27.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
TAYLAN YILDIRIM BARIŞ GEZİCİ/Manisa-DHA
Soma’da, 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 5’i tutuklu 51 sanığın yargılandığı davaya Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Facia kurbanı Somalı işçilerin aileleri, duruşma öncesi gar önünden yargılamanın yapılacağı kültür merkezinin yakınına kadar sivil toplum kuruluşu üyeleriyle yürüdü. CHP’li milletvekilleri Tur Yıldız Biçer, Zeynep Altıok, Musa Çam ile HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de ailelere destek verdi. Ellerinde madencilerin isimleri yer alan, “Unutmadık, unutturmayacağız” yazılı pankartı taşıyan aileler, “301’in hesabı sorulacak”, “Anaların gözyaşı katilleri boğacak” sloganları attı.
Yürüyüşün ardından basın açıklaması yapan avukat Can Atalay, “4 yıl oldu, 4 yıl. Bu dosyada hiçbir kuşku kalmadı, 301 işçinin göz göre göre nasıl ölüme gönderildiklerine ilişkin hiçbir kuşku kalmadı. Biliyoruz ki Soma’da ekmeğini kazanırken öldürülenler için adalet istemek, bütün işçi kardeşlerimiz için adalet istemektir” diye konuştu.
FETÖ sabotajı tutmadı
Duruşmada ilk olarak Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu, gelen belgeler hakkında bilgi verdi. Pehlivanoğlu, bu sırada aldıkları önemli kararı da açıkladı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, yaklaşık 14 ay önce, olayın FETÖ ve PKK gibi terör örgütlerince sabotaj olarak gerçekleştirilmiş olabileceğine yönelik suç duyurusunda bulunmuştu. Konuyla ilgili Manisa Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatılması üzerine duruşma savcısı bu gelişmeyi gerekçe gösterip, mütalaasını açıklamadı. Duruşma öncesinde soruşturma dosyasını savcılıktan isteyip, inceleyen mahkeme heyeti, “Var olan delillerin daha önce sunulan ve reddedilen bilgilerden ibaret olduğu” gerekçesiyle iddiaları kabul etmeyip, yargılamaya devam kararı aldı.
Duruşmada söz alan mağdur ailelerin avukatları da sabotaj ihtimali yönündeki suç duyurusunun, asıl davayı sabote ettiğini, yargılamanın 14 ay uzamasına neden olduğunu, bir an önce savcılığın esas hakkındaki mütalaasını verdikten sonra mahkeme heyetinin de kararını açıklamasını beklediklerini dile getirdi. Avukatlar, ayrıca sanıkların serbest kalabilmek için de 5 yıllık tutukluluk süresine ulaşmak istediklerini, uzatma çabalarının bundan kaynaklandığını ileri sürdü.
Savcı mütalaasını verdi
Duruşmada mütalaasını veren savcı, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, oğlu Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, yönetim kurulu üyeleri Mustafa Yiğit, Hayri Kebapçılar, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ile İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı’nın ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçundan cezalandırılmasını talep etti. Ayrıca tutuksuz sanıklardan Alp Gürkan ile Mustafa Yiğit’in de tutuklanması istendi.
33 sanık hakkında beraat talep eden savcı, aralarında Ertan Ersoy, Hilmi Kazık, Mehmet Ali Günay Çelik ve Yasin Kurnaz’ın da bulunduğu 11 sanık için ise ‘taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçundan ceza verilmesini istedi. Savcı, ayrıca sanıklardan Ertan Ersoy hakkında, hükmün açıklanmasıyla birlikte tahliye talep etti.