Gündem 9 ay sonra karar: 72 müebbet

9 ay sonra karar: 72 müebbet

13.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişimi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde 34 kişinin şehit olduğu olaylara ilişkin davada mahkeme, 72 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis verdi. Biri asteğmen, 43’ü er 44 sanık ise beraat etti

9 ay sonra karar: 72 müebbet

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde 34 kişinin şehit olduğu olaylara ilişkin 133’ü tutuklu, 143 asker hakkında açılan davada 9 ay sonra karar çıktı. Mahkeme heyeti, “Anayasayı ihlal” suçundan 72 sanığı ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. 22 sanığın “Anayasal düzeni ortadan kaydırmaya teşebbüse yardım etme” suçundan 17 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmeden mahkeme heyeti, 5 sanığa da yine “Anayasal düzeni ortadan kaydırmaya teşebbüse yardım etme” suçundan 15’er yıl hapis cezası verdi.

Haberin Devamı

Biri asteğmen, 43’ü er 44 sanık ise tüm suçlardan beraat etti. Kararın açıklanmasının ardından duruşma salonu karıştı. Şikayetçiler ellerindeki bazı maddeleri sanıklara fırlattı. Jandarma duruşma salonunu tamamen boşalttı.

1 saatte okundu

Silivri’deki İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu 133 sanık hazır bulundu. Öte yandan çok sayıda müşteki ve izleyici de duruşmaya katıldı.

Saat 10.45 ‘te kararını açıklayan mahkeme heyeti bir saatte kararını okudu. Mahkeme heyeti, Türk Ceza Kanunu’nun 309. Maddesinde yer alan “Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs” suçundan 72 sanığı ayrı ayrı ağırlaştırmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Haberin Devamı

9 ay sonra karar: 72 müebbet

Şehitler Abdullah Tayyip Olçok ve Erol Olçok’a yönelik “kasten öldürme” suçundan sanıklar Turgay Ödemiş, Ahmet Taştan, Faruk Gençel, Feyzullah Canlı, Feyzullah Tan, Hamza Yıldız, Muhammet Arslanoğlu, Muhammet İlter, Murat Tam, Ozan Tarık Dizer, Sabri Gür ve Soner Yılmaz, ikişer kez ağırlaştırılmış müebbete çarptırıldı.

Mahkeme heyeti, 22 sanığa “Anayasal düzeni ortadan kaydırmaya teşebbüse yardım etme” suçundan 17 yıl 6’şar ay, 5 sanığa da aynı suçtan 15’er yıl hapis verdi.

Mahkeme heyeti, biri asteğmen, 43’ü er 44 sanığın da tüm suçlardan beraatine karar verdi.

9 ay sonra karar: 72 müebbet

Mahkemenin açıkladığı cezaları az bulan bazı şehit yakınları ve gaziler, beraat kararlarına da tepki gösterdi.

Bastonunu fırlattı

Kararın okunmasının ardından sanıklar marş okudu. Bunun üzerine şikayetçiler de sanıklara tepki göstererek, sıraların üzerine çıktı. Bazı müştekiler de ellerinde bulunan maddeleri sanıkların bulunduğu bölüme fırtlattı. Bir müşteki de elindeki bastonu sanıklara doğru fırlattığı görüldü. Gerginlik ve arbede bir süre daha devam etti. Jandarma bunun üzerine duruşma salonunu tamamen boşalttı.

Savcılık, kararı temyiz edecek

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü davasında, taleplerine aykırı olarak 39 sanık hakkında verilen beraat kararını temyiz edecek.

Haberin Devamı

34 şehidi temsilen 34 Türk bayrağı

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde 34 kişinin şehit olduğu olaylara ilişkin 133’ü tutuklu, 143 asker hakkında açılan davada karar açıklandı. 15 Temmuz Derneği, davanın görüldüğü Silivri’deki İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’ne 34 Türk bayrağı getirdi. Bayraklar şikayetçilerin bulunduğu masalara konuldu. Mahkeme salonunun çizimi de dernek tarafından yaptırılarak basına dağıtıldı.

Yazarlar