15.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Türker Karapınar - Ankara
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirmeye çalıştığı darbe teşebbüsünün faturası bağımsız yargı organlarınca kesilmeye devam etti.
Adalet Bakanlığı’ndan alınan son bilgilere göre Türkiye genelinde 289 darbe davası açıldı. Bu davalardan 184’ün de karar verilirken, 105’i ise halen yerel mahkemelerde devam ediyor. Türkiye genelinde 184 darbe davasında verilen kararlarda, 729 sanığa ağırlaştırılmış müebbet (iki sanık hakkında 35’er kez, 31 sanık hakkında dörder kez, dört sanık hakkında üçer kez olmak üzere), 888 sanığa müebbet, 655 sanığa 1 yıl 2 ay ile 20 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezaları verildi.
Ankara’da 27 davada karar
Darbe girişimine ilişkin başkentte açılan 56 davadan bugüne kadar tamamlanan 27’sinde 389’u ömür boyu olmak üzere 635 darbeciye hapis cezası verildi. Karara bağlanan 27 davada 189 sanık ağırlaştırılmış müebbet, 200 kişi müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklardan 246’sı ise çeşitli sürelerde hapis cezasına mahkum edildi. Tamamlanan davalarda bazı sanıkların da beraati kararlaştırıldı. Davalardan 29’unda ise sanıkların yargılanması sürüyor.
Ankara’nın yanı sıra İstanbul, Kocaeli, Bursa, Adana, Sakarya, Kırıkkale, Bolu, Muğla, Sivas, Kayseri, Gaziantep, Hakkâri, Zonguldak, Düzce de gerek 15 Temmuz darbe girişimi gerekse darbe girişimi ardından açılan çok sayıda FETÖ davası da sürüyor. İstanbul’da 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde iki kişinin şehit edildiği 95’i tutuklu 159 sanıklı Atatürk Havalimanı’nı işgal davası, 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde eski Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın mağdur olduğu futbolda şike davasına ilişkin 108 sanıklı dava, Can Dündar, Erdem Gül ve Enis Berberoğlu’nun 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargıladığı FETÖ’ye yardım davası, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 85 kişinin yargılandığı dava da sürüyor.
Rekor tazminat: 112 milyon lira
Darbe girişimi kapsamında hasar gören kamu kurumlarındaki maddi zararları da darbecilerin karşılaması için tazminat davaları açıldı. Son olarak darbe girişimi sırasında savaş uçaklarınca vurulan ve 51 polisin şehit olduğu Gölbaşı’ndaki Polis Özel Harekât yerleşkesindeki hasar için Emniyet Genel Müdürlüğü’nce 406 darbe sanığı hakkında 46 milyon 920 bin 467 lira maddi tazminat davası açıldı. Davalılar arasında örgüt elebaşı Fetullah Gülen ile hazırlık aşamasındaki ifadesinde Polis Özel Harekât binasını vurduğunu itiraf eden sanık eski Pilot Yarbay Mustafa Azimetli ile diğer pilotlar Uğur Uzunoğlu, Hüseyin Türk, Ekrem Aydoğdu, Mehmet Çetin Kaplan ve Ertan Koral da yer aldı. TBMM, emniyet, TÜRKSAT, Milli Savunma Bakanlığı’nın daha önce açtığı davalarla birlikte darbecilerden istenen tazminat miktarı 112 milyon 524 bin 783 liraya ulaştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3’ü firari, 44’ü tutuklu 47 sanıklı dava geçen yıl ekim ayında karara bağlanmıştı. Suikast davasın sanıklarından FETÖ’nün “Çiğli üs imamı” olarak anılan eski başçavuş Zekeriya Kuzu bir menfezde yakalanmıştı.
VATANDAŞLARI EZENLERE AF YOK
Mamak 28. Mekanize Tugayı’ndan çıkan zırhlı araçlarla FETÖ’nün darbe girişimine katıldıkları ve “Mesut Yağan”ın şehit edilmesi eylemine karıştıkları iddiasıyla 38 kişinin yargılandığı dava, Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde karara bağlandı. Eski binbaşılar Fatih Efe, Dursun Koca, Ahmet Çelikel ile eski Üsteğmen Abdurrahman Koçoğlu’na ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Aralarında Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok’un da bulunduğu 34 kişinin şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki olaylara ilişkin 133’ü tutuklu 143 sanığın yargılandığı dava da 15 Temmuz’un yıldönümüne 3 gün kala karara bağlandı. İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi, davada en rütbeli sanıklardan eski Yarbay Turgay Ödemiş ve eski Binbaşı Ahmet Taştan’ın da aralarında bulunduğu 72 sanığı, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.
Ankara’daki darbe davalarından biri de Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı (ÖKK) ele geçirmek isteyen darbeci general Semih Terzi’yi vurarak darbe teşebbüsünün seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir’in şehit edilmesine ilişkin Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Halisdemir’i Terzi’yi etkisiz hale getirmesinin ardından ilk ateş emrini veren Fatih Şahin ile nabzı attığı sırada Halisdemir’e son kurşunu atan Mihrali Atmaca’nın da aralarında bulunduğu 18 sanığın tamamı, “nitelikli kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Kararda, şehit Halisdemir, Yunan askerine ilk kurşunu sıkan Hasan Tahsin ve Fransız askerine ilk kurşunu sıkan Sütçü İmam’a benzetilerek, “Halisdemir’in sonunda şehadet olduğunu bilerek aldığı karar doğrultusunda sadece bir darbe girişiminden ibaret olmayan, gerçekleşmesi halinde bir iç savaş çıkarmaya ve ülkemizi işgal girişimine zemin hazırlamaya sebebiyet verecek dış destekli saldırının da önüne geçildi” değerlendirmesinde bulunuldu.
Genelkurmay ve Akıncı davaları
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler gibi komutanların karargâhtan derdest edilerek Akıncı’ya götürülmesine ilişkin dava ve darbeyi gerçekleştiren Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin yargılandığı dava devam ediyor. Genelkurmay Başkanlığı’ndaki eylemlerle ilgili 224 sanık Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Akıncı Üssü’ndeki eylemlerle ilgili 460 sanık da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yargılanıyor. Ankara’da ayrıca Beştepe karargâhındaki eylemlere ilişkin 243 sanık, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki eylemlere ilişkin 142 sanık, Kara Harp Okulu’nda yaşananlara ilişkin 307 sanığın yargılanması sürüyor.
Eski YAŞ üyesi ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk darbe girişiminin askeri kanadının bir numaralı sanığı olarak yargılanıyor.