Gündem53 ülkeden eğitimci İstanbul’da buluştu

53 ülkeden eğitimci İstanbul’da buluştu

24.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrasya Üniversiteler Birliği’nin (EURAS) Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile gerçekleştirdiği, dünyanın en büyük üçüncü eğitim zirvesi olan Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE) önceki gün başladı.

53 ülkeden eğitimci İstanbul’da buluştu

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen zirveye ABD’den Mısır’a 53 ülkeden 2 binin üzerinde rektör, rektör yardımcısı, akademisyen katıldı. 200 standın yer aldığı fuar ile eş zamanlı seminerlerin gerçekleştirildiği zirve bugün sona eriyor. Zirve kapsamında uluslararasılaşma, işbirlikleri, eğitim politikaları masaya yatırıldı.
Zirvenin açılış töreninde Milli Eğitim Bakanı Dr. İsmet Yılmaz, EURAS Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, KKTC Milli Eğitim Bakanı Dr. Özdemir Berova, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal ve Katar Kültür Sanat ve Kültürel Miras Eski Bakanı Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari konuşma yaptı.
İşbirlikleri yapılacak
Zirvede konuşan Bakan İsmet Yılmaz, Türkiye’nin eğitime büyük önem verdiğini belirterek, “Bütçe içindeki en fazla kaynağı eğitime ayırdık. 2002’de Milli Eğitim’e ayrılan kaynak 11 milyar TL. Fakat o dönemki bütçe içindeki oranı yüzde 10’a tekabül ederken, şimdi 122 milyar lira eğitime kaynak ayırıyoruz. Merkezi hükümet bütçesinin yüzde 20’sine tekabül ediyor” dedi.
OECD ülkelerinin milli gelirlerinin yüzde 5,2’sini eğitime pay olarak ayırdıklarını, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 5,8 olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Daha iyi bir kaliteyi öğrencilerimize vermek için çalışıyoruz” diye konuştu.
Zirve kapsamında işbirlikleri de yapılacak. Bakan Yılmaz, zirveyle beraber öğrenci, akademisyen değişimi, ortak proje, bilgi ve tecrübenin paylaşımı gibi her alanda işbirliği yapılmasını arzuladıklarını söyledi. Yılmaz, bu yolda yapılacak her türlü projeye destek vereceklerini dile getirdi.
Türkiye’nin yükseköğretim için cazibe merkezi olduğunu dünyaya duyurduklarına dikkat çeken Mustafa Aydın ise şunları söyledi: “Her üniversitenin kendi coğrafyası ve toplumuna göre bir stratejisi var. Üniversitelerin stratejilerinin diğer üniversitelerle de paylaşılması, iyi örneklerin diğer üniversiteler tarafından alınarak uygulanması, hangi alanlarda birlikte daha hızlı yürüyeceğimizi ortaya koymak için bu tür etkinlikler çok önemli” dedi.

Yazarlar