19.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara -Ceza Muhakemesi Kanunu, Türk Ceza Kanunu, İdari Yargılama Usulü ve Anayasa Mahkemesi kanunları olmak üzere dört kanunda değişiklik içeren 27 maddelik pakette öne çıkan bazı düzenlemeler şöyle:
İdari makamlara yapılan başvurularda idarenin cevap verme süresi 60 günden 30 güne indirilecek. İdari dava açılmadan önce; işlemin kaldırılması, geri alınması, değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılması taleplerine, üst makam en fazla 30 gün içinde yanıt verecek.
Eşe karşı suçlar
Kasten öldürme, kasten yaralama, eziyet ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarının boşanılan eşe karşı işlenmesi “nitelikli hâller” arasına dahil edilecek. Boşandığı eşini öldürenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanacak. Kasten yaralayanlara şikâyet aranmaksızın 4.5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Eziyetin cezası 3 yıldan 8 yıla kadar; hürriyetinden yoksun kılmanın cezası ise 2 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası olacak.
Katalog suçlardan yapılacak tutuklama için somut delil şartı aranacak.
Adli kontrol tedbirlerine süre sınırı getirilecek. Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde süre en çok 2 yıl olacak.
Lekelenmeme hakkı
Dinleme ve tespit tutanakları, takipsizlik kararı verilmesi halinde hâkim nezaretinde imha ediliyordu. Teklife göre, beraat eden ve kararı kesinleşen kişiler hakkındaki dinleme kayıt ve tutanakları da imha edilecek.
Lekelenmeme hakkı çerçevesinde sanıkla ilgili sadece iddiaya ilişkin deliller iddianameye konulacak.
AYM’de staj imkanı
“Seri muhakeme usulü”, zincirleme suçlarda da uygulanabilecek.
Hâkim adayları ve avukat stajyerleri, Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) staj yapabilecek.