22.07.2009 - 00:51 | Son Güncellenme:
Gökçer Tahincioğlu
Devrimci 78’liler Federasyonu, 29 Ocak 1983’te İzmit’te idam edilen ancak son mektupları ailelerine ulaştırılmayan 4 kişiden Mehmut Kanbur’un da son mektubuna ulaştı. Federasyonun bildirmesi üzerine Fransa’dan gelen ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan mektubu alan Kanbur’un eşi Zeynep Kanbur, “Mektubu veren memur sanki hüzünlü gibiydi. Bu mektubu çok bekledim. Yıllarca neden verilmedi bilmiyorum” dedi. Daha önce Ömer Yazgan ve Ramazan Yukarıgöz’ün mektuplarına ulaşan federasyon, idam edilen 4. kişi olan Erdoğan Yazgan’ın mektubu için de temaslarını sürdürüyor.
Bir tane daha kaldı
Genelkurmay Başkanlığı, Gölcük Donanma Mahkemesi’nde ‘Üçüncü Yol’ davasında yargılanıp idam edilen 4 kişiden Mehmet Kanbur’un 26 yıldır gizlenen son mektubunun da ailesine teslim edilmesine karar verdi. 78’liler Federasyonu’nun girişimleriyle, idam edilmeden 10 dakika önce kaleme aldıkları mektupları sakıncalı bulunan 4 kişiden Ömer Yazgan ve Ramazan Yukarıgöz’ün mektupları, Genelkurmay’dan alınarak ailelerine teslim edilmişti. Federasyon, son olarak idam edilen Kanbur’un ölmeden 10 dakika önce karısına yazdığı mektubu da almayı başardı.
Ziyaretine gitmiş gibi
Federasyonun, mektubun alındığını haber vermesi üzerine, oğlu Murat ile birlikte yaşadığı Fransa’dan Türkiye’ye gelen Zeynep Kanbur, şöyle konuştu:
“Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan mektubu dün (önceki gün) aldım. Tahmin edemeyeceğiniz kadar heyecanlandım. Eşimin ziyaretine gitmiş gibi oldum. İdamdan sonra ekonomik ve siyasi nedenlerden dolayı Fransa’da yaşamaya başladım. Burada kalmak istemedim. Mektubu verirken çok iyi davrandılar. Mektubu veren memur sanki hüzünlü gibiydi. Bu mektubu çok bekledim. Neden verilmedi yıllarca bilmiyorum. Eşim idam edildiğinde oğlum Murat 9 yaşındaydı. Bir daha evlenmedim.”
Sakın üzülme
Mehmet Kanbur’un idam edildiği 29 Ocak 1983’te elyazısıyla kaleme aldığı mektup şöyle:
“Değerli karıcığım. Biz tarihi son göre-vimizi yerine getirirken, seni görmek isterdim. Öyle sanıyorum ki hiç haber verilmedi. Veya göstermelik olarak, bilinçli, gecikeceğiniz şekilde haber gönderildi. Bu namussuzlardan farklı bir şey de beklenmez. Göremedim diye üzülmene hiç gerek yoktur. Senden bunu beklerim. Ben hayatım süresince özellikle birlikte olduğumuz zamanlarda gerçek anlamda belli şeyler anlatmaya çalıştım. Ve bu uğurda gücüm oranında üzerime düşen görevleri yerine getirmeye çalıştım. Son olarak da halkımın mutluluğu uğruna canımı severek feda ediyorum. Bu görevimi yerine getirirken size ve halkıma layık olmaya çalışacağım. Son nefesimi verirken dahi köhne düzenin celladına fırsat vermeden halkımın mutluluk sloganını haykıracağım. Bundan hiç kuşkunuz olmasın. Senin bundan sonra özel yaşamın hakkında bir şey söylemek istemiyorum. Sana güveniyorum. Tek başına yapayalnız kalsan dahi doğruluktan, dürüstlükten ayrılmayacağına, namusluca yaşamını sürdüreceğine inanıyorum. Ayrıca sana ve halkıma armağan ettiğim Murat’a da yeterli ilgi göstereceğine, halkına yararlı olacak şekilde yetiştireceğine eminim. Akyazı onurumuz. Yolumuz Akyazı’da düşenlerin yoludur. Devrimciler öldü, yaşasın devrim. Kahrolsun faşizm. Tek yol devrim.”
Sıra, ‘en son mektup’ta
Zeynep Kanbur idam edilen eşinin kardeşleri Süleyman Kanbur ve İnsaf Kara-bulut ile Devrimci 78’liler Federasyonu’nun genel merkezinde bir araya gelerek Federasyon Başkanı Ruşen Sümbüloğlu’na teşekkür etti. 1983’te idam edilen Ömer Yazgan ve Ramazan Yukarıgöz’den sonra Mehmet Kanbur’un da mektubuna ulaşabildikleri için mutlu olduklarını söyleyen Sümbüloğlu, “Aynı tarihte idam edilen Erdoğan Yazgan’ın mektubunu alabilmek için de çalışıyoruz. Darbe yönetimi idam edilen gençlerin son sözlerini ailelerine iletmeyi çok gördü. 26 yıl sonra da olsa bunları ailelerine iletmek bizim görevimiz” dedi. Eşi ve arkadaşlarının kara kalem resimlerine hüzünlü gözlerle bakan Zeynep Kanbur ile Sümbüloğlu, bugün saat 12.30’da Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlenecek basın toplantısında mektubun 26 yıllık hikâyesini gazetecilerle paylaşacak.