01.06.2017 - 14:27 | Son Güncellenme:
Ramazan ayı 27 Mayıs Cumartesi günü başladı. Bir haftanın geride bırakıldığı Ramazan ayında bugün İstanbul için iftar saati 20.38, sahur saati ise 03.29’dur. Ramazan ayı üç ayların sonuncusudur, Recep ve Şaban ayının ardından gelir. Bu ayda kurulan iftar sofralarına komşular, dostlar ve akrabalar davet edilir. İftar vermenin sevabı çok büyüktür. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) iftar ile ilgili olarak şöyle buyurmuştur; ‘’ Bir kimse, bu ayda bir oruçluya iftar verirse günahları affolur. O oruçlunun sevabı kadar ona sevap verilir.’’ Peygamber efendimiz böyle buyurduktan sonra Eshab-ı kiramdan bazı kişiler bir oruçlu insana iftar verecek kadar zengin olmadıklarını belirtince, Peygamber efendimiz; ‘’ Bir hurmayla, iftar verene de, yalnız suyla oruç açtırana da, biraz süt ikram edene de bu sevap verilir.’’ buyurmuştur. Ramazan ayında bir misafire oruç açtıran kişiye Sırat köprüsünü geçmek de kolaylaşır.
2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
RAMAZAN AYININ ÖNEMİ
Ramazan ayı, fırsatlar ayıdır. Kuran-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Ramazan ayının içinde bulunan bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi de 21 Haziran Haziran 2017 Çarşamba gününe denk geliyor. Kadir Gecesi hayırlı ve mübarek bir gecedir. İslam’ın beş şartı; kelime-i şehadet getirmek, hacca gitmek, zekat vermek, namaz kılmak ve oruç tutmaktır. İslam’ın beş şartından bir tanesi olan orucun tutulması büyük sevaptır. Ramazan ayında özürsüz olarak tutulmayan oruçlar büyük günaha neden olur. Oruç tutmayan kişinin eğer bir mazereti varsa oruç tutmuyor olmaları günah olarak sayılmaz. Oruçların zamanında tutulmasına özen gösterilmelidir. Ramazan ayının dışında tutulacak oruç, bu mübarek ayda tutulacak olan oruca eş değer olmaz.
Ramazan ayı içerisinde bir çok hikmeti barındırır. Sosyal ve ferdi olarak insanlar için faydaları bulunur. Ramazan ayında tutulan oruç, yalnızca bedenin aç bırakılması olarak düşünülmemelidir. Oruç tutan insanlar, yaşadıkları açlık ile yoksul insanların durumlarını daha iyi anlarlar. Yoksullara yapılan yardımlar artar. Oruçlu olanlar, Allah’ın verdiği çeşitli nimetlerin değerini daha da iyi anlar. Oruç tutmak yalnızca içmeyi ve yemeyi bırakmak değildir. İnsanları oruçluyken gözünü, elini, kulağını, dilini ve bütün uzuvlarını da günah işlemekten uzak tutmalıdır.
Ramazan kelime olarak iki farklı anlama gelir. Bunlardan birincisi yaz ayları sonunda ve sonbahar aylarının başlarında yağarak yerde bulunan tozları temizleyen yağmur demektir. Yağmur nasıl ki yeryüzünü temizlerse insanın işlediği günahlar da Ramazan ayı ile silinerek süpürülür. Ramazan’ın ikinci anlamı ise güneşin şiddetli harareti karşısında taşların yanarak kızmasıdır. Kızgın yerlerde yürüyecek olan insanların ayakları yanar. Meşakkat ve zahmet çekilir. Bu yaşanan duruma benzer olarak da oruç tutanlar, açlık ve susuzluğun oluşturduğu hararete katlanırlar. Kızgın yerlerde gezen insanların ayaklarının yanması gibi Ramazan ayı da müminlerin günahlarını yakar ve yok eder. Bu ayda insanlar daha çok ibadet etmeye çalışır. Kötülüklerden ve yanlışlardan uzak durulmaya çalışılır. Camilerde ve evlerde bir araya toplanarak Kuran-ı Kerim okunur. Ramazan ayı sonunda Kuran-ı Kerim baştan sona okunmuş olur ve hatim edilir. Müslümanlar bu geleneği yüz yıllardır devam ettirir.
Ramazan ayı ile birlikte rahmet kapıları sonuna kadar açılır. İnsanlar arasında yardımlaşma ve dayanışma artar. Birlik ve beraberlik duyguları pekişir. Saygı, sevgi, sabır ve kardeşlik güç kazanır.
SAHURUN ÖNEMİ NEDİR?
Ramazan ayında oruç tutacak olanlar tarafından sahur kalkılır. Sahur kalkılması günah sayılmaz ancak sahur kalkmak sevaptır. Sahur yemeği de bereketlidir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) sahur yemeğinin bereketi ile ilgili olarak şöyle buyurmuştur; ‘’ Sahur yemeği yiyin zira sahur yemeğinde bereket var.’’ Sahur vaktinde sadece bir bardak su içilecek bile olsa kalkılması gereklidir. Sahur vaktinde kalkarak bir şeyler yiyip içen insanlar, gün içinde tutacakları oruç için daha dayanıklı olurlar. Oruç için hazırlanmış olurlar. Sahurda kalkanlar ibadet, dua ve zikir için daha fazla zaman ayırmış olur. Yani manevi olarak da pay alınmasına vesile olur.
RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN OLACAK?
Ramazan ayı 24 Haziran’da sona erecek. 24 Haziran Cumartesi yani arefe gününde son oruçlar tutularak son iftar sofraları kurulacak. 25 Haziran Pazar günü de Ramazan Bayramı ilk günü kutlanacak. Bayramın ilk günü hafta sonuna denk geliyor. Bu nedenle de hafta içinde yapılacak olan iki günün ardından çalışanlar 28 Haziran Çarşamba günü iş başı yapacaklar.
RAMAZAN’DA VERİLECEK FİTRE MİKTARI NE KADAR?
2017 yılı için Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenen fitre miktarının 16 TL olduğu açıklaması yapıldı. İnsanların var olan sosyo-ekonomik hayat koşulları dikkate alınarak ve bir kişi için gerekli olan günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2017 yılının Ramazan ayı başlangıcı itibariyle 2018 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar geçecek olan süreç içerisinde fitre miktarının 16 TL olduğu belirtildi.
RAMAZAN FİTRESİ(FITIR SADAKASI) NEDİR VE KİMLERE VERİLİR?
Fıtr sözcüğü orucu açmak ve fitre de yaratılış anlamına gelir. Fıtır sadakası da sevap için verilen yaratılış atiyyesi demektir. Dini terim olarak da fıtır sadakası tanımlaması şöyledir; Ramazan Bayramı’na yetişen, temel ihtiyaçları dışında belli miktar mal sahibi olan Müslümanların kendileri ya da velayetleri altındaki kişiler için yerine getirme yükümlülüklerinin bulunduğu mali ibadettir.
Fitre, bir tür yardımlaşma olup, kişilerin tutmuş oldukları orucun kabulüne, ölüm sırasında çekilecek olan sıkıntılardan ve kabir azabından kurtuluş için bir vesiledir. Yoksul olanların ihtiyaçlarının giderilmesine ve onların da bayram sevincine katılabilmelerini sağlayan bir yardımdır.
Fitrenin bayram öncesinde verilmesinde bir sakınca yoktur. Bayram öncesinde verilecek olan fitre ile yoksul insanların bayram ihtiyaçlarını önceden karşılamaları sağlanmış olur. Zamanı geldiğinde fitrenin ödenmesi gerekir. Zamanında ödenmeyen fitreler de en kısa sürede ödenmeye çalışılmalıdır.
Fitre anne, baba, çocuk gibi kimseler ile gayrimüslimlere ve zengin sayılabilecek durumda olanlara verilmez. Eğer fakir durumdaysa kayınpedere, kayınvalideye, kayınbiradere, üvey anne ve babaya, üvey çocuğa, geline, damada ve kardeşe fitre verilebilir.
2017 BAYRAM TARİHLERİ
- Ramazan Bayramı Arefe Günü – 24 Haziran Cumartesi
- Ramazan Bayramı 1. Günü – 25 Haziran Pazar
- Ramazan Bayramı 2. Günü – 26 Haziran Pazartesi
- Ramazan Bayramı 3. Günü – 27 Haziran Salı
- Kurban Bayramı Arefe – 31 Ağustos Perşembe
- Kurban Bayramı 1. Günü – 1 Eylül Cuma
- Kurban Bayramı 2. Günü – 2 Eylül Cumartesi
- Kurban Bayramı 3. Günü – 3 Eylül Pazar
- Kurban Bayramı 4. Günü – 4 Eylül Pazartesi