Gündem116 kilometre hızla esti geçti

116 kilometre hızla esti geçti

24.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başta İstanbul olmak üzere tüm Marmara, 45 yıl sonra bir kez daha şiddetli bir lodos fırtınasıyla boğuştu, hayat felç oldu. Uzmanlar, ‘Aşırı yorgunluk olabilir, klimaları iyi ayarlayın’ uyarısı yaptı

116 kilometre hızla esti geçti

İstanbul başta olmak üzere tüm Marmara’yı etkisi altına alan lodos fırtınası hafta sonu yaşamı adeta felç etti. Birçok vapur, gemi ve uçak seferinin ertelenmesine neden olan şiddetli lodos, hem ölüm ve yaralanmalara hem de maddi hasarlara neden oldu.

Haberin Devamı

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre İstanbul da tarihinin en şiddetli lodos fırtınasına maruz kaldı. Geçen pazar lodos fırtınasının hızı Çatalca’da 116 km’ye kadar ulaştı. Bundan önce İstanbul’daki en şiddetli lodos fırtınası kaydı 1970 yılına aitti. Sarıyer’deki istasyonda 1970’te lodos fırtınasının hızı 113.4 kilometre olarak ölçülmüştü.

Bir diğer yüksek değer ise 1981’de Bakırköy’de saptanan saatte 101.2 kilometreydi. Lodosun sert hissedildiği diğer bölgeler olan Arnavutköy’de 95, Beykoz’da 92, Kumköy’de ise saatte 84 km hız ölçüldü. Birkaç gündür İstanbullunun en büyük sıkıntısı haline gelen lodos kara üzerinde saatte 80 denizde
ise 100 kilometre hızla esti.

Seller yaşanabilir

Haberin Devamı

Etkisi azalan lodosun şiddetinin cumadan itibaren yeniden artacağını söyleyen Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, “Lodos cumartesi gecesi itibariyle en yüksek şiddete ulaştı. İstanbul’daki lodos, kara üzerinde 80, deniz üzerinde ise saatte 100 kilometreyi buldu.

Hafta sonuna doğru etkisi yeniden artacak. Lodosun nedeniyle çarşamba günü Ege bölgesinde seller olabilir. Sıcaklıklar 5, 6 derece düşecek ve batı bölgelerde yağış görülecek. Çarşamba akşamı da Marmara’nın tamamının yağışlı havanın etkisi altına girmesini bekliyoruz. Önümüzdeki haftalarda da Ege ve Akdeniz de kuvvetli lodoslar görülebilecek” dedi.

El Nino faktörü

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen ise, “İstanbul’da hakim 2 rüzgâr vardır. Birisi poyraz diğeri de lodostur. Lodos ile birlikte sıcaklıklar yükselir ama birkaç gündür lodostan dolayı artan sıcaklıklar anormal derecededir. Dünyayı etkileyen ‘El Nino’ bunun temel faktörüdür. 15 derece olması gereken sıcaklıklar 23 derecelere çıkmıştır” diye konuştu.

Çatılar alarm veriyor

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, özellikle Marmara Bölgesi’nde geçen hafta sonu etkili olan lodos nedeniyle İstanbul ve Bursa’da çatıların uçarak büyük bir tehlike yarattığını belirtti. Yavuz, “Bir hastanenin bile çatısının uçması, çatıların standartlara uygun yapılmasının hayati öneme sahip olduğunu gösterdi. Türkiye’de geleneksel yöntemlerle yapılmış yaklaşık 7 milyon çatı bulunuyor. Bunların önemli bölümü, lodos gibi şiddetli fırtınada uçma riski taşıyor. Tüketicilerin çatı ve yalıtım uygulamalarında uzman kuruluşları tercih etmesi önemli” dedi.

Haberin Devamı


‘Psikolojik ve fiziksel olarak olumsuz etkiler’

“Lodosun insan vücuduna verdiği zararlar ile ilgili yapılmış bir araştırma yok, sadece söylentiler var” diyen İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle ise lodosun etkisini şöyle anlattı; “Nemli, ılık ve rüzgarlı bir hava söz konusu. Lodosun insan sağlığına verebileceği sıkıntılar arasında yorgunluk, baş ağrısı, bitkinlik gibi sonuçlar var. İstanbullunun alışkın olmadığı, adapte olmakta zorlanacağı bir iklim koşulu. İnsan çevre koşullarından doğrudan etkilenir. Günlük hava durumu etkisi ön plandadır. Değişimler hem psikolojik, hem fizyolojik hem de fiziksel olarak etki yapar. Olumsuz etkilerden korunmanın en iyi yolu yaşadığımız ortamlardaki klimayı iyi ayarlamak. Ne kadar uzakta olsak nemden, rüzgârdan tamamen izole olma şansımız yok.” Florence Nightingale Hastanesi’nden Dr. Mari Benli de “Lodos rüzgârlarında kişide aşırı yorgunluk, uyku düzeninde bozulma, eklem ağrıları, ayaklarda şişme, baş ağrısı ve migren gibi olumsuz etkiler yaratabiliyor. En büyük zararı soba zehirlenmeleriyle veriyor. Diğerlerinin hepsi gelip geçici. Bu havalarda yağsız yiyecekler yemek ve sıvı tüketimini artırmak lodosun insan vücuduna vereceği zararları azaltmaya yardımcı olmaktadır” dedi.