13.11.2017 - 10:41 | Son Güncellenme:
Dünya genelinde 142 intihar vakasına neden olarak gösterilen Mavi Balina oyunu, en son Ordu Altınordu ilçesinde 17 yaşındaki bir can aldı. Bunun üzerine harekete geçen Türkiye'den yetkililer de harekete geçti.
Ulaştırma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Mavi Balina oyununa karşı üç koldan çalışma başlatıldı. Bunların yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü oyunla bağlantılı olanları takibe alacağını duyurdu.
Rus mühendis'in tasarımı olan Mavi Balina oyunu, verdiği direktiflerle kişilerin kendisine ve çevresindekilere bir takım zararlar vermesine hatta kişinin intihar etmesine sebep oluyor.
Dünyada 120’den fazla insanın ülkemizden ise 2 gencin intiharına sebep olan Mavi Balina oyunu nedir ve Mavi balina oyunu nasıl bir oyundur insanları neden intihara sürüklüyor gibi sorular tartışılmaya devam ediyor.
Mavi Balina gibi oyunların bireyleri psikolojik olarak baskı altına alıp şantaj, tehdit ve uygunsuz davranışlara zorlayarak sanal ortamda duygusal taciz uyguladığı uzmanlar tarafından dile getiriliyor.
Mavi balina oyunu ile beraber duygusal baskıyı kaldıramama ve bunun sonucunda intihar ile sonuçlanan ölüm vakaları meydana geliyor.
İnternette kişilerin aldığı komutları bilgisayar ortamında kamera yöntemiyle devam ettirilen bir oyun. Aslında bu komutlar şiddet ve korku içermekte.
Kişiden kolaydan zora giden komutları yapması istenmekte ve kişinin korkusu, cesareti sorgulanmakta ve en sonunda da duygusal bir istismarla kişiden tehdit yoluyla bazı şeyler istenmekte.
Oyunun aşamalarında ‘eğer bunu yapmazsan ailene zarar veririz’ gibi komutlarla çocuktan sonuna kadar devam ettirilmesi sağlanıyor ve çocuklar da bunu devam ettirme eğiliminde oluyor.
En sonunda da çocuk intihara sürükleniyor. Şu ana kadar yaklaşık 200 kişinin Mavi Balina yüzünden intihar ettiği tahmin edilmekte ve bunun engellenmesiyle ilgili çalışmalar sürüyor hem ülkemizde hem de dünyada.
Türkiye’de de biri Almanya’da yaşayan biri de Ankara’da yaşayan 2 gencin intihar ettiğini biliyoruz.
Bu oyunun dışardan bakıldığında herhangi bir klasik online bir oyun gibi gözüküyor ancak içeriğine indiğimizde süreç farklılaşmakta, bildiğimiz formatın dışına çıkmaktadır.
Öncelikle oyun, kişisel iletişim alanlarından (whatsaap gibi) link ile ulaşım sağlamaktadır.
Oyunun başlangıç olarak özelliği oyuncudan kişisel bilgileri talep etmesi, ardından verilen görevlerde başarılarda ya da başarısızlıklarda kişinin özel hayatındaki kişileri veya durumları araç olarak kullanıyor olması.
Bu oyunda verilen görevi yerine getirmediğinde yakınlarından birinin ölümü ile çocuğu tehdit etme, kendisine zarar verici görevler verme gibi 'oyun' adı altında zarar verici, istenmeyen durumlara zorlama görülmektedir.
Ulaştırma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığının ve BTK'nın bir arada başlattığı operasyonlarla Mavi Balina oyununun durdurulması üzerine ilk ciddi adımlar atıldı.
Dünya genelinde internet üzerinden salgın gibi yayılan ve özellikle de 13-21 yaş arası yaygın intiharlara neden olan 'Mavi Balina' isimli oyuna karşı üç koldan harekete geçildi. Ulaştırma Bakanlığı internet sağlayıcılarını resmi olarak uyarırken,
BTK ile İçişleri Bakanlığı ortak çalışma başlattı. Oyunları yönetenlere ise ağır cezaların yolda olduğu belirtildi.Emniyetinde oyunun oynanabilmesi için link gönderenleri takibe alacağı operasyonlarla birlikte, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Mavi Balina oyununun kişiler arasındaki linklerle yayıldığına dikkat çekerek yarattığı tehlikelere karşı aileleri uyardı.
Oyunun 142 öğrencinin intiharıyla bağlantılı olabileceği belirten Bakan Arslan, "Bu tür akımların, internet ve çeşitli sosyal paylaşım platformlarında, gizlilik içerisinde kötü niyetli kişiler tarafından linkler ile yayıldığı biliniyor. Amacı, ağına düşürdüğü kullanıcılara zarar vermek olan sözde oyun yöneticisi olduğunu iddia eden internet korsanları tarafından virüs içeren bir link ile yayılıyor" dedi.
Virüs aracılığıyla bilgisayar korsanına kişinin kişisel bilgilerine erişim imkanı tanıyan, dolayısıyla virüsü kontrol eden kişi kurbanı üzerinde şantaj yapmak suretiyle bir otorite kurduğunu ve bu otorite üzerinden kurbana bir takım günlük görevler verdiğini belirten Arslan...
"Oyuna katılım sağlayan kurbanlara korku ve şiddet temalı görevler verilerek ruh sağlıklarının bozulması sağlıyor. Ailelerin çocuklarının internet kullanımını denetlemesi gerekiyor" diyerek belirtti.
BTK'nin ilk incelemelerine göre oyun, tarayıcı tabanlı değil ve sosyal medya gibi ortamlarda "oyun yöneticisi" tarafından gizlice gönderilen linklerle çocuklara geliyor, bu yüzden oyunun engellenmesine yönelik standart bir adresi bulunamadığı belirtiliyor.
Oyuna Mavi Balina adının verilmesinin nedeninin bu balina türlerinin artık iyileşemeyecek kadar hasta veya yaralı olduklarında kendilerini karaya vurmalarından kaynaklandığı ortaya çıktı.
BTK'nin ilk incelemelerine göre incelemeye göre oyun, tarayıcı tabanlı değil ve sosyal medya gibi ortamlarda "oyun yöneticisi" tarafından gizlice gönderilen linklerle çocuklara geliyor. Oyunun engellenmesine yönelik standart bir adresi bulunamıyor.
Oyunun yapımcısı Rus Philipp Budeikin (21) intiharlar için toplumda temizlik yaptığını söyleyerek kendisini savundu. Budeikin'e 3 yıl hapis cezası verildi.
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizmi Komisyonu Sözcüsü Mustafa Ilıcalı: Bu uluslararası alanda çözümler bekleyen bir sorun.
Çünkü bu oyunun mağdurları tüm dünyada.
AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar: Çocuklar için sanal mahremiyet önemli. Çocukların kişisel bilgileri sanal ortamda kısıtlı ve dikkatli paylaşılmalı. Aileyi bilinçli hale getirmek lazım.
Sosyal medyada İsrail ordusunda askerlik yapan kadınların fotoğraflarını yayınlayan 'Hot İsraeli Army Girls' sosyal medya hesabının yüz binlerce takipçisi bulunuyor. İşte o kadın askerlerden bazıları...
Terminatör işte böyle yapılıyor...