28.07.2021 - 08:10 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Bulgaristan'da başlayan 'şort' sarsıntısının etkileri Japonya'da düzenlenen Olimpiyatlara kadar uzandı. Organizasyon yayıncısı olası bir krizin önüne geçmek için açıklama yaptı, Alman takımı da olaya dahil oldu.
İskandinavyalılar, geçtiğimiz geçen hafta Bulgaristan'ın Varna kentinde düzenlenen Avrupa Plaj Hentbol Şampiyonası'nda İspanya ile yaptıkları bronz madalya maçında Uluslararası Hentbol Federasyonu'nun (IHF) kurallarının gereği giyilmesi gereken bikini yerine şort giydi.
Norveç kadın plaj hentbol takımı, oyuncuların bir maçta bikini altı giymeyi reddetmesi ve yönetmelik dışı şortlarla yarışmaları nedeniyle para cezasına çarptırıldı ancak cezanın oyuncu başına sadece 50 avro olması bekleniyordu.
Para cezası, Pazar günü Bulgaristan'da düzenlenen Avrupa Plaj Hentbol Şampiyonası'nda İspanya'yı yendikleri bronz madalya maçında Uluslararası Hentbol Federasyonu'nun (IHF) kurallarının gerektirdiği bikini altı yerine şort giymelerinin ardından geldi.
Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF) Disiplin Komitesi Pazartesi günü takıma 1.500 Avro (15 bin TL), yani oyuncu başına 150 Avro para cezası verdi.
Resmi olimpiyat yayıncısı, sporda kadın formalarına yönelik gelen tepkinin ardından, kadın sporcuları vücutlarına odaklanarak cinselleştirmeme sözü verdi. Olimpik Yayın Hizmetleri (OBS) CEO'su Pazartesi günü yaptığı açıklamada, geçmişte olduğundan daha cinsiyetsiz bir yaklaşım benimseyeceğini söyledi.
Yayıncı, dünyadaki tüm yayıncılara dağıtılan görselleri üretiyor. CEO Yiannis Exarchos, Oyunların Cuma günü başlamasıyla Tokyo'daki odak noktasının sadece sporcuların spor performansları olduğunu vurguladı.
CEO Exarchos, OBS'nin sporcuların ne giydiğinden sorumlu olmadığını ancak kapsamını herhangi bir cinsiyet klişesini pekiştirmeyecek şekilde planladığını söyledi. Exarchos, "Yayıncılar olarak sporcuların ne giymesi gerektiği konusunda direktif vermiyoruz" dedi.
Geçmişte, jimnastik ve plaj voleybolu gibi kadın sporcuların mayolarının ve bikinilerinin erkek yarışmacılara göre daha açık olması, kadın sporcuları cinselleştirdiği gerekçesiyle eleştirildi.
Exarchos, "Geçmişte gördüğümüz bazı şeyleri, vücudun bazı kısımlarındaki ayrıntılar ve yakın çekimler veya cinsellik ya da başka herhangi bir cinsiyet klişesini bizim yayınlarımızda görmeyeceksiniz" dedi.
Sarah Voss, Pauline Schaefer-Betz, Elisabeth Seitz ve Kim Bui’nin yer aldığı Alman Kadın Jimnastik Takımı, Uluslararası Jimnastik Federasyonu’nun yarışmacıların “kalçadan ayak bileğine kadar tek parça esnek giysi” giymelerine izin verdiğini, dolayısıyla bacaklarını açıkta bırakan forma yerine bu tulumu tercih etmelerinin bir “hak” olduğunu söyledi.
Üçüncü kez olimpiyat oyunlarına katılan Alman Kadın Jimnastik Takımı’ndan Elisabeth Seitz, her kadının kendi giyeceği kıyafeti kendisi seçmesi gerektiğini ve olimpiyatlarda da bunu gösterdiklerini söyledi. Seitz, “Bu, alışılagelen mayo tarzındaki jimnastik kıyafetini bundan sonra giymeyeceğimiz anlamına gelmiyor.
O gün nasıl hissediyorsak, istediğimiz kıyafeti giymek istiyoruz. Başka bir yarışta giyeceğimiz kıyafeti biz seçmeliyiz” dedi. Seitz, ayrıca daha fazla kadın sporcunun “istediği gibi giyinme” özgürlüğünü kullanması için örnek olmak istediklerini belirtti.
Alman Jimnastik Federasyonu (DTB) Nisan ayında, sporcuların 'cimnastikte cinselleştirmeye' karşı tavır aldıklarını doğruladı ve konunun cinsel istismarı önleme çabaları için önemli olduğunu ekledi.
Norveçli yetkililer olaydan sonra haberlere öfkeyle tepki göstermişti. Norveç Kültür ve Spor Bakanı Abid Raja, Pazartesi günkü kararın ardından şu tweeti attı: "Maço ve muhafazakar uluslararası spor dünyasında nasıl bir tavır değişikliğine ihtiyaç var?"
Norveç Voleybol Federasyonu Başkanı Eirik Sordahl da olaya tepki göstererek ulusal haber ajansı NTB'ye şunları söyledi: "2021 yılında böyle bir şey bir sorun bile olmamalı."
Norveç hentbol federasyonu, geçen hafta yaptığı açıklamada, kadın takımının resmi kurallara uymamasının ardından verilebilecek olası herhangi bir cezayı ödemeye hazır olduğunu söyledi.
Devlet televizyonu NRK'nın aktardığına göre, Norveçli oyuncu Katinka Haltvik olay ilk patlak verdiğinde bu durum nedeniyle oyuncu başına 50 avroluk bir para cezası riskiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Norveç Hentbol Federasyonu başkanı Kare Geir Lio Pazartesi günü AFP'ye verdiği demeçte, "Elbette herhangi bir ceza verilirse bunu öderiz. Hepimiz aynı gemideyiz" dedi. Bazı oyuncular bikiniyi küçük düşürücü veya basitçe pratik bulmadığı için bu konu plaj sporları çevrelerinde uzunca bir süredir tartışma konusu.
Avrupa Şampiyonası öncesinde Norveç, Avrupa Hentbol Federasyonu'na başvurarak şortla oynamak için izin istedi ancak kendilerine kuralların ihlalinin para cezasıyla cezalandırılabileceği söylendi. Lio, "En önemli şey, sporcuların rahat edebileceği ekipmanlara sahip olması" diye konuştu ve 'standart bir çerçeve içinde özgür bir seçim olması gerektiğini' sözlerine ekledi.
Mevcut kuralları değiştirmeye yönelik bir Norveç'ten gelen bir öneri, önümüzdeki aylarda ilgili organlar tarafından tartışılacak. EHF sözcüsü Andrew Barringer bir e-postada, "EHF, bu konuyu üye federasyonların çıkarına uygun olarak masaya getirmeye kararlı ancak kurallarda bir değişikliğin yalnızca IHF düzeyinde gerçekleşebileceğini de söylemek gerekir" dedi.
Bu yılın başlarında, Alman plaj voleybolu yıldızları Karla Borger ve Julia Sude, Katar'da oyuncuların sahada bikini giymelerinin yasak olduğu 'tek ülke' olduğunu söyleyerek bir turnuvayı boykot edeceklerini söylediler.
Borger o sırada bir radyo istasyonuna yaptığı açıklamada, "İşimizi yapmak için oradayız, ancak iş kıyafetlerimizi giymemiz engelleniyor" dedi ve ekledi: "Bu gerçekten bir hükümetin bize işimizi nasıl yapacağımızı söylediği tek ülke ve tek turnuva - bunu eleştiriyoruz."
Ortadoğu ülkesi FIVB Dünya Turu etkinliğine ev sahipliği yaptı ancak sahadaki kıyafetlerle ilgili katı kurallar, dünya şampiyonalarında gümüş madalya sahibi Borger ve çiftlerde partneri Sude'nin etkinliğe katılmamasına neden oldu.
Dünya plaj voleybolu federasyonu FIVB'nin "ev sahibi ülkenin kültürüne ve geleneklerine saygısızlık" olduğunu söylediği bir kural olarak, kadın oyunculardan normal bikiniler yerine gömlek ve uzun şort giymeleri istendi.
Ancak daha sonra beklenmeyen bir gelişme oldu ve bu kararından döndüğünü duyuran Katar Voleybol Birliği (QVA), bikini giyen oyuncular üzerinde 'hiçbir kısıtlama' olmayacağını açıkladı.