19.04.2021 - 22:44 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Çin'li iletişim devi Huawei'nin, Hollanda'nın en büyük mobil ağlarından biri olan KPN'de gerçekleşen bütün konuşmaları dinlediği öne sürüldü.
Hollanda gazetesi de Volkskrant'a göre Hauwei personeli, KPN'nin tüm mobil kullanıcılarını izledi ve özel konuşmalarını dinledi. Hatta hangi numaraların polis veya istihbarat kurumları tarafından dinlendiğini biliyordu.
Gazete, danışmanlık firması Capgemini tarafından KPN için hazırlanan ve Huawei'nin 2010 yılında KPN'nin haberi olmadan kullanıcıların çağrılarına erişebileceğini belirten bir habere atıfta bulundu.
Hatta eski Başbakan Jan Peter Balkenende'nin, hükümet bakanlarının ve Çinli muhaliflerin telefon görüşmeleri bile iddiaya göre Huawei tarafından izlenebiliyordu.
Bugün siyasi yelpazenin her yerinden Hollandalı milletvekilleri, hükümeti Huawei'nin KPN mobil ağındaki rolüne ilişkin yayınlanan rapora yanıt vermeye çağırdı.
KPN, raporun varlığını doğruladı ancak Huawei'ye ilişkin riskleri analiz etmeyi amaçladığını söyledi. De Volkskrant'ın haberine göre, raporun bulguları o kadar şoke ediciydi ki, iç rapor gizli tutuldu.
Raporda, "Çin hükümetinin KPN cep telefonu numaralarını dinleyebileceği ve ağı kapatabileceği biliniyorsa, lisanslar iptal edilebileceği veya hükümet ve işletmelerin KPN'ye olan güveninden vazgeçebileceği için KPN Mobile'ın varlığının devam etmesi ciddi tehlike altında" denildi.
Rapor, Huawei personelinin - hem KPN binalarında hem de Çin'in yurtdışında - KPN cep telefonu numaralarına sınırsız erişme ve aramalarını gizlice dinleme becerisine sahip olduğunu da ekledi. O zamanlar şirketin mobil ağının 6,5 milyon abonesi vardı.
Öte yandan, KPN'nin 3G ve 4G mobil ağlarındaki ana ekipman tedarikçisi olan Huawei, telekom firmasının kullanıcılarını uygunsuz bir şekilde izlemiş olabileceği yönündeki tüm iddiaları reddetti.
Delft Üniversitesi'nden profesör ve Siber Güvenlik Konseyi üyesi Michel van Eeten, gazeteye, telekomünikasyon pazarının 2010 yılında son derece rekabetçi olduğunu söyledi.
Van Eeten, "Huawei işte böyle ucuza girdi. O zamanlar güvenlik o kadar önemli değildi. Bu çalışma şekli artık kabul edilemez sayılır" dedi.
Bir KPN sözcüsü De Volkskrant'ın haberine atıfta bulunarak, "KPN'nin hiçbir tedarikçisi ağlarımıza ve sistemlerimize 'yetkisiz, kontrolsüz ve sınırsız' erişime, veya KPN müşterilerini gizlice dinleme yeteneğine sahip değildir," dedi.
KPN, Capgemini raporunun Huawei'nin herhangi bir kullanıcıyı takip edip etmediğini veya veri alıp almadığını belirlemediğini de sözlerine ekledi.
Şirket, "Yıllardır Huawei'nin müşteri bilgilerini aldığını hiç görmedik'' dedi ve ekledi: "Kısmen söz konusu risk analizine dayanarak, KPN o sırada çekirdek mobil ağının tam bakımını dışarıdan yaptırmamaya karar verdi."
Huawei Hollanda, çalışanlarının KPN'nin ağlarına ve verilerine yetkisiz erişime sahip olmadığını söyledi ve "15 yıl önce Hollanda'da başladığımızdan beri, hiçbir zaman hükümet organları tarafından yetkisiz bir şekilde hareket etmekle suçlanmadık" diye ekledi.
Huawei Hollanda'nın baş işletme sorumlusu Gert-Jan van Eck, De Volkskrant haberinde, ülkenin dönemin başbakanı tarafından yapılan konuşmaların bile izlenmiş olabileceği iddialarının inandırıcılıktan uzak olduğunu' söyledi.
Gazetenin kaynakları, raporun sonucunun Hollanda istihbarat teşkilatı AIVD ile paylaşıldığını söyledi ancak teşkilat şimdiye kadar yorum yapmayı reddetti.
Temmuz 2019'da, bir Hollanda hükümeti görev gücü, telekom ekipmanı tedarikçilerinin daha güçlü bir şekilde incelenmesini önerdi ancak ABD hükümetinin baskısına ve Hollanda istihbarat teşkilatının Çin casusluğunun tehlikeleri hakkındaki uyarılarına rağmen Huawei'nin yasaklanması gerektiğini söylemedi.
Ancak Hollanda hükümeti, AIVD'nin tavsiyesi üzerine Huawei'yi ülkede yeni bir 5G ağı geliştirmede rol almaktan men etmeye karar verdi. Ekim 2020'de KPN, Ericsson'un temel 5G mobil ağlarını kuracağını söyledi.
Bir ay sonra hükümet, ağlara erişimi olan kişiler için geçmiş kontrolü de dahil olmak üzere telekom sektörü için yeni güvenlik önlemleri uygulamaya koydu.
Bazı başka Batılı ülkeler de, Huawei ile ilgili ulusal güvenlik endişelerini dile getirdi. İngiltere geçen yıl Ocak ayında Huawei'ye İngiltere'nin yeni 5G ağının kurulmasında bir rol verileceğini duyurmuştu.
Ancak bakanlar daha sonra Temmuz ayında bir 'U dönüşü' yaptı ve firma ağdan yasaklandı. Mevcut 5G teknolojisinin tamamı 2027'ye kadar ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle kaldırılacak.
BBC Radio 4'ün Today programında konuşan Tugendhat, o sırada Huawei'nin İngiltere'nin 5G ağına devam eden katılımının, şirketin 'aslında Çin Komünist Partisi'ne ait olduğu' için 'son derece sorunlu' olacağını iddia etti.
Tugendhat, Huawei'nin 5G mimarisini inşa etmesine izin vermenin Çin güvenlik devletinin eline 'milyarlarca ve milyarlarca pound vermek' olacağını sözlerine ekledi.
İngiltere'nin Huawei'yi yasaklama kararı, ABD'nin müttefiklerini ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle şirketin teknolojisini kullanmamaya çağırmasının ardından geldi. Bu iddialar firma tarafından her seferinde reddedildi.
2019'da eski ABD Başkanı Donald Trump, Huawei'nin özel onay olmadan hayati önem taşıyan ABD teknolojilerini satın almasını yasakladı ve Huawei ekipmanını ulusal güvenlik gerekçesiyle ABD telekom ağlarında etkin bir şekilde yasakladı.