12.07.2021 - 09:05 | Son Güncellenme:
Futbolseverlerin bir aydır büyük bir heyecanla takip ettiği Euro 2020 unutulmaz bir finalle sona erdi, hem kazanan hem de kaybeden tarafta gözyaşları sel oldu.
İngiltere'nin başkenti Londra'da maç öncesi Wembley Stadyumu'nun çevresinde büyük arbede yaşandı, İngiliz taraftarlar bariyerleri yıkıp stadyuma girmeye çalıştı.
Polis taraftarları durdurmakta güçlük çekse de bileti olmayanların final maçını izlemesi engellendi. Öfkeli taraftarlar zaman zaman polis ekiplerine şişe fırlattı.
Ünlü Wembley Stadyumu'nda finale çıkan İngiltere ve İtalya'nın randevusu, dünyanın her yerinde dev ekranlardan ve televizyonlardan yüz milyonlarca insan tarafından izlendi.
İngiltere, henüz maçın ikinci dakikasında golü bularak öne geçti. Bu aynı zamanda, Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinde atılan en hızlı goldü. İngilizler golü çılgınca kutladı.
İkinci yarıda beraberliği yakalayan İtalya, penaltılara giden maçta 3-2'lik üstünlüğe ulaştı ve Avrupa Kupası'nı kazandı. İtalya, 1968'den bu yana ilk kez Avrupa Şampiyonu oldu.
Final randevusunda ilginç anlar yaşandı, sahaya giren bir taraftar güvenlik görevlilerini peşinden koşturdu. Taraftarı yakalamakta güçlük çeken görevlilerin sayısı beşe kadar çıktı.
Maç, İngiltere'nin tarihinde oynadığı ilk Avrupa Futbol Şampiyonası finaliydi. Penaltılarla uçup giden hayaller beklendiği gibi İngiltere'de büyük bir üzüntüye yol açmış durumda.
İngiliz gazetelerinin çoğunun ön sayfasında, Teknik Direktör Gareth Southgate'in penaltı kaçıran Bukayo Saka'yı sarılarak teselli ederken çekilmiş fotoğrafı yer alıyor.
Southgate 25 yıl önce, EURO 96'da forma giydiği milli takımda, yarı finalde Almanya'ya karşı penaltı kaçırmıştı. Times, "Penaltı laneti İngiltere'yi hayalinden kopardı" başlığını atıyor.
Gazetenin baş spor yazarı "O kadar zaman sonra yenilginin daha kolay katlanılabilir olmasını beklerdik, ama yaslı Wembley Stadyumu boşalırken, bu yenilgi canımızı yaktı" diyor.
Gazete teknik direktör Gareth Southgate'in hikayesinde de büyük bir zafere doğru giderken, son anda Hollywood filmlerindekine benzer bir sapma yaşandığını yazıyor.
Guardian ise "Çok yakındı" başlığını kullanıyor. Gazetenin yazarı Barney Ronay, "İngiltere acımasız bir yenilgi yaşadı ama Southgate ve oyuncuları yaz mevsimini aydınlattı" diyor.
Ronay İtalya'nın şampiyonluğu hak ettiğini, ancak Southgate liderliğindeki İngiliz takımının son 4 haftadır ülkeye moral verdiğini ve unutulmayacak bir başarıya imza attığını yazıyor.
Daily Telegraph "Son ızdırap... Penaltılar yine kalbimizi kırdı" manşetiyle çıktı. Takımın üç genç yedek oyuncusunun penaltıları kaçırdığına dikkat çeken gazete "Neden penaltılara gitti?" diye soruyor.
Ancak gazete "Artık çok yakınlar. İnancı, gururu ve umudu geri getirdiler ve hiçbir şey bunu gölgeleyemez. Bu fırsat son anda kaçmış olsa da, bu duyguyu kaybetmemeliler" yorumunu yapıyor.
Gazete ayrıca Londra'da oynanan maçta, stadyum içi ve dışının 'darmadağın ve zaman zaman da çirkin' olduğu ifadesini kullanıyor. Ayrıca stadyum çevresi ve bazı meydanların da taraftarların bıraktığı çöplerle dolu olduğu görüldü.
The Sun gazetesi, 'Ne akşamdan kalmalık' başlığıyla verdiği haberde dökülen gözyaşlarının ardından İngilizlerin bu sabah şişmiş gözlerle uyanacaklarını yazdı.
Daily Mail "Gözyaşlarıyla bitti" manşetiyle çıktı. Gazete maçı yaklaşık 35 milyon kişinin de televizyonlardan izlediğini belirtiyor. i gazetesi de "Kalp kırıklığı" başlığını attı. Gelecek yıl Katar'da oynanacak Dünya Kupası'nı işaret eden gazete 'Belki seneye' yazdı.
Daily Mail "Gözyaşlarıyla bitti" manşetiyle çıktı. Gazete maçı yaklaşık 35 milyon kişinin de televizyonlardan izlediğini belirtiyor. i gazetesi de "Kalp kırıklığı" başlığını attı. Gelecek yıl Katar'da oynanacak Dünya Kupası'nı işaret eden gazete 'Belki seneye' yazdı.
Ücretsiz olarak dağıtılan Metro gazetesi, "Aslanlar bizi gururlandırdı" başlığını attı. İngiltere milli takımına, armasındaki üç aslandan ötürü "aslanlar" diye hitap ediliyor.
Kupaya uzanan İtalya ise zafer sarhoşu. Milli takımın 53 yıl sonra ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası'nı kazanması ülke genelinde sokaklarda gecenin ilerleyen saatlerine kadar coşkuyla kutlandı.
İtalyan basını da sadece futbol dünyasının değil, pandemi ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle genel olarak toplumun zorlu bir dönemden sonra hayallerine kavuştuğu yorumunu yaptı.
Maç sonrası ilk haberlerde İtalya'nın tarihinde daha önce yalnızca bir kez 1968'de Avrupa Futbol Şampiyonası'nı kazandığı hatırlatıldı ve özellikle 2018 Dünya Kupası'na katılamamasının şokunun ardından gelen bu zafer coşkulu ifadelerle kutlandı.
Devlet televizyonu Rai'nin haber kanalı RaiNews internet sitesinde 'Hayal gerçek oldu' diye yazdı. Haberde İtalya milli takımının rengine atıfla, 'Zaferin rengi mavi, İtalya'da bayram' denildi.
Spor gazetesi Tuttosport ise zaferi internet sitesinde 'Gerçek, hayalden daha tatlı' diye yorumladı. Tuttosport, "İtalya ikinci kez Avrupa şampiyonu. Dünya Kupası'na katılamadığımız, umutsuz 2018 karanlığı artık uzak bir hatıra" diye yazdı.
La Repubblica gazetesi de internet sitesinin açılış haberinde 'Avrupa bizim' başlığının altında "53 yıllık yorucu bekleyişin ardından İtalya nihayet Avrupa tahtına geri döndü" dedi.
Gecenin ilk saatlerinde baskıları yapılan gazetelerden Il Messaggero'nun manşeti "Avrupa biziz" oldu. La Stampa da manşetten "Avrupa Biziz" dedi.
La Verita gazetesi "Mavi varyant" üst başlığının altında milli takımın fotoğrafına ve "Yeniden böyle başlayalım" manşetine yer verdi. Il Fatto Quotdiano ise İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasına atıfla "Mavi Brexit" başlığını kullandı.