04.05.2020 - 16:39 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Yeryüzünde 3 milyon 585 bini aşkın insan corona virüse yakalandı, can kaybının ilerleyen saatlerde çeyrek milyonu geçmesi bekleniyor. 210 ülke ve bölgeye yayılan salgın bir kıtanın en büyük ülkesinde inanılmaz görüntüler ortaya çıkardı.
Nisan ayı başlarında yalnızca 5 bin civarında vaka bildiren Rusya'da, kelimenin tam anlamıyla bir corona virüs patlaması yaşanıyor. Moskova yönetimi, bugün 10 bin 581 testin daha pozitif sonuç verdiğini duyurdu. Böylece, Rusya'daki vakaların sayısı 145 bin 268 oldu. Rusya, Pazar günü de 10 bin 633 vakayla şimdiye kadar tespit edilmiş en yüksek rakamı açıklamıştı. Rusya'daki vakalar bir ayı doldurmadan yaklaşık 30 kat artmış oldu. Nazilere karşı savaşın kazanıldığı Zafer Günü'nün 75. yıldönümü kutlamaları bu yıl, yalnızca hava kuvvetlerinin gösterisiyle gerçekleşti. Askeri nakliye uçakları, başkent Moskova semalarında uçuyor.
ABD'nin ardından en fazla ülke olan İtalya'da, 10 Mart'tan bu yana uygulanan karantina tedbirleri bugün kademeli olarak gevşetilmeye başlandı. Bugünden itibaren 4 milyon kişi işbaşı yapacak, insanların dolaşım özgürlüğü kısmen artacak. Venedik'in ünlü St. Mark Meydanı, haftalar sonra ilk kez böyle görüntülendi.
Covid-19'a 28 bin 884 kurban veren İtalya'da, günlük ölüm sayısı 174'e kadar düştü. Tüm sınırları kapsayan karantina tedbirlerinin uygulandığı ilk ülke olan İtalya'da, 21 Mart'tan bu yana kapalı olan parklar ve bahçeler bugünden itibaren halkın erişimine açılacak. Başkent Roma'daki bir parka gelenler, ilkbahar güneşinin tadını çıkarıyor.
İtalya'da bu sabaha kadar yalnızca iş, sağlık ya da zorunlu ihtiyaç hallerinde seyahate izin veriliyordu. Bugünden itibaren ise akraba ziyaretlerine de belli kurallar dahilinde izin verilecek. İkinci aşama kuralları içinde en çok tartışılan bu madde oldu. Gruplar halinde olmamak kaydıyla 'altıncı göbeğe kadar akrabaları' ziyarete onay verildi. 'Sabit duygusal ilişki' içinde olanlar da bu kapsama dahil edildi. Ancak arkadaşların ya da 'sabit olmayan' ilişki yaşayanların görüşmesine izin verilmemesi, büyük bir tartışma başlattı. Milano'da sekiz hafta sokağa çıkanlar, Castello Meydanı'nda maskeli selfie çekti.
Okulların Eylül'e kadar açılmayacağı İtalya'da, restoranların 1 Haziran'da tam olarak açılması planlanıyor ancak hükümet kaynakları salgın eğrisinde olumlu gelişmeler görülürse bu tarihin öne çekilebileceğini belirtiyor. Torino'daki Porta Palazzo pazarında bugünden itibaren tezgahlar yeniden kuruldu.
217 bin vaka ve 25 bin ölümün kayıtlara geçtiği İspanya'da, son iki gündür günlük can kaybı 164'e düştü. Kademeli normalleşmeye geçilen Avrupa ülkesinde, ilk adım dört aşamalı sürecin '0 seviyesi' olarak adlandırılıyor. İlk adımda, restoran ve küçük işletmelerin yarım randımanlı açılmasına izin verildi.
Üst üste iki gün 18 Mart'tan bu yana en düşük ölümün görüldüğü İspanya'da, vaka sayılarında da gözle görülür bir düşüş var. Son 24 saatte 545 test pozitif çıktı ve toplam vaka 218 bin 11 oldu. Barcelona'da metroya binenlere Kızıl Haç tarafından ücretsiz maske dağıtılıyor.
İspanya'da salgınının en az etkilediği Balear ve Kanarya Adaları'ndaki dört adada ise doğrudan '1. seviyeye' geçildi, pazar yerleri, kafeteryaların terasları ve kütüphaneler açıldı. Ülkede yasakların hafifletilmesiyle berberlerin önünde kuyruklar oluştu.
Corona virüsün ortaya çıktığı Çin'de tamamı yurt dışı kaynaklı üç vaka belirlendi, yeni can kaybı yok. Başkent Pekin'deki Fangshan semtinde mangal yapan şehir sakinleri, oyun oynuyor. Çin ana karasında toplam 82 bin 880 vaka kayıtlara geçti, Covid-19 4 bin 633 can aldı.
Dünya üzerindeki corona virüs vakalarının üçte birinin görüldüğü ABD'de, ölenlerin sayısı 67 bini geçti. Salgının merkez üssü New York'ta maskeli bir kadın, Brooklyn'de dağıtılan ücretsiz maskelerden alıyor.
ABD lideri Donald Trump'a benzerliği nedeniyle 'Tropik Trump' olarak bilinen Jair Bolsonaro ise, Brezilya'yı dünyaya rezil etmeye devam ediyor. Corona virüs salgınını küçümseyen Bolsonaro, ülkedeki ölüm sayılarına ilişkin sözlerine gelen tepkiler soğumadan bu kez taraftarlarının düzenlediği bir gösteriye katıldı.
Başkanlık sarayından çıkan Bolsonaro, Ulusal Kongre ve Yüksek Mahkeme'yi protesto eden yüzlerce fanatik taraftarını selamladı. Bu sırada Bolsonaro'nun yanında ABD ve İsrail bayraklarının açıldığı görüldü.
Brezilya'da tespit edilen Covid 19 hastası sayısı 96 bini aşarken, bilim insanları gerçek vaka sayısının 15 ila 20 kat fazla olabileceği görüşünü dile getiriyor. Bolsonaro fanatiklerinin toplandığı bulvarın öncesi ve sonrası.
Karantinayı savunan sağlık bakanını görevden alan aşırı sağcı Bolsonaro'nun sözleri, ülkedeki siyasiler, valiler ve sağlık çalışanlarının da aralarında olduğu geniş bir kesimin tepkisini çekiyor. Jair Bolsonaro, son gösteride de şovunu sürdürdü, "Bazı valilerin sorumsuz davranarak işlerin yıkılmasına yol açması kabul edilemez" dedi.
Ağızları açık bırakan gösteri sırasında, Bolsonaro destekçilerinin Brezilyalı fotoğrafıçı Dida Sampaio'yu itip kakması AP haber ajansından görüntülendi.
Latin Amerika'nın en büyük ülkesi olan Brezilya'nın sağlık sisteminin koronavirüs yüzünden çökme sınırına dayandığı aktarılıyor. Halihazırda ABD ve Rusya'dan sonra en yüksek günlük vakayı açıklayan Brezilya, yeni hastalık merkezlerinden biri. Rio de Janeiro'nun sembolü Kurtarıcı İsa heykeli, corona virüs nedeniyle ışıklandırıldı ve 'Maske kurtarır' mesajı paylaşıldı.
Brezilya lideri geçen hafta içinde, ölüm sayılarındaki artışa ilişkin gelen bir soruya da "Ne olmuş yani? Üzgünüm. Daha başka ne yapmamı bekliyorsunuz?" demişti. Güney Amerika'nın en büyük kenti Sao Paulo'da açılan toplu mezar, kısa sürede doldu.
Corona virüsün Çin'den ilk sıçradığı ülkelerden biri olan Japonya'da, 14 bin 877 vaka teşhis edildi. Japonya'da Covid-19 hastalarının tedavi edildiği hastanelerin içinden ilk fotoğraflar da geldi. Sağlık çalışanları, Kawasaki kentinde yer alan üniversite hastanesinin yoğun bakım ünitesinde corona virüse karşı savaşıyor.
Endonezya'nın başkenti Cakarta sokaklarında hünerlerini sergileyen 15 yaşındaki Putra, 'Ondel-Ondel' adı verilen dev kuklaya açtığı delikten objektife bakıyor. Kukla, elbette maskeli. 864 can kaybının kayıtlara geçtiği Endonezya'da, 11 bini aşkın vaka bulunuyor.
Yalnızca 2 bin 626 vakanın teşhis edildiği Yunanistan'da, bugün kitapçılar ve kuaför salonları da dahil olmak üzere bazı perakende mağazaları yeniden kapılarını açtı. Selanik'teki bir berber, müşterisinin saçını maskeyle kesiyor.
İnsanların yeniden sokağa çıkmaya başladığı Yunanistan'da, okullar 11 Mayıs'tan itibaren açılacak. Atina yönetimi, anakara ile adalar arasında ise henüz seyahate izin vermiyor. Atinalılar, akşamüstü şehir manzarasını izliyor.
Çin'den sonra haftalarca corona virüsün merkez üslerinden biri olan İran'da, Milad Kulesi'nin otoparkına kurulan açık hava sinemasında gösterilen filmi Tahranlılar araçlarının içinden izliyor. İlk vakanın 19 Şubat'ta kayıtlara geçtiği İran'da, can kayıpları 74 artışla 6 bin 277'ye yükseldi. Tahran yönetimi, son 24 saatte 1223 testin daha pozitif sonuç vermesiyle vakaların 98 bin 647'ye çıktığını bildiriyor.
Avrupa'da corona virüs tedbirlerini ilk gevşeten ülke olan Danimarka'da, başkent Kopenhag'da yaşayan Livia ile kızı Sara güzel havayla birlikte kendilerini dışarı atmış. Bir günde 147 tanı daha konulan Danimarka'daki vakalar, 9 bin 670'e çıktı. Can kaybı ise dokuz artışla 493.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'un sakinleri, ilkbahar güneşiyle birlikte Akdeniz sularında yüzüyor. Geçen haftayı hükümet karşıtı protestolarla geçiren Doğu Akdeniz ülkesinde, tespit edilmiş 740 vaka var.