23.09.2020 - 16:20 | Son Güncellenme:
Sağlık Bakanlığı, Covid 19 Günlük Durum Raporu yayınlayarak, 22 Eylül tarihi itibarıyla Türkiye'deki koronavirüs vakalarıyla ilgili son durumu paylaştı.
Verilere göre, 22 Eylül itibarıyla bir önceki güne göre COVID-19 test sayısında ve hastaneden taburcu edilen yeni hasta sayısında artış (sırasıyla %1,6 ve %6,8) görüldü.
Raporda yeni COVID-19 hasta sayısında ve entübe edilen yeni hasta sayısında ise azalma görülmesi dikkat çekti. (sırasıyla -%2,8 ve -%5,2)
Bir önceki güne göre bölgelerdeki yeni hasta değişim yüzdesine bakıldığında; en fazla azalış Orta Anadolu Bölgesinde (-%11,7) gerçekleşti.
Rapora göre en fazla artış ise Batı Marmara Bölgesi'nde olup hasta sayısı açısından incelendiğinde bu fark 5 hasta oldu. Bir önceki güne göre hastaneye yatırılan yeni hasta sayısındaki en fazla azalış ise İstanbul bölgesinde görüldü. (-%19,2).
Bunun yanı sıra hastaneden taburcu edilen yeni hasta sayısındaki en fazla artış Batı Karadeniz bölgesinde gerçekleşti.
Öte yandan raporda yer alan bir detay dikkatlerden kaçmadı! Genç nüfustaki yeni vaka sayısı artışı endişe yarattı.
25-49 yaş grubunda 1.000.000 kişiye düşen yeni COVID-19 hasta sayısı kadınlarda 25,9, erkeklerde ise 28,4 olarak gerçekleşti.
Malatya’da halen yoğun bakım hasta sayısı ve entübe hasta sayısında bir azalma olmadığını dile getiren Vali Aydın Baruş ise genç nüfustaki vaka artışlarına dikkat çekti:
“Bu hastalığın kimin üzerinde ne kadar etki bıraktığına dair kesin tespitler yok. Yani bu genç, yaşlı ayırmıyor. Şu anda genç yaşta entübe ve solunum cihazına bağlı yaşayan yine genç yaşta yoğun bakımda bulunan çok sayıda genç hastamız var. Gençler bize bir şey olmaz demesinler, özellikle gençler daha çok dikkat etsinler. Çünkü gençlerim fazla ve gereksiz yere dolaşması evlerine bu hastalık götürme ne sebep oluyor. Özellikle belli yaşın üzerindeki kronik hastalarımıza bunları bulaştırmaları neticesinde onların maalesef ve maalesef ölümüne sebep oluyor" İşte bölge bölge vaka artış sayıları...
Sağlık Bakanlığı'nın geçtiği verilere göre Doğu Karadeniz'de 46 yeni vaka görüldü.
Sağlık Bakanlığı'nın geçtiği verilere göre Batı Marmara'da 16 yeni vaka görüldü.
Sağlık Bakanlığı'nın geçtiği verilere göre Batı Karadeniz'de 95 yeni vaka görülmesi dikkat çekti.
Yayınlanan rapora göre göre Kuzeydoğu Anadolu'da 67 yeni koronavirüs vakası görüldü.
Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı verilere göre Orta Anadolu'da 189 yeni vaka kayıtlara geçti.
Rapora göre göre Ortadoğu Anadolu'da 167 yeni vaka görüldü.
Sağlık Bakanlığı'nın geçtiği verilere göre Ege'de 102 yeni vaka görüldü.
Sağlık Bakanlığı'nın geçtiği verilere göre Akdeniz'de 171 yeni vaka görüldü.
Sağlık Bakanlığı'nın geçtiği verilere göre Doğu Marmara'da 101 yeni vaka görüldü.
Sağlık Bakanlığı'nın geçtiği verilere göre Batı Anadolu'da 349 yeni vaka görüldü.
Sağlık Bakanlığı'nın geçtiği verilere göre Güneydoğu Anadolu'da 185 yeni vaka görüldü.
Sağlık Bakanlığı'nın geçtiği verilere göre İstanbul'da 205 yeni vaka görüldü.
Öte yandan küresel salgın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde, Türkiye ve İran Bilim Kurulu üyeleri video konferans yöntemiyle toplantı gerçekleştirdi.
Türkiye adına Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe başkanlığında, Bakanlığın Sağlık Bilim Kurulu üyeleri ile Aşı Bilim Kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda, İran tarafında Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Asadi Lari ve bilim insanları yer aldı.
İlk bölümünde her iki ülkede uygulanan tedavi protokollerinin ele alındığı toplantıda, İranlı yetkililer, salgına yönelik ülkelerinde yürütülen çalışmalar ile hastanelerde uygulanan tedavi protokolleri hakkında bilgi verdi.
Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Meşe, salgının başlangıcından itibaren Türkiye'de yürütülen çalışmalar ve tedavi yöntemleri hakkında genel bir bilgilendirme yaptı. Bilim Kurulu Üyelerinden Prof. Dr. Serhat Ünal da Türkiye'de uygulanan tedavi protokolleri hakkında İranlı meslektaşlarına paylaşımda bulundu.
Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz ise acillerde uygulanan tedavi protokolleri ile topluma yönelik alınan tedbirler hakkında Türkiye'nin tecrübelerini paylaştı.
Prof. Dr. Mehmet Doğanay da Türkiye'deki enfeksiyon kontrolü hakkında bilgi vererek, İran tarafında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi almak istediklerini belirtti.
Her iki ülkenin bilim kurulu üyeleri, kendi ülkelerinde uygulanan tedavi yöntemleri ve salgın yönetimine ilişkin karşılıklı sorulara cevaplar verdi. Toplantının ikinci bölümünde ise her iki ülkede yürütülen aşı geliştirme çalışmaları ele alındı.
Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe, Türkiye'de yürütülen aşı geliştirme ve aşı tedarik çalışmaları hakkında bilgi paylaşımda bulundu.
Prof. Dr. Serhat Ünal ise kamu ve özel sektör genelinde yürütülen aşı geliştirme çalışmalarının detayları hakkında bilgi sundu.
Prof. Dr. Aykut Özdarendeli de Erciyes Üniversitesi bünyesinde yürütülen çalışmalar hakkında açıklama yaptı.
Soru-cevap bölümün ardından her iki taraf, bir sonraki ay için yeniden bir araya gelinerek tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunulması hususunda fikir birliğine vardı.
Bu arada Mersin'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında, kamu kurum ve kuruluşlarında mesai saatlerinde düzenlemeye gidildi.
Valilikten yapılan açıklamaya göre, Vali Ali İhsan Su başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, toplu taşıma araçlarındaki yoğunluğu azaltmak için kamu kurum ve kuruşlarındaki mesai saatlerini düzenledi.
Buna göre, kentteki mesai saatleri 28 Eylül Pazartesi gününden itibaren 08.30-17.30 olarak belirlendi.