13.11.2021 - 12:59 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Kittichai Boodchan, evinin önünden gelen yüksek ses ve çarpma sesleri duyduğunda, saatler gece yarısını gösteriyordu. Boodchan neler olduğunu anlamak için hemen bakmaya gitti.
Yakındaki Kaeng Krachan milli parkından, atıştırmalık bulmak için köye baskın yapma alışkanlığıyla ünlü yerel bir fil olan Boonchuay, yiyecek aramaya gelmişti. Kittichai daha önce satmak için 200 kg muz satın almıştı ve içeride saklanmasına rağmen tatlı kokusu şüphesiz Boonchuay'ın ilgisini çekmişti.
Kittichai yataktan fırladı ve fili korkutup kaçırmaya çalışmak için bağırmaya başladı. Boonchuay, yılmadan, kafasını duvara vurmaya devam etti ve yapıyı parçaladı. 10 veya 15 dakika sonra duran fil, taze meyveye ulaşamayınca yoldan aşağı sendeledi.
Geçen yıl Haziran ayında yapılan bu ziyaret, Kittichai'nin ailesi için ilk değildi. O zamandan beri, Boonchuay birkaç kez geri döndü, evlerine girdi ve duvarın parçalarını kırdı. Bu yılın haziran ve temmuz aylarındaki en son hırsızlığında, mutfağa girerek kafasını plastik poşetleri, yemeklik yağı, hazır erişteleri ve unların içine sokmayı başardı.
“Onlara kızmaya hakkım olduğundan emin değilim çünkü onların alanını çaldık” diyen Kittichai, "Sonuçta daha önce burada yaşayan onlardı. Filler birkaç günde bir buralardan geçiyor" ifadelerini kullandı. Köydeki pek çok kişi gibi Kittichai de artık her iki gecede bir filler veya onları korkutup kaçırmaya çalışan diğer sakinlerin sesleriyle uyanmaya alıştı: “Bir fil evinize girdiğinde, onu dışarı atmak için elinizden gelen her şeyi yapmalısınız."
Birçok sakinin Boonchuay ve Boonmee'nin kaçışlarıyla ilgili hikayeleri var. Restoran sahibi Nongyao Kaewsulesai, fillerden birinin mutfak dolabını nasıl bastığını ve 25 kg'lık bir torba şekerle kaçtığını anlattı. “Şekeri, erişte paketlerini seviyorlar ve eğer papayanız varsa hepsini yerler” diye dert yanan Kaewsulesai, önlem olarak her gece cips kutularını arka odaya taşıdığını ve buzdolabı birkaç kez filler tarafından devrildiğini anlattı.
Kızarmış muz satan ve yolun aşağısında yaşayan Supa Taengthong, "Kendimi güvenlik görevlisi gibi hissediyorum" dedi. Bu yılki birkaç ziyaret sırasında bir fil -hangisi olduğundan emin değil- iki duvarı aşmayı başardı, oturma alanından ve çocuk yatak odasından geçerek evin arka tarafındaki mutfağa gitti.
Supa, "Fil her şeyi yedi, sadece muzları değil, pirinci de - pirinç pişiricisindeki pişmiş pirinci, pişmemiş pirinci - şekeri, her şeyi" diyerek yakındı. Yetkililer, evin ön duvarını yeniden inşa etmesine yardım etti ancak içerisi hala hasarlı ve çalınan yiyecekler için tazminat alamadı. Supa, köyde yirmi 20 yaşıyor, ancak fillerin yalnızca son üç yılda bir sorun haline geldiğini anlattı. “Bu ikisinin bu bölgeden gitmesini istiyorum. Sorun olan sadece bu ikisi” dedi.
Ancak onları basitçe ortadan kaldırmak işleri daha da kötüleştirebilir - onların yerini daha agresif bir fil, hatta bir sürü alabilir. Kaeng Krachan milli parkının başkanı Itthipol Thaikamol, "Belki düşmanın düşmanı bir dosttur" ifadelerini kullandı.
Çin devlet medyasının habelerine göre, göç eden ünlü fil sürüsü Yünnan eyaletine doğru yoluna devam ederken Çinli yaban hayatı yetkilileri hayvanları uygun bir habitata yönlendirmek için yemlerle cezbetmeyi ve yollara barikat kurmayı planlıyor.
Filler Çin'in güneybatısındaki Yünnan eyaletinde yaban hayatı koruma alanındaki evlerinden eyaletin başkenti Kunming'in çevresine yaptıkları 500 kilometreden uzun yolculuklarıyla küresel çapta sansasyon yaratırken, sürünün her hareketi basında geniş çapta yer buluyor.
Fillerin videoları Çin sosyal medya sitelerinde olduğu kadar Twitter ve YouTube'da da viral oldu. Dünya medyası da fillerin her hareketini yakından takip ediyor.
Geçen hafta Çinli yetkililer sürünün hareketini takip edebilmek ve bir insan yerleşkesine girmeleri durumunda doğabilecek herhangi bir çatışmayı engelleyebilmek için yüzlerce personel görevlendirdi.
Xinhua haber ajansına göre toplam 319 personel, 600'den fazla araç ve 18 drone sürüyü takip ediyor ve cumartesi günü toplamda 3 bin 548 kişi tahliye edildi.
Independent Türkçe'nin aktardığına göre yetkililer, yolları boşaltmak için polisi görevlendirmek veya sürünün dikkatini yoğun nüfuslu bölgelerden uzağa çekmek de dahil olmak üzere bir aydan fazla süredir sürüyü izliyor.
Pazartesi günü bir günlüğüne mola veren sürü, Çin'in güneybatısındaki Kunming kentinin dışındaki ormanlık alanda birlikte uyurken görüntülenmişti. Uyuyan sürünün videosu da viral oldu.
Çinli yetkililer, 9 gün önce bir filin sürüden ayrılarak Kunming'in Jinning bölgesinde kalmasının ardından 15 değil 14 filin yolculuklarına devam ettiğini ve Yuşi şehrindeki Şijie ilçesine ulaştığını bildirdi.
Çin devlet televizyonu, sürünün yolculuğu için 24 saat canlı yayın başlatırken, rotaları üzerindeki mısır tarlalarındaki ekinlerin tamamını yiyen, bir su tankındaki bütün suyu içen ve 56 hektarlık tarım alanına zarar veren fillerin çiftçilere yaklaşık 1.1 milyon dolarlık zarar verdiğini açıklamıştı.
Asya filleri, yok olma tehlikesi altında ve Çin'de A seviyesinde devlet koruması altında olmaya devam ediyor. Asya filleri çoğunlukla Yünnan eyaletinde bulunuyor.
Son yıllarda koruma çabalarının artması nedeniyle eyaletteki fil sayısı neredeyse iki katına çıktı. Yaban hayatı uzmanları göçün arkasında muhtemel bir neden olabileceğini düşünüyor.
Çin'deki Dünya Hayvanları Koruma Derneği'nin Yaban Hayatı Kampanya Müdürü Evan Sun, "Bu sürünün göçünün nedeni hâlâ belirsiz fakat olası nedenler arasında gıda yetersizliği, fillerin sayısının artması ve en önemlisi, yaşam alanlarının kaybolması olabilir" dedi.
1980'lerde 193 olan Yunnan'daki fil sayısının günümüzde 300'lere çıktığı ve artmaya devam ettiği bildiriliyor.