HAM MEYVE Mİ OLGUNLAŞMIŞ MEYVE Mİ DAHA SAĞLIKLI?
Ham meyveler genellikle daha fazla lif içerir ve sert dokularıyla sindirime fayda sağlayabilirler. Olgunlaşmış meyveler, yüksek şeker içeriğiyle enerji ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayabilir. Örneğin, ham bir muz daha az tatlıdır ve kan şekerini yavaş yükseltirken, olgunlaşmış bir muz hemen enerji verir, kan şekerini daha hızlı yükseltir. Bu yönleriyle ham olgunlaşmış meyvelerden sağlıklıdır ya da tam tersi olgunlaşmış meyveler daha sağlıdır şeklinde bir söylemde bulunamayız. Vitamin ve mineral içerikleri de olgunlaşma sırasında değişiklik gösterir. Örneğin C vitamini gibi bazı bileşenler olgunlaşma sürecinde azalır, antioksidanlar ise tam tersi artar. Ayrıca olgunlaşmış meyvenin aşırı bekletilmesi, besin değerinin zamanla düşmesine neden olur.