Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen hafta mezarlık ve otopark konuları çok tartışıldı. Vatandaşlardan gelen şikâyetler üzerine konuyla ilgili yetkililerle görüşerek detaylı bilgi edindim.

İstanbul’da mezar yeri ve otopark ücretlerine zam geldi. Yerine göre mezar yerleri 7 bin ile 112 bin arasında değişirken, 2025 yılı itibariyle 1-2 saat arası otopark ücreti en düşük 90 TL en yüksek 180 TL olacak.  Öncelikle mezarlık ücretlerinden başlayalım. Her yıl belediyeler, aralık ayında mezarlık ve defin hizmetlerine ilişkin yeni tarifeleri belirler. Bu yıl da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde açıklanan mezarlık ücretleri bazı vatandaşların kafasında soru işaretleri oluşturdu.

Haberin Devamı

İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Ecevit Yılmaz ile yaptığım görüşmede, mezar yeri tahsisi ve defin işlemleri hakkında şu bilgiyi verdi: İstanbul’da toplam 575 mezarlık bulunuyor. Cenazenin daha önce ölmüş bir yakının üzerine defnedilebilmesi için, ilk gömü tarihinden itibaren en az 5 yıl geçmiş olması şartı aranıyor. Bu durumda defin ücretsiz yapılıyor. Vefat eden kişinin mezar yeri yoksa 3’üncü ve 4’üncü Grup mezarlıklarda defin gerçekleştiriliyor. Örneğin, Avrupa yakasında Ayazağa, Bahçeköy, Kemerburgaz; Asya yakasında ise Kurtköy ve Çekmeköy mezarlıkları bu gruba dâhil. Defin ücretleri 2023’te 170 lira iken, 2025’te 272 lira olacak.

Mezar yeri tartışması

Başkan Yılmaz, “Mezar yeri satışı yapmıyoruz, yalnızca cenaze defni gerçekleştiriyoruz. Meclis tarafından açıklanan mezar yeri fiyatları, yasa gereği her yıl güncelleniyor, ancak bu mezar satışını kapsamıyor. Ayrıca, internet üzerindeki mezar devri ilanlarına itibar edilmemeli; çünkü bu işlem yasaktır” dedi.

Bölgesel artış

İSPARK otopark ücretleri de geçen haftanın en çok konuşulan konularından biriydi. İBB Meclisi’nin kararıyla 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek yeni tarifede, zam oranları bölgesel olarak belirlendi. Esenyurt ve Küçükçekmece gibi kalabalık ilçelerde artış oranı yüzde 12.82 oldu. İstanbul geneli ortalama artış yüzde 27.40; ancak Tarihi Yarımada ve Kadıköy Rıhtım dâhil edildiğinde bu oran yüzde 45.53’e yükseliyor. Toplu taşımanın yaygın olduğu Tarihi Yarımada ve Kadıköy Rıhtım’da artış oranı yüzde 99.91 olarak belirlendi. Bu düzenlemenin amacı, şehir merkezlerine özel araç girişini azaltarak toplu taşıma, bisiklet ve yaya ulaşımını teşvik etmek. Pilot bölgeler olarak belirlenen bu alanlarda otopark ücretleri artırılarak, trafik yoğunluğu ve karbon emisyonlarının düşürülmesi hedefleniyor. Umarım bu düzenlemeden sonra şehir merkezlerine giriş çıkışlar azalır.

Haberin Devamı

Mezar yeri tartışması

Yılda 2 buçuk milyon hasta!

Son olarak, geçen hafta, bir okurumuzun yanına gitmek için Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ni ziyaret ettim. Adını yaşamı simgeleyen çam ve sakura ağaçlarından alan bu hastane, modern sağlık komplekslerinin ne kadar ileri bir noktaya ulaştığını gösteriyor. Hastanenin Başhekimi Prof. Dr. Özgür Yiğit ile yaptığım görüşmede, hastanenin istatistiklerini öğrendim. Yılda; Polikliniklerde 2 buçuk milyon, Servislerde 100 bin, Yoğun bakımda 12 bin hasta tedavi ediliyor. Ayrıca, 50 bin ameliyat ve 10 bin doğum gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 10 bin personelin görev yaptığı bu dev sağlık kompleksinde, bin 300 hekim, 3 bin hemşire ve 115 akademisyen bulunuyor. İstanbul’un sağlık alanında en önemli projelerinden biri olan bu hastane, modern altyapısı ve geniş hizmet kapasitesiyle etkileyici bir örnek teşkil ediyor.

Haberin Devamı

Tüm bu konular, İstanbul’da yaşamı doğrudan etkileyen hizmetlerin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor; umarım, alınan kararlar ve yapılan düzenlemeler, vatandaşların beklentilerini karşılar ve yaşam kalitesini artırır.

Sağlıcakla kalın…