18.05.2016 - 10:14 | Son Güncellenme:
Ekonomik kriz nedeniyle 4 aydır olağanüstü halin uygulandığı ülkede halkın durumu içler acısı.
Hastanelerde temizlik için su yokluğundan hastalar kendi kanlarının içinde yatıyor.
Ülke genelinde elektrik ve sular kesik. Yiyecek stokları da tükenmek üzere.
Venezüella Devlet Başkanı Nicholas Maduro'nun 13 Mayıs'ta ekonomideki olağanüstü hal uygulamasının 3 ay daha uzatıldığını açıklamasının ardından ülkede durum giderek kötüleşiyor.
Ekonomik krize giren ülkede ilk kez 14 Ocak'ta başlayan olağanüstü hal kapsamında alınan ekonomik tedbirler nedeniyle, hükümet ve güvenlik güçleri, kamu düzenini ve temel gıda ve hizmetleri sağlamak için anayasal güvenceleri bir süreliğine askıya almak zorunda kalıyor.
Ancak bu süre zarfında ülkede başta sağlık sektörü olmak üzere birçok alanda büyük bir kriz yaşanıyor.
Venezüella'da hastanelerde tıbbi hizmet birçok aksaklık nedeniye durma noktasında. Fransız Le Monde gazetesenin konuyla igili haberinde "Hastaneler 19'uncu yüzyıldan çıkmış gibi. Hastalar doktorsuz ve hijyenik koşullar neredeyse hiç yok. Bazı hastalar kendi kanlarının oluşturduğu birikintiler içinde yerde yatıyor" denildi.
Gazeteye konuşan başkent Caracas'ta görevli bir doktor "Yenidoğan bebeklerin ölmesi normal bir şey oldu" derken Merida kentinden bir başka doktor ise durumun vahametini "Ameliyat masasını temizlemek için su yok. Operasyona hazırlanan doktorlar ellerini maden suyuyla yıkıyor." sözleriyle anlatıyor.
Amerikan New York Times gazetesi de ülkede hem ekonomik hem de sosyal alanda yaşanan çöküntünün nedenleri ve sonuçlarını şöyle sıralıyor:Başkent Caracas dünyanın en vahşi kentine dönüştü. Suç oranının hızla artıyor. Caracas'ta cinayet oranı geçen yıldan bu yana hiç görülmemiş oranda arttı.
Venezüella'nın para birimi Boliva çok fazla değer kaybetti. 2015'te yüzde 180 olan enflasyonun, 2016 sonunda yüzde 720'ye ulaşması bekleniyor. Bloomberg'e göre hükümet yeni para basmak için bile para bulamayacak.
Ülkenin genelinde elektrik ve sular kesik. Gıda stokları azaldıkça protestolar şiddetini artırıyor.
Venezüella Devlet Başkanı Nicholas Maduro kirizin çıkmasında dış güçlerin parmağı olduğunu söyleyerek referanduma gitmeyi reddediyor. Maduro üretimi durduran fabrika sahiplerini de hapisle tehdit ediyor.
Maduro'ya referandum baskısı yapan halkın en büyük umudu ise muhalif lider Henrique Capriles'in başlattığı kampanya. Capriles, 2013'teki seçimlerde Maduro'ya karşı yarışmış ancak kaybetmişti.