07.04.2020 - 22:37 | Son Güncellenme:
AA
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısının arttığını ancak karantina ilan etmeyi düşünmediklerini söyledi.
Lukaşenko, ülkesinde Kovid-19'a karşı alınan önlemlere ilişkin son durumu değerlendirdi.
Tarım sektöründeki sorunların bir an evvel çözülmesi gerektiğini vurgulayan Lukaşenko, "Petrolü sofraya koyamazsınız. Gıda çok ciddi bir konudur. Bu yüzden ekim çalışmalarının en kısa zamanda bitmesini istiyorum." diye konuştu.
Lukaşenko, Kovid-19 ile mücadele tedbirlerinin sürece ve eldeki imkanlara göre alındığına işaret ederek "Ülkede karantina ilan etmek en basiti. Bunu bir günde yapabiliriz fakat ne yiyeceğiz?" dedi.
Kovid-19 vaka sayısının arttığına dikkati çeken Lukaşenko, "794 kişi hastanede. 31'i solunum cihazına bağlı. Ortada felaket yok. Evet vaka sayısı artıyor, çok şükür çığ gibi değil. Bunu muhafaza etmek lazım." ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı, ülkede Kovid-19 kaynaklı ölü sayısını dün 13 olarak açıklamıştı.
Ülkede eğitime 17 Nisan'a kadar ara verilmişti.
Corona virüsü umursamayan tek ülke olan Belarus’ta neler oluyor?Corona virüsü salgınının etkisi altına aldığı Avrupa'da ülkeler ciddi önlemler alarak salgından korunmaya ve minimum kayıp vermeye uğraşsa da, bir ülke var ki dünyaya diz çöktüren salgını neredeyse hiç önemsemiyor... Rusya’nın Belarus'a yardım gönderdiği gün, Cumhurbaşkanı Lukaşenko taraftarların önünde buz hokeyi oynamaya devam etmişti.
Yeni tip koronavirüs salgınının en yoğun görüldüğü yerlerin başında gelen Avrupa'da hemen her gün çok ciddi önlemler alınmaya devam ediyor. Ancak bu kıtanın sınırları içerisinde yer alan yalnızca bir ülkede, normal hayat hiçbir şey olmamış gibi devam ediyordu.
Rusya’nın Minsk Büyükelçisi Dmitry Mezentsev, Belarus’a 10 bin adet corona virüs test kiti gönderdiklerini açıklamıştı. Belarus Sağlık Bakan Yardımcısı Natalia Zhukova da Rusya’ya desteği için teşekkür etmişti.
Diğer yandan, yine aynı gün, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko başkent Minsk’taki amatör buz hokeyi müsabakasında boy gösterdi. 1994'ten bu yana ülkeyi yöneten Lukaşenko, Avrupa’da geniş çaplı tecrit kararı almayan çok az sayıdaki yerden biri olan Belarus’taki halka güven aşılamaya çalışmıştı.
65 yaşındaki Lukaşenko, bu süreçte küresel salgının boyutunu küçümseyen açıklamalarıyla dikkat çekmişti. Köyde traktörde çalışmanın “herkesi iyileştireceğini” söyleyen Belarus Cumhurbaşkanı’nın tepki çeken açıklamalarının bir diğer kısmı şöyle:
"Dünya corona virüsle ilgili tüm bu tartışmalardan dolayı delirdi. Biz ne virüslere dayandık, buna da dayanırız. Panik bize virüsten daha fazla zarar verebilir."
Ayrıca ülkede profesyonel spor da devam ediyor. Avrupa’daki liglere birer birer ara verildi fakat Belarus’ta futbol tüm hızıyla sürüyor. BBC’nin haberine göre, son olarak Belarus Futbol Federasyonu aralarında Rusya, İsrail ve Hindistan’ın da olduğu 10 ülkeye ligin yayın haklarını sattı.
Ülkedeki taraftarlar, artık stadyuma girmeden önce ateşlerini ölçtürmek zorunda kalsalar da durumdan memnun. Diğer yandan durumu garipseyen futbolcular da var. 26 yaşındaki Rusya vatandaşı futbolcu Sandro Tsveiba, ülkenin liginin “sanki başka bir gezegende” oynandığını ifade etmişti.
Bir dönem Türkiye’de de top koşturan Belarus’un futbol efsanesi Alexander Hleb de, devam kararını eleştirerek şu ifadeleri kullanmıştı:
"Belarus'taki corona virüsü kimse umursamıyor. İnanılmaz bir durum! Avrupa'da maçlara devam eden tek ülkeyiz. Herkes televizyonda bizi izler artık... Futbol oynamak isteyen bize gelebilir. Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo gelir belki, kimbilir?"
ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi’nin derlediği verilere göre, Belarus’ta şimdiye kadar 700 kişide kcorona virüs tespit edildi. İlk ölümün 31 Mart’ta bildirildiği ülkede 13 kişi virüs yüzünden yaşamını yitirirken, 53 kişi de iyileşti.
Bu sayılar, Belarusluların devlet telkini olmadan önlem aldığını gösterebilir. Reuters 1 Nisan’da bazı sinema, kafe ve restoranların gönüllü olarak kapandığını, Minsk metrosundaki yolcu sayısında da düşme görüldüğünü bildirmişti.
Devletse salgından etkilenen ülkelerden gelen kişilerin “acil ihtiyaç” olmadığı sürece kaldıkları yerlerden çıkmalarını yasakladı.