03.12.2024 - 16:36 | Son Güncellenme:
Dijital çağın getirileri nedeniyle zaman algısının hızlanması, çocukların normal hayata adaptasyon sağlamasını zorlaştıran bir durum. Uzmanlar, çocukların genellikle 'sıkıldım' kelimesini tekrar etmesini zamansal bir araf yaşamalarından kaynaklı olduğunu düşünüyor. Bu araf, dijital dünyadaki hızlı akışkanlık ile günlük hayatın yavaş akışında kalan düzensizlikten kaynaklanıyor.
Ebeveynler, çocukların zamanı daha verimli kullanabilmesi için bir planlama içinde hareket edebilir. Yapacağınız işleri öncelik belirleme sırasına koyabilirsiniz. En acil işlerden başlayarak düzenli bir şekilde devam edilmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede zaman algısı artık önceliklerinize göre hız değiştirmiş oluyor.
Ebeveynlere çeşitli tavsiyelerde bulunan uzmanlar, dijital araçları yasaklamanın faydalı bir çözüm yolu olmadığından söz etti. Ancak çocuğunuzun teknolojik aletleri planlı ve bilinçli bir şekilde kullanmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede öğrenme yöntemlerine verimli bir çeşitlilik katabilirsiniz. Kısıtlı vakitlerde kitap okuma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.
Gelişen teknoloji ve oyun sistemleri nedeniyle çocuklar, zamanının olmadığı algısına kapılabilir. Tüketim toplumunda sıklıkla rastladığımız bu durumu zamanı verimli kullanarak atlatabilirsiniz. Zamanı yönetmek için tercih ettiğiniz yöntemlere yeni bir plan çizebilirsiniz.
Çocuklar, odaklanma konusunda zorluklar yaşadığı için zamanlarının olmadığı yanılgısına kapılabiliyor. Üstelik odak problemleri, çocuk veya yetişkinlerin zamanını çalıyor. Bu durumda ebeveynlerin çocukları için yapabileceği en mantıklı yöntem, belirli molalar vermektir. Karakteristik yapıya göre değişebilen bu durumu çocuğunuzun hızına göre ayarlamalısınız.
Odaklanma süresine göre değişiklikleri göz önünde bulundurarak 25 dakika çalışıp 5 dakika mola vermesini sağlayabilirsiniz. Çocukların verimli odaklanabildiği bir ortam sağlamak, ilgi alanlarını görünür kılmak ve bu sistemleri kendi mekanizmanıza uygun hale getirmek sizin elinizdedir.