18.12.2020 - 02:30 | Son Güncellenme:
Osmanlıların Batı'da ulaştığı en son yer olan Viyana'nın Tuna kıyaları bizim tarihimizde önemli bir yere sahip. Ancak bunun dışında da tarih boyunca Tuna gibi pek çok nehir Avrupa kıtasının kaderinde belirleyici oldu.
Londra, Paris, Budapeşte, Viyana, Belgrad gibi Avrupa'nın önemli başkentler ve daha pek çok şehir bu nehirlerin etrafında gelişti. Bir nevi bu kentlere etrafında yayıldıkları nehirler büyük imkânlar sağladı.
İşte Tuna'dan Volga'ya, Ren'den Seine'e Avrupa'nın tarihinde büyük öneme sahip nehirleri.
Rusya sınırları içinde bulunan Volga, Avrupa'nın en uzun nehridir. Bizdeki adı İdil olan Volga 3.530 kilometre uzunluğa sahip. St. Petersburg'a yakın Valday tepelerinden doğan nehir, Hazar gölüne akar.
Almanya'nın güneyindeki Kara Ormanlar'dan doğan Tuna nehri Romanya'da Karadeniz'e akar. Viyana, Budapeşte, Bratislava, Belgrad, Novi Sad gibi önemli kentlerden geçen Tuna Nehri'nin uzunluğu 2.850 kilometredir. Nehir tam on ülkeden geçer. Bunlardan Viyana, Bratislava, Budapeşte ve Belgrad başkenttir. Her dördü de Osmanlı tarihinde büyük öneme sahip olan bu kentler farklı dönemlerde imparatorluğun en batı noktaları oldu. Özellikle Belgrad, günümüzde bile pek çok yer adının Türkçe olduğu bir kenttir. Budapeşte' de çok sayıda Osmanlı izine rastlamak mümkün.
Ural Dağları'ndan doğan Ural Nehri, Kazakistan üzerinden Hazar Gölü'ne akar. Nehrin uzunluğu 2.428 kilometredir.
Türkçesi Özi olan Dinyeper Nehri, Ukrayna'nın başkenti Kiev'den geçer. Tıpkı Volga Nehri gibi Valday Tepeleri'nden doğan Dinyeper Nehri Karadeniz'e akar. Nehrin uzunluğu 2.201 kilometredir.
Hollanda'nın Rotterdam kentinden başlayan Ren Nehri, İsviçre'nin Basel kentine kadar ulaşır. Köln, Düsseldorf, Koblenz, Bonn, Mainz ve Strasbourg gibi kentlerden geçen Ren Nehri'nin uzunluğu 2000 kilometredir.
Eski Türkçede adı Tın olan Don Nehri, Rusya'nın en büyük akarsularından biridir. Moskova'nın güneydoğusundan doğan nehir, Kırım'daki Azak Denizi'ne akar. Nehrin toplam uzunluğu 1.870 kilometredir.
1500 kilometre uzunluğa sahip olan Oka, tamamı Rusya sınırları içerisinde bulunan bir nehirdir. Nijni Novgorod ve Ryzan gibi önemli kentlerden geçen Oka, Rusya'ya hayat veren nehirlerden biridir.
Türkçede Ağizel olarak bilinen Belaya, yine Rusya'da bulunan ve 1430 kilometre uzunluğa sahip bir nehirdir.
Ukrayna'dan doğup Moldova'da yolculuğuna devam eden ve en sonunda yeniden Ukrayna'dan Karadeniz'e akan Dinyester 1.362 kilometre uzunluğa sahip.
Orta Avrupa'nın en büyük nehirlerinden biri olan Elbe, Kuzey Denizi'nden başlayıp Çekya ve Polonya sınırındaki Krkonoşe Dağlarına kadar ulaşır. Hamburg ve Dresden gibi büyük kentlerden geçen nehrin 1.112 kilometre uzunluğa sahip.
744 kilometre uzunluğuna sahip olan Kuzey Dvina, Letonya'nın başkenti Riga'yı ikiye ayırır.
Fransa'nın en uzun ikinci nehri olan Seine, Paris'i ikiye ayırır. Burgonya'da doğan nehir, Manş Denizi'ne kadar ulaşır. Nehrin uzunluğu 777 kilometredir.
Başkent Londra'yı ikiye ayıran Thames, 346 kilometre uzunluğa sahiptir. İngiltere'nin güneydoğusunda yer alan Thames, İngilizler tarafından çoğu zaman sadece "river" yani nehir olarak da anılır.