Son Güncellenme:
Gelen kış mevsimiyle birlikte dünyanın pek çok bölgesinde dondurucu soğuklar da kapıyı çalmaya başlıyor. Kazaklı, montlu, atkılı stillere selam olsun! Bahara canınızı atana kadar soğuk hava koşullarına karşı kendinizi sıkı giyinerek korurken evinizin dört bacaklı bireylerinin de soğuktan etkilenebileceklerini aklınızdan çıkarmayın. İşte, evcil hayvanları soğuk havalarda korumak ve onların kışı en az hasarla atlatmasına yardımcı olmak için bir kaç önemli uyarı:
Tıpkı insanlar gibi her hayvanın kendine has soğuk eşiği bulunur. Bazıları çabuk üşürken diğerleri soğuktan kolay kolay etkilenmez. Eğer bu konuda bir genelleme yapmak gerekirse; küçük, kürkü az ve kısa olan ve/veya kısa bacaklı (yere daha yakın oldukları için soğuğu daha çok hissederler) köpeklerin, iri ve kalın kürklü olanlara göre, soğuktan daha hızlı ve daha ciddi boyutlarda etkilenebileceklerini söyleyebiliriz. Eğer ev arkadaşınız köpek değil de bir kedi ise, çok soğuk havalarda onu mümkün mertebe içeride tutmaya gayret edin. Eğer dışarıda vakit geçirecekseniz de yakınlarda başını sokabileceği kapalı bir barınak olmasına dikkat edin.
20 derecenin altındaki herhangi bir sıcaklıkta ev hayvanınız soğuk ısırması ve hipotermi gibi istenmeyen durumlarla karşılaşabilir. Üstelik bu, dakikalar içinde gerçekleşebilir. Evcil hayvanları soğuk havalarda koruma yollarından biri onlara süveter, kazak, hırka ya da bot giydirmektir. Ayrıca buzlu zeminde yürümelerine izin vermeyerek de onları korumanız mümkün. Son olarak patilerini ya da karınlarını yere doğru silmelerinin önüne geçmelisiniz. Zira özellikle karlı ve buzlu havalarda yollara dökülen antifriz maddelerle temas eden ev hayvanlarınız zehirlenme riskiyle karşı karşıya kalabilir.
Kışın dışarıda gezintiye çıktığınızda ev hayvanınız birden titriyor, hareketleri yavaşlıyor, zayıf ve endişeli görünüyor, etrafına bakınıp duruyorsa onu mümkün olan en kısa süre içinde kapalı ve sıcak bir alana alın. Zira bunlar hipotermi belirtileri olabilir! Soğuk ısırması ise hipotermiye göre tespit edilmesi biraz daha zor bir vakadır. Hatta bazı durumlarda, ancak yaşandıktan birkaç gün sonra ortaya çıkar. Eğer bu iki durumdan herhangi bir şekilde şüpheleniyorsanız derhal veterinerinize danışın.Tüm bunların dışında, soğuk havalarda yaşam alanlarınızı düzenli olarak nemlendirin. Ayrıca ev hayvanlarınızın banyo saatlerini mümkünse erteleyin. Çünkü derilerinde biriken yağ tabakası onları soğuktan korumaya yardımcı olur. Son olarak sıcak havalarda olduğu gibi soğuk havalarda da ev hayvanlarınızı asla arabanın içinde bırakmayın. Unutmayın arabanız kışın buzdolabı işlevi görür.Mevsim ne olursa olsun eğer hava sizin için soğuksa ev hayvanınızı için de soğuktur ve onu korumak için bazı önlemler almanız gerekir.