GüncelKentsel Dönüşümde Kiracıların Hakları

Kentsel Dönüşümde Kiracıların Hakları

Son Güncellenme:

Kiracıların hakları genellikle eksik ya da yanlış biliniyor. İşte kentsel dönüşüm esnasında kiracıların sahip olduğu haklar...

Kentsel Dönüşümde Kiracıların Hakları

Kentsel dönüşüm projelerinde ev sahiplerinin tahliye ve barınma gibi işlemleriyle ilgili detaylı bilgilendirmeler hem belediye hem inşaat firmaları tarafından sıklıkla yapılıyor. Ancak aynı süreci yaşayan kiracıların hakları genellikle eksik ya da yanlış biliniyor. İşte kentsel dönüşüm esnasında kiracıların sahip olduğu haklar...

Kentsel Dönüşüm Kapsamında Kiracılara Destek Olunuyor
Risk taşıyan binaların tahliye edilerek güçlendirilmesini ya da yıkılıp, yerine mevcut deprem yönetmeliğine uygun yapıların inşa edilmesini kapsayan kentsel dönüşüm projeleri, birçok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Projeleri üstlenen inşaat firmaları ve belediyeler, kentsel dönüşüm alanlarındaki ev sahiplerine haklarıyla ilgili gerekli bilgilendirmeleri detaylı şekilde yapsalar da aynı aşamadaki kiracıların haklarıyla ilgili belirsizlikler söz konusu olabiliyor.
Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri ile birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'nin de destek olduğu çalışmalarda kiracılara 2 farklı opsiyon sunuluyor.

İlki ve en çok tercih edileni; kiracılar kentsel dönüşüm alanlarından tahliye edilirken nakliye masrafları dikkate alınarak bir seferliğe mahsus olmak üzere geçecekleri ev için kira yardımı yapılıyor.

İkici seçenek ise ev almak isteyen kiracıları ilgilendiriyor. Kentsel dönüşüm alanı içindeki kiracılar ev almak istedikleri takdirde bakanlık ile anlaşma yapmış olan bankalardan faiz destekli kredi çekebiliyorlar. Tabii tüm bunlar için öncesinde binanın tahliyesine anlaşma ile karar verilmiş olması gerekiyor.

Haklardan Yararlanabilmek için Gereken Belgeler
Anlaşma ile kentsel dönüşüm kapsamında tahliyesine karar verilmiş binalarda yaşayan kiracıların, mevcut desteklerden yararlanabilmesi için çeşitli belgeleri ibraz etmesi şartı bulunuyor. Bu belgeler;
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Kiracıya ait elektrik, su, telefon ya da doğal gaz faturalarından biri. Fatura temin edilemiyorsa kiracının kentsel dönüşüm kapsamındaki binada yaşadığını gösteren ve nüfus müdürlüklerinden alınabilen adrese dayalı nüfus kayıt örneği,
- Kentsel dönüşümdeki binanın terk edildiğini kanıtlayan ve yeni adresi gösteren adrese dayalı nüfus kayıt örneği.
Bu belgelerle birlikte İstanbul, İzmir ve Bursa illerinde Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'ne, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuru yapılıyor. Mevcut yardım sadece dairelerde oturan kiracıları değil; aynı zamanda kentsel dönüşüm alanı içinde iş yeri kirası ödeyenleri de kapsıyor ve süreç iş yeri kiracıları için de aynı şekilde işliyor. Ek olarak kiracılara verilen mali yardım ve diğer desteklerin miktarı ve detayları her yıl düzenli olarak güncelleniyor.

Kentsel dönüşüm projeleri ile birlikte ortaya çıkan gayrimenkul fırsatlarını takip etmek ve değerlendirmek için www.milliyetemlak.com'u ziyaret edin.