30.08.2021 - 12:19 | Son Güncellenme:
AYLİN RANA AYDIN
Bahçe ve teraslarda yaz mevsiminin son günleri yaşanıyor. Yaşam alanlarını doğanın bir parçası haline getirmek isteyenler rengarenk ve her dem yeşil bitkilere ilgi gösteriyor. Bu yıl peyzaj alanında özellikle çim alanlar öne çıkıyor. Salgın nedeniyle bahçelerde ve balkonlarda daha fazla vakit geçirirken güneş altında oturmak istemeyenler ise gölge yapan ağaçları tercih ediyor. Uzun dönemli yaşamların başladığı yazlık bölgelerdeki bahçelerde peyzaj uygulaması yapılırken tropik ve egzotik görüntüler kullanılıyor. Yazlık bölgelerin başında gelen Bodrum’un kent kimliğini belirleyen bitkiler olarak ise begonvil ve palmiye öne çıkıyor. Bodrum arazilerindeki evlerin birbirine yakın olması nedeniyle mahremiyeti sağlamak için doğal yeşil çit bitkileri ile seperasyon en çok talep edilen peyzaj uygulamalarının başında geliyor.
Rengarenk bitkiler
Bodrum Peyzaj Mimari Kurucu Ortağı Peyzaj Mimarı Esra Gücümen, yaz aylarında Bodrum’da renklerin ön plana çıktığını belirtiyor. “Bitkilerin kışın dökülen yaprakları, çiçekleri yaz ayının gelmesiyle birlikte tekrar sokakların, bahçelerin süsü oluyor. Doğa uyanıp yaza ‘merhaba’ diyor” diyen Gücümen, “Bodrum arazilerinde evler birbirine çok yakın olduğundan duvar için yeterli metraj kalmıyor. İnsanlar öncelikle mahremiyeti sağlamak istediklerinden, doğal yeşil çit bitkileri ile seperasyon en çok talep edilen peyzaj kalemlerinden biri” şeklinde konuşuyor. Mis kokulu bitkiler eşliğinde terasta vakit geçirmek isteyenlerin olduğunu ifade eden Gücümen, yasemin, melisanın tercih edildiğini söylüyor. Bodrum begonvilinin en çok istenen bitkiler arasında olduğunu dile getiren Gücümen, “Hobi bahaçeleri pandemide çok rağbet gördü. Teraslarda genelde saksı içinde zeytin veya limon ağacı istiyorlar. Hem heykel gibi dekoratif ağaçlar hem de yediveren bir limon diktiğinizde pazar listenizden eksilen bir kalem olduğunu göreceksiniz” diyor.
Çime talep var
Gücümen, Bodrum bahçelerinin vazgeçilmezlerini şöyle yanıtlıyor: “Bodrum’un begonvilini herkes gibi ben de ilk sıraya koyuyorum. En çok 11 ay çiçeği dediğimiz Bodrum ile özdeşleşen türünü seviyorum. Palmiyeler de burada vazgeçilmezlerden diyebiliriz. Bence begonvil ve palmiye Bodrum’un kentsel imajını belirleyen bitkilerden. Bodrum’da gezerken bu bitki manzaraları zaten herkesin aklına yer etmiştir. Polygala, gaura, mercan bitkilerini çok fazla kullanıyoruz. Tercih edildiğinde kaktüs ve sukulent kullanmayı da çok seviyoruz. Kauçuk ağaçları, narenciyeler, zeytinler Bodrum’un sokaklarına ayrı bir keyif katıyor. Bir de çoğu zaman özel bahçelerde kullanılmayan ama sokaklarda renk cümbüşü yaşatan zakkumlar da harika görünüyor.” Gücümen, yoğun güneş altında oturmak istemeyenler için gölge yapan ağaçları çok fazla tercih ettiğini söylüyor. Bu yılın peyzaj trendlerinden birinin de çim alanlar olduğunu kaydeden Gücümen, görüntü güzelliği ve dayanıklılık açısından kaliteli olan çimlerdeki talebe yetişemediklerini de sözlerine ekliyor.
‘Verandasız olmaz’
Bodrum’da bahçeyi eve bağlayan verandanın olmazsa olmaz sert yapı peyzaj kalemlerinden biri olduğunu dile getiren Esra Gücümen, “Bu alanda bitki kullanımlarını daha çok kenar kısımlarda yapıp orta alanı boş bırakırsak daha çok kullanım alanımız olacak, bahçe de daha ferah duracaktır. Bahçe toprakları genelde az bir seviyede bırakılıp alt kısım çoğunlukta doldurma toprak olduğundan Bodrum’da bahçelerde bitkiler yavaş büyür. Altta bir moloz yığını vardır ve kökler orayı aşmak için uğraş vermek durumundadır” diyor.
Sulama önemli…
Bodrum’da bahçe ve çim bakımının en önemli unsurlarının başında sulama sistemleri geliyor. Esra Gücümen, “Bahçeyi yaptırmak kadar önemli iki unsurdan biri sulama sistemi ve sürekli bakımdır. Hem gereksiz su israfının önüne geçiliyor hem de bitkiler ve çim için en sağlıklı sistem budur. Sulama sistemi yaptırmadan peyzaj uygulamasını uygun bulmuyoruz. Bunlar olmadan bahçeniz yaptırdığınız güzellikte ve özellikte sürdürülebilir olmayacaktır” diyor. Öte yandan Bodrum’da otellerde ve büyük projelerde bakımı kolay bitkiler zeytin, benjamin, palmiye, jakaranda, ılgın şeklinde sıralanıyor.