Son Güncellenme:
Turyap'ın gayrimenkul sektöründeki davaları en aza indirgeyecek yöntemi olan Gayrimenkul Çözüm Merkezi hakkında Turyap İcra Kurulu Üyesi Çağla Gürsoy ile konuştuk. İşte detaylar...
‘‘Gayrimenkul Çözüm Merkezi’’ ne yapar?
İhtilaflı gayrimenkullerin çözümünde resmi arabuluculuk görevi üstlenir. Yargı yoluna başvurmuş veya başvuru aşamasındaki ihtilaflı gayrimenkullere hızlı çözüm üretir.
Bu merkezden hizmet almanın yararları nelerdir?
Arabuluculuk süresince uyuşmazlıklar rahat bir ortamda ve açıkça konuşulur. Konuşulanlar da gizli tutulur. Bu durum ticari itibar ve aile mahremiyeti açısından önem taşır.
Bu merkeze neden başvuru yapılmalı?
Gayrimenkul paylaşımı herkesin zorlandığı bir konudur. Hasmane durumlara düşmeden paylaşılan gayrimenkul sayısı çok azdır.
Yargı yoluna başvuru yapılması durumunda ne kadar süreceği belli olmayan davalar nedeniyle taraflar mağdur oluyor. Bu merkezde hızlı bir şekilde tarafların haklarını aldığı ekonomik çözümler üretiliyor.
Gayrimenkul ile ilgili yargı yoluna başvurmuş olanlar da merkeze başvuru yapabilir mi?
Davayı sürdürme hakkı saklı kalmak şartıyla süren davalar durdurulup başvuru yapılabilir.
Mahkemeye göre merkezde işlemler ne kadar sürer?
Gayrimenkullerin tespiti yapıldıktan sonra 9 ile 90 gün arasında paylaşım gerçekleşir. Sürenin kısa olması gayrimenkulden doğan haklara hemen kavuşma imkanı sağlar.
Hangi aşamada merkezden hizmet alınır?
Taraflar aralarındaki gayrimenkul uyuşmazlığını mahkemeye gitmeden veya mahkeme devam ederken resmi arabulucu eşliğinde çözmeye karar verebilirler. Ya da tarafların uyuşmazlığa ilişkin davaları sürerken mahkeme de taraflara arabuluculuk yöntemini önerebilir.
Uzlaşma durumunda ortaya çıkan tutanaklar resmi belge mi?
Taraflardan yetki alan resmi arabulucu T.C. Adalet Bakanlığı tarafından yetkilendiriliyor. Tarafların uzlaştığı tutanaklar ilgili mahkemede tescil ediliyor. Tescil mahkeme hükmü yerine geçiyor.
Çözüm kurulunda kimler yer alıyor?
Resmi arabulucular, tapu uzmanları, eksperler, akademisyenler, psikologlar, raportörler ve gayrimenkul uzmanları bulunuyor.
Hangi durumlarda bu merkezden hizmet alınabilir?
Miras, boşanma, ticari ortaklığın sonlanması, kentsel dönüşüm, ipotek ve icra, kiralamadan doğan ihtilaflar, hisseli ya da hasılat paylaşımlı ihtilafa konu olan gayrimenkullerle ilgili hizmet veriliyor.
Herhangi bir uzlaşma çıkmadığında ne yapılır?
Taraflar çözüm tercihlerini kendileri oluştururlar. Çözüm merkezi hasmane durumlara düşülmeden tarafların uzlaştırılması için çalışır ve bir çözüm dayatmaz. Eğer mahkeme durdurulmuşsa dava kaldığı yerden devam eder. Mahkemeye gidilmeden merkeze gelinmişse resmi arabulucuların geldiği son aşama tutanak halinde taraflara teslim edilir.