Son Güncellenme:
İnsanoğlu olarak birer alet kutusuna dönüştüğümüz bir çağda yaşıyoruz artık. Her şeyi kendimiz yapmak istiyor, internette “kendin yap” projelerinin altını üstüne getiriyor, adeta öğrenmenin yaşı olmadığını tekrar tekrar kendimize kanıtlıyoruz. Ama bazı işler var ki, belki de o işi severek yapmanız için dünyanın tersine dönmesi gerekebilir.
Mesela ev tadilatı… Size de bir ürperme geldi mi bu kelimeleri telaffuz ederken? Zira hazırlıklı ve tedbirli değilseniz süreç hem zorlu, hem de stresli olabilir. Önerilerimize göz atarak “Ev tadilatı benden sorulur!” diyecek bir cengaverliğe bürünebilirsiniz.
Dikkat! Ev tadilatı benden sorulur diyenler önce bu yazıyı okudu:
1. Cesaretin de bir sınırı var: Ağır işleri tek başınıza yapmaya çalışmayın
Yardım istemek her zaman iyidir. Özellikle ev tadilatı gibi genel olarak yorucu ve zahmetli olabilen bu süreçte hiçbir işi tek başınıza üstlenmemelisiniz. İster taşınacak bir yük, ister monte edilecek bir mobilya olsun, yardım istemekten çekinmeyin ve atalarımızın “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” tadındaki tüm sözlerini de aklınızdan geçirmeyi unutmayın.
2. Pirinçsiz pilav olmamak için: Malzemelerinizi önceden tamamlayın
İşin tam ortasında hüzünle evin ortasına çökmemek, nalburiye ve ev arasında git gel yapmamak için münasip bir malzeme listesi oluşturup o listedeki her şeyi ve muhtemelen o listede olmayan pek çok şeyi almanız şart. Her duruma hazırlıklı olun, hiçbir malzemeyi eksik bırakmayın.
3. Adeta düğüne gidercesine, öyle bir özenle: Uygun ekipman ve iş kıyafeti kullanın
Kot pantolonla spora gitmeyeceğiniz gibi, takım elbiseyle de tadilat yapmayacağınızı gönülden biliyoruz. Fakat burada iş kıyafetinden kastımız tadilat sırasında sizi yaralayabilecek veya bir şekilde rahatsız edebilecek moloz parçaları, silikon kırıntıları ve bunun gibi şeyler. Dolayısıyla teninizi açıkta bırakmayacak ve feda etmekte sakınca görmeyeceğiniz bir tek parça kıyafet ile gözlük, maske gibi ekipmanlara para baymaktan lütfen kaçınmayınız. Her şeyde olduğu gibi, tadilatta da önce sağlık!
4. Mala geleceğine cana gelsin: Eşyalarınızın tadilattan etkilenmemesine dikkat edin
Siz ilk cümlemize aldırmayın, tabii ki cana geleceğine mala gelsin! Ama tadilat yaparken büyük mobilyaları fışır örtüyle kaplamak, küçük ve zarar görebilecek eşyaları tadilat süresince kutulayıp kaldırmak sizi daha sonrasında karşılaşacağınız pek çok ekstra masraftan kurtarabilir, bizden söylemesi.
5. Titiz mi, o da ne demek: Temizliği en sona bırakın
Tadilat sonunda kendi kuyruğunu yiyen bir ejderhaya dönüşmemek için, tadilat tamamen bitmeden temizlik işlerine girişmeyin. Yoksa sonsuz bir temizle-tadilat-temizle-tadilat döngüsünde hapsolabilirsiniz.