Son Güncellenme:
Bir ev sahibi olmak hepimizin ortak hayali. Ama bu hayali gerçekleştirmek çoğumuz için hiç de kolay değil. Kendi evimize sahip olmak için uzun yıllar para biriktiriyoruz, kimi zaman çok uzun süreli kredilere giriyoruz ve gelirimizin önemli bir bölümünü bu amaç için ayırıyoruz. Tam da bu yüzden ev alırken hataya düşmek istemeyiz. Özellikle de kendimiz oturmak için alacağımız evi seçerken çok dikkatli olmak zorundayız. Çünkü bir ev satın almak, orada uzunca bir süre oturmak demektir ve bir sorunla karşılaştığınızda çıkıp gitme lüksünüz yoktur. Yalnızca bu da değil, evinizi seçerken örneğin altından kalkamayacağınız bir borca girmek de istemezsiniz. Bu yüzden bir ev almadan önce kendinize birtakım sorular sormalı, bu soruların yanıtlarına göre detaylı ve kesin bir plan yapmalı ve buna uymalısınız. Bu planda esnerseniz ileride geri dönülmesi çok güç durumlarla ve sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Bütçem bu eve uygun mu?
Kiralamak ya da satın almak için ev aramaya başladığımızda, genellikle çok geçmeden kriterlerimizi esnetmeye başlarız. Öyle ki bu durum boyumuzu çok aşan bir bütçeyle ev almaya kadar gidebilir. Bu yüzden bütçenizi kesin sınırlarla en baştan belirlemeli ve ev aramaya bu bütçenin alt sınırından başlamalısınız. Zamanla üst sınıra kadar çıkabilirsiniz ama asla onun üzerine çıkmamaya dikkat etmelisiniz.
Bu evde yaşarken çocuk sahibi olmayı düşünüyor muyum?
Çocuğunuz yoksa küçük bir evin size yeteceğini düşünebilirsiniz. Peki ya birkaç yıl sonra çocuk sahibi olmaya karar verirseniz? Oturduğunuz evi satıp bir yenisini almak son derece zor bir iştir. Bu yüzden ileriye dönük plan yapmalı ve en azından beş yıllık bir dönemde hayatınızda neler istediğinize karar vermelisiniz. Çocuk sahibi olmak planlarınız arasındaysa buna uygun ve daha geniş bir aramanız gerekecek.
Önümüzdeki en az beş yıl bu muhitte yaşamak istiyor muyum?
Kiralamak için bir ev ararken iş yerinize yakınlığı, ulaşım kolaylığı gibi kriterlere göre hareket edebilirsiniz. Ama satın almak için ev ararken bunlar yeterli değildir. En azından beş yıl boyunca ev alacağınız muhitte yaşamak isteyip istemediğinizi kendinize sorun. İki yıl sonra o bölgede çok yoğun bir trafik oluşursa kalkıp gitme lüksünüz olmayabilir. Bölgeyi iyi inceleyin, şehir planlamasındaki yerine hakim olun ve kendinizden emin olmadan bir seçim yapmayın.
Gerçekten kendi evime sahip olmalı mıyım?
Bir ev sahibi olmayı herkes ister. Ama bir evi sahibi olmak kolay bir şey olmadığına göre, bu soruyu da kendimize sormalıyız. Birkaç sene sonra nerede olacağınızı, ne iş yapıyor olacağınızı kestiremiyorsanız, bulunduğunu şehirde kalıcı olduğunuzdan emin değilseniz, bir ev sahibi olmayı bir kez daha düşünün. Uzun süre kalmayacağınız bir yerde ev satın almak sonradan başınıza dert açabilir. Evinize bir yatırım olarak da bakabilirsiniz ama gideceğiniz yerdeki masraflarınız için satmanız gerekir ve elden çıkaramazsanız zarar ederek istemediğiniz bir fiyata satmak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden önünüzü görecek duruma gelene kadar kiralık bir evde devam etmek daha doğru olabilir.
Alacağım evin yasal durumu nedir?
Alacağınız evin yasal durumunu, üzerinde bir tedbir, haciz ve benzeri durum olup olmadığını iyice araştırın. Bir kez para elinizden çıktıktan sonra bu işin geri dönüşü ancak mahkeme yoluyla olabilir ve bu da uzun ve masraflı bir süreçtir. Bu yüzden tedbirinizi baştan alın, araştırmanızı önden yapın. Daha da iyisi güvenilir ve profesyonel bir emlakçı ile çalışıp bu işleri onu havale etmeniz olacaktır.