Son Güncellenme:
Çiftçiler Sarayı yani Tarım ve Gıda Bakanlığı binası Tataristan'ın başkenti Kazan'da yer alıyor. Kremlin’e çok yakın olan bu yapı şehir merkezinde yer alıyor. Özellikle klasik çizgileri ve mimari özellikleriyle adından sıkça söz ettiren bina, eklektik bir mimari üslubun muhteşem bir göstergesi olarak öne çıkıyor. Sarayın tasarımında klasik Rus kubbelerinden ve düz dış hatlardan ilham alınırken modern malzeme kullanımıyla da iki mimari akımı bir araya getiriliyor.
Tasarımı ve inşası bir Rus mimarlık firması tarafından üstlenilen ve ünlü Rus mimar Leonid Gornik tarafından tasarlanan Çiftçiler Sarayı’nın tamamlanması 2010 yılına denk geliyor. İki sene içerisinde yapımı bitirilen görkemli bina, Tataristan’ın en önemli üretim kalemlerinden biri olan tarıma bir tür saygı duruşunu ifade ediyor.
Modern Avrupa’nın en güzel binalarından biri olarak kabul edilen tarım evinin girişinde yer alan ve pastoral tarımsal görüntülere ilham veren
20 metrelik muhteşem bronz ağaç, binanın öne çıkan özelliklerinden biri olarak biliniyor. Ağacın tepesi; üst köşeleri zeytin ağacının dallarından oluşan kabartmalarla süslenmiş olan oyma kemeri ile dekore ediliyor. Bu kemer ve zeytin dalları, bronz ağacın yaprakları tarafından destekleniyor.
Binanın ön cephesinde bulunan ve arka yüzeyi aynalı camlarla vurgulanmış ağaç figürünün var olmasında sadece estetik kaygılar düşünülmemiş. Aynı zamanda bu ağaç, binanın girişine gölgesini düşürmek ve doğa ile çiftçilerin asıl işlerini vurgulamak için de tasarıma eklenmiş. Geceleri ışıklandırılan yapıda ağaç ve orta kubbe aydınlatmasında yeşil, binanın kalanında beyaz ışık tercih ediliyor. Bu farklı ışık oyunlarıyla verilmek istenen mesaj desteklenirken, hedeflenen görkem de yaratılmış oluyor.
Binanın süslemelerinde kullanılan kanatlı kar leoparlarının ise Tataristan için özel bir anlamı var. Tataristan’ın resmi devlet armasında da bulunan kanatlı parslar aslında Orta Asya kökenli pek çok Türk devlet ve şehrinin; örneğin Almati şehrinin armasında veya Hakas Devleti'nin bayraklarında kendine yer buluyor. Bina özellikle fotoğrafçıların ilgisini çekiyor. Gerek doğal ışık altında gerekse gece ışıklandırmasıyla çok iyi kareler verebilen tarım evinin çeşitli açılardan çekilmiş pek çok fotoğrafı bulunuyor.Çiftçiler Sarayı geniş kullanım alanı ile benzerlerinden ayrılıyor. 17000 metrekarelik alana yayılan binanın çevresinde otopark ve yeşil alanlar da yer alıyor. Yürüyüş yolları ve çim sahalar belirgin geometrik çizgilerle ayrılacak şekilde dizayn ediliyor. Hem Kazan’ın hem de Tataristan’ın en ünlü yapılarından olan bina, ziyaretçilerin hayranlığını kazanan bir eser olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor.