Son Güncellenme:
2017 yılında Türkiye'yi Oscar'da temsil eden Ayla filmi, izleyicilerini 1950'li yıllara götürüyor. Türk ve Koreli oyuncuların rol aldığı filmin çekimleri Türkiye ve Güney Kore'de gerçekleştirildi. Yönetmenlik koltuğunda Can Ulkay'ın oturduğu Ayla'nın senaristliğini ise Yiğit Güralp yaptı. Büyük bir prodüksiyon desteğiyle çekilen bu dramatik film, aynı zamanda bir savaş filmi niteliği de taşıyor. 1950'lerde Kuzey Kore ile Güney Kore arasında patlak veren Kore Savaşı sırasında Birleşmiş Milletler'in bir üyesi olan Türkiye de Güney Kore'ye asker desteği sağlamıştı. Film, bu tarihsel olaydan yola çıkarak gerçek bir hikayeyi anlatıyor.
Kore'ye gönderilen Türk tugayının içinde yer alan Süleyman Astsubay, bir çatışma sırasında annesi ve babası öldürülmüş olan küçük bir Koreli kız bulur. Kıza, ay gibi bir yüzü olduğu için ve onu gece vakti bulduğundan dolayı Ayla ismini verir. Ayla'yı koruma altına alan Süleyman, kızın tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır.
Savaş sona erdiğinde Süleyman'ın Kore'den ayrılma vakti gelir, ancak dostlukları ilerleyen Süleyman ve Ayla birbirinden ayrılmak istemez. Süleyman tüm yolları deneyerek Ayla'yı da Türkiye'ye götürmek, onu orada büyütmek ister. Ancak bürokratik engelleri aşamaz. Kore'den Ayla'yı yanına almadan ayrılmak zorunda kalan Süleyman Astsubay filmin ilerleyen sahnelerinde, tam 60 yıl sonra kızı gibi sevdiği Ayla'yla Güney Kore'de buluşur. Filmde Ayla ile Süleyman Astsubay'ın dostluğu, Türk-Kore dostluğunun sembolik bir anlatımını simgeler.
Ayla filminin Türkiye'deki çekimleri çoğunlukla Mersin'in Tarsus ilçesinde gerçekleşti. Tarsus sokakları nostaljik bir dekor tasarımıyla 1950'lerin atmosferine büründü. İlçenin dar sokakları, tarihi evleri dönemin ruhunu çok iyi yansıttı. Gazeteci Özge'nin Ayla'ya ulaşmaya çalıştığı sahneler için film ekibi, Kore'nin başkenti Seul'de dört gün geçirdi.Ayla filminin hikâyesi, 2010 yılında Koreli bir yönetmen olan Hwang Byunghun'un Koreli Kızım Ayla adını taşıyan belgeselinden alındı. Ayla filminde, tam adı Süleyman Dilbirliği olan astsubayı İsmail Hacıoğlu canlandırdı. Süleyman Astsubay'ın yaşlılığını ise usta oyuncu Çetin Tekindor oynadı. Ayla'ya ise Koreli çocuk oyuncu Kim Seol hayat verdi. Filmin oyuncu kadrosunda Altan Erkekli, Taner Birsel, Erkan Petekkaya, Büşra Develi gibi başka yıldız isimler de yer aldı. Ayla filminin müziklerini ise Fahir Atakoğlu besteledi.
Birçok sinema eleştirmeninin Türk sineması için değerli bir eser saydığı Ayla filmi yaklaşık 3 aylık bir sürede 65.2 milyon liralık bir gişe hasılatı başarısı yakaladı. Sosyal medyada da büyük bir ilgi gören filmin müzikleri çok sayıda kullanıcı tarafından paylaşıldı. Birçok uluslararası film festivalinde yarışmaya katılan film, Asya Dünya Film Festivali'nde En İyi Film ödülüne layık görüldü. Bunun yanı sıra Can Ulkay'ın Richmond Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanmasını sağladı.