Son Güncellenme:
Dikey olarak yük ve insan taşımak için kullanılan asansörler, özellikle yüksek katlı binaların yaygınlaşması ile beraber günlük hayatın içinde yer almaya başlamışlardır. Kazalara mahal vermemek, can güvenliğini sağlamak için asansör denetimi ve bakımlarının zamanında gerçekleştirilmesi kritik bir önem taşır. Bu nedenle asansörler ne zaman denetlenir, ne sıklıkta kontrol edilir ve bakımı nasıl yapılır gibi konularda yönetmelikler tarafından koyulan belli başlı kurallar yer almaktadır.
Yapılan düzenlemeler sonucunda asansörlerin her yıl belirli dönemlerde denetlenmesine karar verilmiştir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yayınladığı yönetmelik ile tüm asansörlere bir kimlik numarası verilmesi ve veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Yeni üretilen asansörler ne zaman denetlenir sorusuna yanıt olarak bu yönetmelik, asansörlere kullanıma girmeden önce muayene şartı getirmiştir. Bu nedenle yönetmeliğin yayınlanmasından sonra üretilen her asansör, satışa sunulmadan önce muayene kuruluşu tarafından kontrol edilerek, yeşil etiket almak zorundadır. 2005 yılından önce üretilen ve gerekli şartları taşımayan asansörler ise aşamalı olarak güvenli tedbirleri eklenerek, güvenle kullanılabilir hale getirilmektedir. Bakanlık tarafından yapılan düzenlemede ortak etiket uygulamasına geçilmesine karar verilmiştir.
Asansörlerin kullanıma uygunluğuna yönelik yapılan iyileştirme çalışmaları arasında yer alan etiket uygulaması, asansörlerin daha güvenli olmasını sağlar. Belirli renk ve biçimlerde olan etiketler sayesinde asansörlerin durumlarını anlamak ve buna göre önlem almak kolaylaşmaktadır. Yapılan yıllık kontrollerde asansörlere yapıştırılan etiketler; yeşil, mavi, sarı ve kırmızı renklerini taşımaktadırlar. Kırmızı etiketlenmiş asansörler tehlikeli bulunduğu için, kullanıma kapatılarak 30 gün içerisinde eksikliklerinin giderilmesi beklenir. Sarı ile işaretlenmiş asansörlere gerekli önemlerin alınması için 2 ay süre tanınır. Eksikleri bulunan, ancak bu eksiklerin 1 yıl içerisinde tamamlanması beklenen asansöre ise mavi etiket yapıştırılır. Eksiklik tespit edilemeyen ve kullanılmasında hiç bir sakınca olmayan asansörler ise yeşil etiket ile işaretlenir.
Asansörlerin girişlerinde yer alan uyarılar ve kullanım talimatları kişilerin güvenliği için büyük önem taşımaktadır. Belirtilen kişi sayısına uymak, üzerinde kırmızı etiket bulunan asansörü kullanmaktan kaçınmak alınabilecek önlemler arasında ilk sırada yer almaktadır. Binalarda bulunan asansörde herhangi bir etiketleme işlemi yapılmamış ise aracın bu kontrollerden geçmesi için gerekli mercilerle iletişime geçilmelidir. Asansöre binerken mutlaka kabine dikkat edilmelidir. Eğer asansör ile kat seviyesi arasında fark varsa asansör kullanılmamalı, yetkilere bildirilmelidir. Kata getirme teknolojisi bulunan asansörlerde elektrik kesintisi ya da arıza durumlarında kabin otomatik olarak kata getirilir ancak bu teknolojinin olmadığı asansörler kat arasında kaldığında sakin kalınmalı imdat tuşuna basıp yetkilerin müdahale etmesi beklenmelidir. Arızalı asansörden kendi kendine çıkma girişiminin büyük bir tehlike içerdiği unutulmamalıdır.