Son Güncellenme:
Arsa yatırımı, kiralık ev derdinden kurtulduktan sonra insanların radarına girmeye başlayan bir konudur. Bizim de en önemli hatırlatmamız bu yönde olacak, ilk evinizi satın aldıktan sonra, uzun vadede güvenli ve yüz güldürecek yatırımınızı yapmak için kolları sıvayın. Elinizde yatırım için ayırdığınız miktar ne olursa olsun, sonucun hüsran olmaması için arsa yatırımının 10 püf noktasını işlediğimiz, mutlaka göz önünde bulundurmanız gereken bir liste hazırladık.Doğru arsa yatırımının 10 püf noktası:
Türkiye genelinde büyük inşaat projeleri hayata geçiriliyor. Siz de arsa satın almaya karar verdiğinizde yol, konut, avm ya da ofis projelerini yakın takibe alın ve arsa alırken kazanmak için bu bölgelerden alım yapmaya odaklanın.
Arsanın fiziki özelliklerini göz önünde bulundurmalısınız. Düz ya da eğimli olmasından, köşe ya da ara parsel olmasına kadar konuyu değerlendirmelisiniz. Ayrıca, ilgilendiğiniz arsanın, hangi arsa tipine girdiğini de araştırmalısınız. Örneğin, konut arsası, ticari arsa, sanayi arsası vb.
Arsa diye yola çıkıp arazi almayın. Neyi, neden aldığınızdan net olarak emin olun. Arsa; bahsi geçen taşınmazın güncel tapu kaydında kayıtlı olan cinsidir. Her arsa arazidir ancak tam tersi durum mümkün değildir. Bazı araziler, ileride statü değiştirerek arsa olabilirler. Örneğin konut alanı olarak belirlenmiş bir arazi, imara açılarak, arsa statüsüne taşınabilir. Bu ayrımlara dikkat ederek ve ne aldığınızı bilerek yatırımınızı yapmakta fayda var.
Bölgenizi seçtikten sonra, bu bölge içinde tek bir arsaya yoğunlaşmayın. Bölge içindeki birçok arsayı hem hukuki hem fiyat boyutunda değerlendirin. Bunu yaparken Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün,
parsel sorgulamauygulamasından faydalanın. Orman arazilerinden uzak durmayı, tapusunun olup olmadığını, haciz, dava vb. yasal sorunlarını öğrenmeden ve bağlı olduğu belediyeden, bu bilgileri teyit etmeden, alım işlemlerini başlatmayın.
Arsa yatırımının, minimum on yılda geri dönüşlerini alacağınızı bilerek, hedeflerinizi doğru konumlandırın. Eğer kısa sürede, örneğin 5 yılın altında dönüş almak istediğiniz bir yatırıma ihtiyacınız varsa ya arsa yatırımını listenin sonlarına atmalısınız ya da konut veya ticaret alanı olarak belirlenmiş arsalara yönelmelisiniz.
Arsa yatırımında uzun süre bekleme lüksünüz varsa, yeni gelişmekte olan bölgelerde satılmakta olan metrekaresi en ucuz araziyi bulun. Bu uzun bekleyişin getirisinin büyük olacağını hatırlatalım.
Bölgenizi belirlerken sanayi bölgelerinin riskinden kaçının daha çok şehirlerin genişleme eğiliminde olduğu sınır noktalarından, göç alan, yeni gelişmekte olan ve ana caddelere cephesi olan arsaları tercih etmeye çalışın.
Alım aşamasında, hukuki tüm yönleri araştırmış ve sorun yaratabilen hisseli tapu vb. konularda anlaşmaları kanunen belgelemiş olmalısınız. Ayrıca, gösterilen arsa ile tapunun, aynı gayrimenkule ait olduğunun mutlaka teyidini yapmalısınız. Bu kontrolü kendiniz yapabileceğiniz gibi,
lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarındanyardım alabilirsiniz.
Arsanızı satın aldıktan sonra da arsayla ilgili takibiniz bitmez. Arsayı elinizde bulundurduğunuz sürece, düzenli olarak imar planlarını takip etmelisiniz. Örneğin, arsanız bir imar planı dahilinde, kamu alanları içinde kalabilir ya da farklı parsellerle birleştirilebilir.
Yeteri kadar süre beklediyseniz, arsanızın satma zamanının geldiğini düşünebilirsiniz. Satış aşamasında, arsanızın bulunduğu bölgeyi iyi değerlendirmeli, arsa satın alırken dikkat ettiğiniz özellikleri öne çıkarmalısınız. Örneğin, beklediğiniz üzere gelişmiş bir bölgede, önemli yol ve konut projelerine yakın bir arsanız varsa, bölgedeki arsa satışları hareketlenmişse, sizin de sıranız gelmiştir. Doğru zamanı bekleyip arsanızı satışa çıkarabilirsiniz.