16.06.2021 - 12:26 | Son Güncellenme:
Yapılan bir araştırmaya göre, 2013 yılında yürürlüğe giren Mütekabiliyet Yasası’yla ivme kazanan yabancıların gayrimenkul alımı, üst seviyelere çıktı. O tarihten bu yana 200 bini aşkın konut satın alan yabancıların yarısı, konutlarında oturmayı tercih ediyor.
Yabancıların ikamet ve yatırım amaçlı aldıkları konutların büyük şehirlerin yanı sıra sahil kesimlerinde yoğunlaştığı belirtilirken, yabancıların uyrukları da tercihlerinde etken rol oynuyor. Ortadoğulu yabancıların yeşil ortamlara önem verdiği kaydedilirken, soğuk ülke vatandaşların ise Türkiye’nin batı ve güney kesimlerine yöneldiği belirtildi. Anadolu Ajansı’nca yapılan habere göre 2013 yılında yürürlüğe giren ve yabancılara gayrimenkul satışına ivme kazandıran Mütekabiliyet Yasası’nın etkileri büyük. Türkiye’den konut alan yabancıların ülkemizi İtalya, İspanya ve Fransa gibi tercih edilen ülkelerle yarışır konuma getirdiği belirtilirken, yatırım ve oturum amaçlı konutların sayısının 220 bini aştığı da belirtildi. Son yıllarda yıllık 40 bin konutu aşan satış rakamları global emlak piyasalarının da yönünü Türkiye’ye çeviriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de ikamet alan yabancıların sayısı 2 milyona yakın. Türkiye hane nüfus ortalaması ise 3.3. Bu iki veri birleştirildiği zaman, kendi evinde yaşayan yabancı sayısının 750 bin civarında olduğu görülüyor.
Özellikle İran ve Irak gibi ülkesinde savaş yaşamış ülke vatandaşları büyük oranda ikamet etmek için Türkiye’yi tercih ediyor. Vatandaşlık teşviki ve yüksek döviz kurunun da satışlarda etkili olduğu belirtiliyor. Avrupa’ya nazaran kendi kültürlerine daha yakın gördükleri Türkiye Ortadoğulu yabancıların ilgisini çekmeye devam ediyor.