31.10.2008 - 19:38 | Son Güncellenme:
İSTANBUL (A.A)
Çağlayan, Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (MARİFED) İş Geliştirme Platformu 2008’in açılışında yaptığı konuşmaya, kriz tellallığı yapıldığı bir ortamda MARİFED’e, kriz lafını unutturacak böyle bir çalışma yaptığı için teşekkür ederek başladı.
Küresel krize karşı son 20 gündür geceli gündüzlü toplantılar yaptıklarını, sanayicilerin içlerinden çıkmış biri olarak her şeyin bilincinde olduklarını anlatan Çağlayan, "Biz her şeyi biliyoruz diye ukalalık içinde değiliz. Biz sizin önerilerinizi değerlendirmek istiyoruz. Sizlerin sözcüsü olarak sorunlarınızı sürekli gündeme getiriyorum" dedi.
Krizin adete freni patlayan bir kamyon gibi borç krizine dönüştüğünü dile getiren Çağlayan, "Dünyanın 15. büyük, Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi olmuşsanız, 133 milyar dolar ihracat yapıyorsanız, yani küresel oyuncu olmuşsanız elbette siz de krizden etkileneceksiniz. Ancak Türkiye’nin şartları eskisi gibi değil. Türkiye 6 yıl önceki Türkiye değil..." dedi.
İHRACATÇILAR DURMADAN YENİ PAZARLAR BULMAK ZORUNDA"
Reel krizinden elbette etkilenileceğini, ancak bunun bir kader olmadığını dile getiren Çağlayan, özellikle ihracatta elde edilen tecrübeye işaret etti.
Çağlayan, ihracatçıların durmadan yeni pazarlar bulmak zorunda olduğunu, Türk iş adamlarının da bu konuda son derece dinamik olduğunu söyledi.
Katılımcılara, Girişimci Bilgi Sistemi hakkında da bilgi veren Çağlayan, kriz ortamında Türkiye’nin böyle bir pusulası ve rehberinin olduğunu kaydetti.
Ekonomi Koordinasyon Kurulunun kriz döneminde adeta bir koruyucu hekimlik yaptığını anlatan Çağlayan, her sektörden temsilcilerle görüştüklerini söyledi.
Dün de Türkiye Bankalar Birliği temsilcileri ile bir araya geldiklerini belirten Çağlayan, şunları kaydetti:
"Bankacılara ’reel sektör üzerinde daraltıcı etki yapıyorsunuz’ dedim. Genetik bir davranış içinde olanlar, fol yok yumurta yokken kredilerini kapatmaya, faizleri artırmaya çalışanlar... ’Unutmayın ki reel sektör sizin, siz de onların varlık nedenisiniz ’ dedim. Reel sektör ile el ele yürümek zorunda olduklarını ifade ettim. Onlar da gelişmeleri anlattılar."
Zafer Çağlayan, dünyada bir yangın olduğunu belirterek, "En güvenilir ülke inanın Türkiye... Bugün bir fon yatırım için Türkiye’yi seçti. Türkiye bugün en güvenilir liman. Körfez sermayesi de inşallah gelecek.
"ÜMİT EDİYORUM Kİ, KRİZ BİZİM İÇİN FIRSAT OLACAKTIR"
İstanbul Sanayi Odası Başkanı (İSO) Tanıl Küçük ise krizin sorunları daha, da derinleştireceğini, acilen önlem almak gerektiğini söyledi.
Kriz dönemlerinin, yıkıcılıklarına rağmen bazı iyileştirici düzenlemelere gidilmesine de imkan tanıdığını hatırlatan Küçük, "Ümit ediyoruz ki bu sefer kriz, bizim için fırsat olacaktır. Hedefimiz üretimi, istihdamı ve yatırımları canlı tutmaktır" dedi.
MARİFED Başkanı Ahmet Ciğer de, MARİFED’in bugün 31 dernek, 4 bin üyesi ile bölgenin en önemli iş dünyası sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu dile getirdi.
Küresel mali krizi Türk reel sektörünün fırsata çevirmesi gerektiğini ifade eden Ciğer, "Özellikle şu dönemde kendi işlerine odaklanmalarını, krize karşı tedbirlerini alıp dedikodulardan uzak durmalar istiyoruz. Bu krizden ne kadar zarar edeceğimizi hesaplamak yerine nasıl karlı çıkacağınızı hesaplamak lazım" dedi.
MARİFED’in proje meydanında yer alan bazı çalışmalarını da değerlendiren Ahmet Ciğer, şunları kaydetti:
"Proje meydanında yer alan Tuncer Vayni’nin interneti bedavaya getirecek projesi özellikle toplu konutlarda internet erişimini parasız kılacak. Projede bir bölgede kablolama yapılarak network ağı kurulması ve tüm abonelerin bir server bilgisayar üzerinden internete bağlanması projelendiriliyor. Böylelikle abonelerin internet bağlantısı için bedel ödememeleri öngörülüyor. Sistemin alt yapı maliyeti ve aylık sabit giderlerinin ise alınacak reklam gelirleri ile finanse edileceği belirtiliyor."