02.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
- Üst yönetim kadrosunda kadın istihdamı konusunda yüksek bir orana sahipsiniz. İnsan kaynakları politikalarınızı sizden dinleyebilir miyiz?
Üst yönetim kadrosunun yüzde 85’ini kadınların oluşturduğu bir yapıya sahip olmak oldukça gurur verici. Kellogg olarak ortak hedefimize ulaşmak için birbirimizi yükselterek ve farklılıklarımızı kucaklayarak eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık konularına kararlılıkla eğiliyoruz. Bu vizyonumuzu da gerçekleştirmek ve başarımızı sürdürmek için herkes için eşitliği sağlamanın önemine inanıyoruz. Kellogg Türkiye olarak da cinsiyet eşitliği alanında sorumluluk alarak önce kendi toplumumuza sonra da dünyaya değerli bir katkı yapmayı seçtik. Kadınların en az erkekler kadar iş hayatında bir rolünün; emeğinin olması en büyük önceliklerimiz arasında. Bildiğiniz üzere nüfusumuzun yarısı kadınlardan oluşuyor. Kadınlarımızın ekonomide, iş hayatında ve toplumsal yaşamda etkin şekilde yer almaları oldukça önemli. Özellikle tedarik zinciri özelindeki kadın çalışan sayımızı beyaz yakada olduğu gibi artırmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Kapsayıcı ve eşitlikçi bir insan kaynakları politikası ile ilerleyerek son beş yılda kadın çalışan sayımızı yüzde 60 oranında artırdık. Şu an kadın çalışan oranımız mühendis kadromuzda yüzde 40, tüm personelde ise yüzde 50 seviyesine yükselmiş durumda.
- Yönetim kadrosunun kadın ağırlıklı olması karar alma sürecini nasıl etkiliyor? İş dünyasında kadın yönetici olmak ne gibi avantajlar veya dezavantajlar sağlıyor?
Yapılan araştırmalar kadın yöneticilerin çalıştığı şirketlerin performanslarının yükseldiğini gösteriyor. Kadınların sabırlı ve detaycı oluşları, olaylara farklı açılardan bakıp etkili kararlar alabilmeleri, inovatif düşünceye sahip olmaları şirket içi tüm iş yapış süreçlerinde performansı pozitif yönde etkiliyor. Bizler de bu farkındalığa ulaşmanın ve başarılı sonuçlar almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yönetim kademesinde kadın çalışanlarımızın yoğunlukta olması hızlı ve güzel işler başarmamıza olanak sağlıyor. Bugün büyüme hikayemizi kadın erkek hep birlikte yazmanın gururunu yaşıyoruz.
- Şirket olarak kadınlara katkı sağlayacak sosyal sorumluluk projeleriniz var mı? Varsa kısaca bahseder misiniz?
Global çapta yürüttüğümüz “Better Days” projemiz kapsamında yürüttüğümüz gıda desteği, enerji kaynaklarının verimli kullanılması gibi birçok sosyal sorumluluk projemiz mevcut. Sağlıklı ekosistemler ve doğal çevrenin insanların ve diğer organizmaların hayatta kalmaları, devamlılıklarını sürdürebilmeleri için önemli rol oynamaktadır. Bu yüzden verimlilik ve işlenebilir tarım arazileri de bizim için çok önemli. Projemiz kapsamında özellikle kadın çiftçilere verdiğimiz desteklerle sürdürülebilir tarıma da odaklanıyor, bu kapsamda çalışmalarımızı dünya genelinde sürdürüyoruz. Bu amaçtan yola çıkarak dünyada bir milyon çiftçiye ulaşmak istiyoruz. Türkiye’de de bu konuda çalışmalara başladık.
Sağlık sektöründe kadın liderler
Sağlık sektöründeki kadınların gelişimini desteklemek amacıyla PWN İstanbul (Professional Women’s Network) ve BÜYEM’in (Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi), UN SDSN (Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı) ve cinsiyet eşitliği konusundaki girişim “Awen for Us” desteği ile hayata geçirdiği “Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler Gelişim Sertifika Programı” devam ediyor. Sektörden 23 profesyonel kadın çalışanın katılımıyla başlayan ilk program mayıs ayında sona erecek ve düzenlenecek tören ile katılımcılara sertifikaları verilecek.
Sağlık sektörünün önde gelen şirketlerindeki liderlerin de katkıda bulunduğu “Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler” programının en önemli parkurları, sağlık sektörü liderlerinin katılımcılarla yaptıkları mentörlük görüşmeleri ve “Cafe Diyalog” adı altında düzenlenen paneller oldu. Projeye liderlik eden Sektörel Danışma Kurulu Üyesi ve Program Mentörü olarak görev alan Amgen ve Gensenta Genel Müdürü Güldem Berkman, Kampotu Genel Müdürü Beril Koparal ve Takeda Türkiye Genel Müdürü Şeyda Atadan Memiş, mezuniyet öncesi sektör için kadın liderliğinin önemine dikkat çektiler.
Karar verici oranları düşük
PWN İstanbul Danışma Kurulu Üyesi Güldem Berkman, kadın liderliğinin, sadece sektörün değil insanlığın geleceği açısından önem taşıdığının altını çizerek, programın etki alanının giderek genişleyeceğini ve sektördeki kadın lider sayısının artmasına somut bir katkı sağlayacağını belirtti.
PWN İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Beril Koparal ise, ilaç endüstrisindeki kadın işgücü oranının yüzde 61 olduğunu söyleyerek, buna karşılık, 182 biyoteknoloji ve ilaç şirketini kapsayan bir Insider analizine göre CEO’ların yüzde 92’sinin erkek olduğunu ifade etti. Koparal, “Eşitsizlik sadece sosyal değil aynı zamanda ekonomik bir sorun. Kadın liderliğinin artırılmasına sürdürülebilirlik için acilen ihtiyacımız var” diye konuştu.
Programın Sektörel Danışma Kurulu üyelerinden PWN İstanbul Danışma Kurulu Üyesi Şeyda Atadan Memiş de “Sektörümüzdeki kadın liderlerin sayısını artırmak amacıyla hayata geçirdiğimiz ‘Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler Gelişim Sertifika Programı’nı çok önemsiyor ve gönüllü destek veren tüm lider meslektaşlarıma kattıkları değer için teşekkür ediyorum” dedi.
Sektörü birleştiren işbiriği
Sağlık sektörünün önde gelen şirketlerindeki liderlerin katkıda bulunduğu “Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler” programının hazırlanması ve yürütülmesine liderlik eden takımda Sektörel Danışma Kurulu Üyesi ile birlikte PWN İstanbul Başkanı Aylin Olsun, PWN İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve TimePR Ajans Başkanı Sevda Solak; BÜYEM&UNSDSN Türkiye Direktörü Tamer Atabarut ve BÜYEM İş Geliştirme & Projeler Sorumlusu Ece Gökakın Kurtulduk ile Awen for Us Kurucusu Dr. Aylin Löle ve ekipleri bulunuyor. Sektörü birleştiren bir işbirliğinin sergilendiği “Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler” programında; PWN İstanbul tarafından genel müdür ve üst düzey yöneticilerden oluşan Program Mentörleri ile katılımcı mentilerin eşleşmesi yapılıyor. Her eşleşmede üç görüşme yapılıyor ve bu görüşmeler program katılımcılarının liderlik yolcuğunun en önemli adımı oluyor.
HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr