EkonomiYerli otomobil piyasadaki rakiplerinden ucuz olacak

Yerli otomobil piyasadaki rakiplerinden ucuz olacak

22.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Yerli otomobil piyasadaki rakiplerinden ucuz olacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobilin aynı segmentteki rakiplere göre daha ucuz olmasını hedeflediklerini belirterek, “Babayiğitler noktasında kurulan şirketin üretim maliyetleri konusunda birtakım devlet destekleri verilecek. Yerli otomobilin prototipi üretildikten sonra, tahmin ediyorum ki milyon adedin üzerinde sipariş alabileceğimiz bir pazar var. B ve C segmentlerinde bir otomobil olacak. Önce 3, akabinde 2 model ilave edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı Editör Masası’nda konuşan Özlü, yerli otomobil üretiminin, aynı segmentteki rakiplere göre daha ucuz olmasını hedeflediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

Milyonlarca sipariş

“Bu aşamada birincisi, tüketiciyi canlandıracak, tüketici için otomobilin cazibesini artıracak bir teşvik sistemi olacak. İkincisi, babayiğitler noktasında kurulan şirketin üretim maliyetleri konusunda birtakım devlet destekleri olacak. Bu, bir defaya mahsus, Ar-Ge masraflarının tamamının veya bir kısmının karşılanması, birtakım vergisel düzenlemeler olabilir. Her halükarda bu otomobil dünya piyasalarında rekabet edebilir, küresel ölçekte başarısı sağlayacak bir ürün olacak.”

Özlü, “Yerli otomobilin prototipi üretildikten sonra, tahmin ediyorum ki milyon adedin üzerinde sipariş alabileceğimiz bir pazar var” dedi. Pazarda hangi segmentte otomobil olacağını belirlediklerini de anlatan Özlü, “B ve C segmentlerinde bir otomobil olacak. Kaç modelle piyasaya gireceğiz? Beş model olacak. Önce 3, akabinde 2 model ilave edeceğiz. Bundan sonraki süreç tasarım ve üretim aşaması. İkinci fazda yer seçimi ve üretim tesisi oluşturulması var. Şu anda gündemimizde yer seçimi yok, bu 2019’un konusu. İnşallah 2019’da güzel bir teknik ve mali analiz yapacağız ve yeri seçeceğiz.”

Haberin Devamı

22 ilden talep

Yerli otomobilin üretim yeri için 22 ilden talep geldiğini ifade eden Özlü, “Bunu başaracağız. Yaptığımız teknik ve mali analiz sonucunda, yaklaşık 15 yıllık bir süre içinde, 3,2 milyar euroluk bir yatırım öngörüyoruz. Bu projenin Türk ekonomisine katkısı 50 milyar euro olacak. Cari açığa 7 milyar euro katkı sağlayacak. Doğrudan 4 bin ama dolaylı olarak da kattığımızda 20 bin kişiye istihdam sağlayacak bir proje” dedi.

Seyir füzelerinin F-35’e entegrasyonu

Bakan Özlü, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nün (SAGE) seyir füzeleri konusunda çalıştığını belirterek, “300 kilometreye kadar menzile sahip seyir füzesi geliştirdik, bunu uçaklara entegre ettik ve bugünlerde çok gündemde olan F-35 uçaklarına da entegrasyonu konusunda ciddi mesafeler aldık” dedi. Özlü, Türkiye’nin ilk milli hava füzeleri GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN’a da değinerek, “Bunların balistik atışları yapıldı. Bu sene yerden hareketli hedeflere atış testlerini yapacağız. Haziran 2020 gibi de tamamlanmış, envantere girebilmiş durumda olacak” dedi.

Yazarlar