EkonomiYeni babalara 14 haftalık babalık izni

Yeni babalara 14 haftalık babalık izni

26.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de yenilikçi insan kaynakları uygulamaları ve projeleriyle dikkat çeken Novartis, yeni baba olacaklara 14 haftalık babalık izni veriyor. Uygulama kapsamında yeni babalar, bir yıl boyunca istedikleri zaman 14 haftalık bu izni tercih ettikleri gibi planlıyor ve ister toplu olarak ister bölerek ihtiyaçlarına göre kullanabiliyor.

Yeni babalara 14 haftalık babalık izni

Babalık izni uygulamasını kullananlardan Novartis İlaç Türkiye IHD (Immunoloji Hepatoloji Dermatoloji) İş Birimi Pazarlama Müdürü Gökhan Akbaş, ilk kez baba olmanın heyecanını yaşarken uygulamayla ilgili şunları paylaştı:

Haberin Devamı

“2021 yılı itibarıyla kişisel olarak hayatımda iki önemli gelişme yaşandı. Bunlardan ilki Ocak 2021’de oğlum Can dünyaya geldi ve hayatımda yepyeni bir dönem başladı. İkincisi ise babalık sevincimle eş zamanlı olarak görevimde bir değişiklik oldu ve Pazarlama Müdürlüğü’ne terfi ettim. Bu iki güzel gelişmenin pandemi ortamına denk gelmesinin beni ve ailemi zorlayacağını düşünüyordum. Fakat babalık izni ve esnek çalışma uygulamaları sayesinde o dengeyi rahatça kurabildim.”

Babalık izni uygulamasıyla oğlu Can’ın en özel anlarına tanıklık etmenin mutluluğunu yaşayan Gökhan Akbaş sözlerine şöyle devam etti:

“Babaların bebekle duygusal bağ kurabilmeleri için bebekleriyle yeterince ve kaliteli zaman geçirebilmeleri çok önemli. Babalık izni sayesinde bu vakti rahatça yaratabiliyorum. Baba olmak keyifli bir yolculuk. Bu öyle bir süreç ki her gün bebeğinizle ilgili yeni bir şey öğreniyorsunuz, yeni bir huyunu keşfediyorsunuz ya da yeni bir tepkisine tanıklık ediyorsunuz. Can şu an altı aylık ve annesine olduğu kadar babasına da ihtiyacı var. Ailemizin temellerini bu güçlü bağlarla atmanın hepimize çok olumlu yansıdığını düşünüyorum. Bebek doğduktan sonra annenin sorumluluğu ister istemez daha fazla oluyor. Annenin yükünü azaltmak ve bu süreçte anneye destek olmak çok önemli. Bu yükü hafifletmek, annelerin kendine zaman ayırmalarını sağlamak babaların elinde. Umuyorum babalık izni diğer şirketlere de ilham olur.”

Haberin Devamı

Daha verimliyiz

Novartis olarak 14 haftalık babalık izninin yanı sıra çeşitlilik ve dahil etme kapsamında çalışanlarının yaşam evrelerine göre uygulamalar hayata geçirmeye özen gösterdiklerini belirten Novartis Grup Türkiye İnsan ve Organizasyon Direktörü Dr. Senay Kızılkaya ise şunları söyledi:

“Novartis olarak yıllardır sürdürdüğümüz insan kaynakları uygulamalarımızla güçlü bir Novartis kültürü yarattık ve yeni uygulamaları hayata geçirerek kültür yolculuğumuzu başarıyla devam ettirmeyi hedefliyoruz. Şirket stratejilerimizi, yarattığımız kurum kültürümüzle uyumlu bir şekilde oluşturmaya önem veriyoruz. Çeşitlilik ve dahil etme kapsamında hayata geçirdiğimiz İK uygulamalarını yenilikçilik tutumumuzun çalışma hayatına yansıması olarak görüyoruz. Böylece işe daha rahat uyum sağlıyor ve daha verimli çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

Yenilikçi İK uygulamaları

Novartis Türkiye’nin çalışanların iş-yaşam entegrasyonu kapsamında hayata geçirdiği yenilikçi İK uygulamalarından bazıları; esnek yan haklar, esnek mesai saatleri, doğum gününde yarım gün izin, çocuklu çalışanlar için okulun ilk günü ve karne gününde izin, hamilelik koçluğu, süt odası, lohusa ve yeni doğan desteği ve esnek doğum izni. Öne çıkan bir diğer uygulama ise, bebekleri 18 aylık olana kadar tüm kadın çalışanların şehir dışı konaklamalı toplantılara bebekleri ve refakatçileriyle beraber katılmaları. Genç çalışanları desteklemek için tersine mentorluk ve genç yetenek keşif programları da bulunuyor.

Kadın girişimci sayısı iki kat arttı

Dünya genelinde kadınlar, girişim ekosisteminin yüzde 34’ünü oluştururken Türkiye’de bu oran yüzde 13. Türkiye’de kadın girişimciler yazılım, biyoteknoloji ve gıda sektörlerine yoğunlaşıyor.

Haberin Devamı

Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl yayımladığı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’ne göre, Türkiye 133’üncü sırada. 156 ülkenin kadın ve erkek nüfusu arasındaki cinsiyet eşitsizliğini mercek altına alan endekste eğitim, sağlık, ekonomiye katılım ve siyasi yaşamda temsil alanları inceleniyor. Rapora göre, cinsiyet eşitsizliğinin en az olduğu ülke İzlanda. Finlandiya ikinci, Norveç üçüncü sırada. Son sıradaysa Afganistan yer alıyor.

Türkiye; kadınların ekonomiye katılımı ve fırsat eşitliği kategorisinde 140’ıncı, iş gücüne katılımda 137’inci, aynı işe eşit ücrette 95’inci sırada yer aldı. Etkisi devam eden salgın, kadınlar ve erkekler arasındaki uçurumun daha da artmasına neden oldu. 2020’de dünya genelinde kadınlar, girişim ekosisteminin yüzde 34’ünü oluştururken Türkiye’de bu oran yüzde 13.

“Yılın CEO’su” Angela Cretu seçildi

Bu sene 135’inci yaşını kutlayan güzellik devi Avon’un CEO’su Angela Cretu, iletişim çalışmalarının değerlendirildiği ve halkla İlişkiler alanında prestijli ödüllerden biri olan SABRE Awards 2021’de ‘Yılın CEO’su” ödülüne layık görüldü. 

Haberin Devamı

Yeni babalara 14 haftalık babalık izni

Ödülü tüm Avon ailesi adına almaktan dolayı gurur duyduğunu ifade eden Angela Cretu, “Avon gibi köklü bir markanın sahip olduğu bilgi birikimini 135’inci yılımızı kutladığımız bu dönemde ‘Şimdi Sıra Bende’ diyerek daha güçlü bir konuma getirmeyi amaçladık. Bu hareketimize, kendisini Avon ailesinin bir parçası hisseden herkesi dahil ettik ve iletişim ve sosyal satışın gücünü yeni dijital araçlarla artırdık. Tüm dünyadaki kadınları etkileyen nedenler üzerinde konuşmaya, değişimi teşvik etmeye ve olumlu etkilerde bulunmaya devam ediyoruz. Avon olarak çalışmalarımızı günümüzdeki meselelerle daha alakalı, daha cesur ve kendinden emin bir şekilde sürdürüyoruz” dedi.

“Şimdi Sıra Bende”

Güzelliğin gücünü, kadınların kendi şartlarına göre para kazanmalarına yönelik imkan yaratmak için kullanan Avon, bir asırdan fazla süredir aile içi şiddet ve meme kanseri gibi mücadeleleri destekleyen amaç odaklı mirasını 2021 yılında “Şimdi Sıra Bende” kampanyasıyla destekledi. Avon kampanya ile şimdiye kadar görmezden gelinen ve evde, işyerinde ve sosyal yaşamda maruz kaldıkları adaletsizliğe uğrayan kadınların arkasında olduğunu onlara hissettirmek için, hayallerine inanan, geleceğe heyecanla bakan gençlerin hikayelerini anlatmak adına bir platform oluşturdu. “Şimdi Sıra Bende” kadınların gücünü göstermeleri ve seslerini özgürce duyurmalarını amaçlıyor.