09.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
İş dünyası, deprem bölgesine jeneratör, iş makinesi, çadır, tüplü soba, ısıtıcı, battaniye, hazır yemek, konserve, sandviç, paket ekmek, kaban, bisküvi türleri, aydınlatma malzemeleri, kahvaltı paketleri, bebek maması, bebek bezi, yatak, yorgan, mont, ayakkabı, giyim eşyası, su, süt, bakliyat, gıda ürünleri, hijyen ve temel ihtiyaç malzemelerini TIR’larla ulaştırıyor. Yardımlar AFAD koordinasyonuyla ihtiyaç sahiplerine eriştiriliyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) söz konusu ihtiyaç malzemelerini taşıyan 59 TIR’ın yanı sıra 40 iş makinesi, vinç, jeneratör ve 65 adet konteyneri bölgeye ulaştırdı. Bir nakdi yardım kampanyası da başlatan TOBB, bu 81 ildeki oda ve borsalara duyurdu. Nitekim bu çağrı hızla yanıt buldu. Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) hem TOBB’un kampanyasına katıldı hem de öncelikli ihtiyaç malzemelerini TIR’larla bölgeye ulaştırdı.
Migros, acil ihtiyaç malzemelerini taşıyan 12 TIR’ı bölgeye göndermenin yanı sıra vatandaşların sanal market üzerinden satın aldığı yardım kolilerini depremzedelere ulaştırmayı amaçlayan bağış kampanyası başlattı. Bu yardım kolilerinin, karsız fiyatla satışa sunulduğu duyuruldu.
500 milyon TL nakit
Cengiz Holding, 400 milyon lirası AFAD’a, 100 milyon lirası da AHBAP Derneği’ne olmak üzere 500 milyon lira nakit bağışla depremzedelere yardımda bulundu. Arama kurtarma çalışmalarına 432 kişilik ekiple katılan Cengiz Holding, günde 15 bin kişiye yemek çıkaracak mutfaklar da kuruyor. Deprem bölgesinde barınma, enkaz kaldırma, gıda, giysi ve ilaç yardımı yapan Kalyon Holding de Gaziantep’in İslâhiye ilçesine 3 bin kişilik konteyner kent kurmak için harekete geçti.
Akaryakıt ikmali
Petrol Ofisi, AFAD ve kamu kurumlarına toplam 5 milyon litrelik akaryakıt ikmal desteği sundu. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) üyesi şirketlere ait iş makineleri, deprem bölgelerindeki arama kurtarma çalışmalarına katılıyor. İnşaat şirketleri Özyurtlar ve Kuzu Grup ise diğer yardımlarının yanı sıra bölgeye iş makineleri ve mühendislerle arama kurtarma çalışmalarına destek oluyor.
Kapılarını açtılar
Deprem bölgesine yakın coğrafyada faaliyet gösteren şirketler, depolarını ve çeşitli binalarını depremzedelerin konaklaması için yeniden düzenliyorlar. Bunların başında gelen Tekfen, bölgeye ayrıca ihtiyaç malzemeleri ve iş makineleri de gönderiyor. Tosyalı Holding de hem bölgedeki fabrika mutfaklarında sıcak yemek üreterek günde 10 bin kişiye ulaştırıyor hem de fabrikalarının bulunduğu alanlardaki tesislerini depremzedelerin barınması için sunuyor.
Can kurtardılar
IC Holding, kuracağı seyyar mutfak ve 20 bin kişilik prefabrik kampın yanında aralarında arama kurtarma konusunda uzmanların da olduğu 1.200 gönüllü çalışanıyla bilfiil sahada yer alıyor. 164 iş makinası ile depremin ilk saatlerinden itibaren aralıksız çalışan uzman ekip sadece ilk iki gün 514 canın kurtarılmasına destek oldu. Zorlu Holding de diğer yardımlarının yanı sıra uzman ekipleriyle arama kurtarma çalışmalarına katılıyor.