EkonomiYapı denetimi hızlanacak

Yapı denetimi hızlanacak

12.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile afetin yaşandığı illerde, mevcut yapı stoğundaki hasar oranı baz alınarak en az iki yapı denetim kuruluşu ve mevcut kuruluş sayısının yüzde 10’u kadar yeni yapı denetim kuruluşuna izin verilecek.

Yapı denetimi hızlanacak

MİTHAT YURDAKUL / Ankara - Yapı denetim kuruluşlarının faaliyete geçmek için beklemek zorunda oldukları 90 günlük süre de inşaatlarda denetim zaafiyeti ortaya çıkmaması için aranmayacak, denetim elemanlarını işe alan firmalar derhal işe başlayacak. Mevcut durumda, yeni denetim personelinin işe başlatma işlemlerinin Çevre ve Şehircilik il müdürlükleri tarafından yapıldığı ve uzun süreli tatillerde il müdürlüklerinin kapalı olması nedeniyle denetim şirketlerinin gerekli denetim elemanını zamanında görevlendirmekte sıkıntı yaşadığı belirtildi. Değişiklik ile yapılan görevlendirmelerde süreler kısaltılacak.

Haberin Devamı

İstanbul 4 bölge

Bir diğer tebliğ değişikliği ile de elektronik ortamdan yapılan yapı denetim kuruluşu atamalarında İstanbul 4 bölgeye ayrıldı. Yapı denetim kuruluşlarının İstanbul özelinde yaşanan ulaşım ve trafik problemleri nedeniyle, inşaat faaliyetlerin denetiminde zorluk yaşamaları, bu durumun da inşaatların gecikmesine yol açması üzerine yapılan düzenleme uyarınca İstanbul’a atamalar 4 grupta yapılacak. Adalar, Ataşehir, Çekmeköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile ve Tuzla 1. bölge; Beşiktaş, Beykoz, Beyoğlu, Eyüpsultan, Kadıköy, Kağıthane, Sarıyer, Şişli, Ümraniye ve Üsküdar 2. bölge; Arnavutköy, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Esenler, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Küçükçekmece, Sultangazi ve Zeytinburnu 3. bölge; Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt ve Silivri 4. bölge olarak değerlendirilecek.

Haberin Devamı

Yapı denetim kuruluşlarına İstanbul özelinde olmak üzere, kuruluş merkezinin bulunduğu bölge dışında iş “üstlenmeme” hakkı tanındı. Böylece yapı denetim şirketleri, görevlendirildiği denetim işinin sorumluluğunu üstlenmekten kaçınamayacak ve konut ihtiyacının aciliyeti de göz önüne alınarak inşaat faaliyetleri hızlandırılacak.

Zemin ve malzemeye yoğun inceleme

Afet bölgelerinde mevcut yapılaşmanın devamı ve çok sayıda afet konutunun yapımına başlanılması göz önüne alınarak, zemin ve malzeme incelemesi yapan laboratuvar sayılarında kota artırılacak. Bakanlıkça yürütülen hasar tespit çalışmalarında yapılardan en az yüzde 20’sinin kullanılamaz (orta hasarlı, ağır hasarlı, yıkılacak, acil yıkılacak ve yıkık) durumda olan illere fazladan yapı malzemesi laboratuvarı ve zemin laboratuvarı kurulabilecek.