EkonomiVaniköy'deki kaçak yapıların yıkımı başladı

Vaniköy'deki kaçak yapıların yıkımı başladı

04.09.2024 - 08:08 | Son Güncellenme:

Üsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde izinsiz inşa faaliyetlerinin gerçekleştirildiği alandaki ruhsatsız, kaçak yapılar ve iskanlı yapıdaki eklentilerle ilgili yıkım faaliyetine başlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Üsküdar Vaniköy’de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde tespit edilen alanda yer alan ruhsatsız, kaçak yapılar ve iskanlı yapıdaki eklentilerle ilgili yıkım faaliyeti başladı.

Haberin Devamı

YIKIM BUGÜN BAŞLADI

Bakanlıktan yapılan sosyal medya paylaşımında, "İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahası içerisinde, birtakım izinsiz inşa faaliyetlerinin gerçekleştirildiği tespit edilmiş ve ruhsatsız yapılar Bakanlığımızca mühürlenmişti. Tespit edilen alanda yer alan ruhsatsız, kaçak yapılar ve iskanlı yapıdaki eklentilerle ilgili yıkım faaliyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü ekiplerimiz koordinesinde bugün gerçekleştirilecektir." ifadesi kullanılmıştı.

Haberin Devamı

YASAL SÜREÇ UYGULANIYOR

Bölgede açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ejder Batur, yasal mevzuat gereği Bakanlığın koordinasyonunda yıkım çalışmalarının başladığının altını çizdi. Yıkım sürecinin de yasal mevzuata göre başlatıldığını belirten Batur, Bakanlığın suç duyurusunun ardından 1 ay içinde, İBB Encümen kararının ardından da 15 gün içinde mülk sahibinin yıkımı gerçekleştirmesi gerektiğini vurguladı.

İBB EKİPLERİ YIKIM BAŞLADIKTAN SONRA GELDİ

Batur, “Bugün burada yasal mevzuata göre, yapı ilgilisinin yıkımı yapma süresi çerçevesinde, Bakanlığımızın uhdesinde bir yıkım gerçekleştiriliyor. Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin de buraya yıkıma başlandıktan sonra intikal ettiklerini gördük” dedi.

Vaniköydeki kaçak yapıların yıkımı başladı

BASİT MEVZUAT İŞLETİLDİ, KURULLARIN ONAYINA İHTİYAÇ DUYULMADI

“Burası çivi çakılmasına dahi kolayca müsaade edilemeyen bir bölgedir” diyen Batur, ‘Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’ndeki iskanlı yapılara ilişkin yasal tadilat süreciyle ilgili şu bilgileri verdi: Hukuken iskanlı binaların, basit onarım bakım izni alabilme şansı vardır. Yine tadilat ruhsatı alma hakkı var. Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün Bakanlığımızın ilgili kurullarından görüş alarak bu izni vermesi gerekir. Yine aynı şekilde iskanlı binalar güçlendirme ruhsatı alabilir. Aynı şekilde Bakanlığımızın kurullarından izin alması gerekir. Kurullarımızın periyodik olarak o izin verildikten sonra da yapılan işlemleri harfiyen, etap etap takip etmekle mükellefiyetleri vardır. Ama Basit Onarım İzin Belgesi dediğimiz belgede kurulların görüşlerine ihtiyaç duyulmaz.

Haberin Devamı

“İBB DENETİMİNİ YAPMALIYDI”

Söz konusu meskende İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün 2023 Nisan'ında “basit onarım izin belgesi” verdiğini hatırlatan Batur, “Nisan 2023’te İBB bu izin belgesini, 3 aylık bir süre zarfında uygulanmak üzere vermiş. Bu süre zarfında Büyükşehir Belediyesi'nin Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün envanterinin aslında buradaki yapılaşma potansiyeli olduğu gündemine girmiş. Dolayısıyla bu tarihten itibaren burada daha hassas bir şekilde denetim yapılmalıydı. Her bir kamu kurumu üzerindeki mükellefiyetleri, sorumlulukları ve yetkileri en iyi şekilde ve zamanında yapmak mecburiyetinde” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Vaniköydeki kaçak yapıların yıkımı başladı

“HASSASİYETİMİZ 85 MİLYONUN HASSASİYETİDİR”

Batur sözlerini şöyle tamamladı: Dünyanın incisi Boğaziçi’ni korumaya, kollamaya buradaki paydaşlarımızla beraber devam edeceğiz. Hassasiyetimiz 85 milyonun hassasiyetidir. Burada arazi şartlarını görüyorsunuz. Gerçekten ayakta durmanın bile zor olduğu bir bölgedeyiz. Dolayısıyla bu hassasiyette, yıkımı fevkalade hassas şekilde yapacağız.