31.08.2017 - 10:59 | Son Güncellenme:
DHA
Tüketici Dernekleri Federasyonu, Gıda Komisyonu olarak haftada bir çeşitli semt pazarlarına ve marketlere giderek, tüketici adına piyasada incelemeler yaptıklarını belirten TÜDEF Başkanı Sinan Vargı, "Ne yazık ki sonuçlar tüketici açısından ürkütücü boyutlarda. Yazın hava sıcaklığının 40 dereceye vardığı günlerde, pazar tezgahlarında üreticisi belli olmayan her türlü gıda mevzuatına aykırı mallar serbestçe satılıyor. Naylon torbalara konmuş, erimiş tereyağları, hiçbir soğutucu tedbir alınmadan ıslak örtülerin altında soğutulmaya çalışılan peynirler ve üreticisi belli olmayan markasız ballar piyasada serbestçe satılıyor. Tüketici sağlığı ve güvenliği açısından durum oldukça vahim" dedi.
Sinan Vargı, daha önce pazarlarda açıkta satılan markasız tereyağları konusunda yapılan denetimlerde, margarine patates nişastası, tereyağı esansı ve tereyağı asidi karıştırılarak tereyağı görünümü verildiğini, ürünün sahte ve etiketsiz olarak satıldığının tespit edildiğini hatırlattı. Vargı, "Margarinin içine tereyağı aroması ve tereyağı asidi katılarak kokusu, hatta tadı tamamen tereyağına benzetilebilmektedir. Tüketen kişi yediğinde de, pişirdiğinde de hileyi anlayamayabilir. Yüzde 80 margarin, yüzde 20 tereyağı karışımları genel olarak açıkta satılan ürünlerdir. Satıcının karı yükseldikçe, tüketicinin de zararı yükseliyor. Tereyağına patates katılması ve küflenen tereyağlarının eritilip tekrar piyasaya sürülmesi çok kullanılan yöntemlerdir. Hile yapan kişi ve kuruluşların kamuoyuna açıklanmaması da gıda da hile ve tağşiş yapanları cesaretlendiriyor" dedi.
TÜDEF Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, alınan tüm önlemlere ve yasal mevzuat düzenlemelerine rağmen yeterli kontrol yapılmadığı için tahşiş ve hilenin devam ettiğini kaydetti. Vargı, "Semt pazarlarında peynirler 10 derece soğutulan buzdolaplarında satılması gerekirken, yazın sıcaklığın 40 dereceye vardığı günlerde ıslatılmış örtülerin altında serin tutulmaya çalışılıyor. Bütün açıklamalara rağmen halen piyasada markası, üreticisi belli olmayan balların rahatlıkla satıldığını fotoğraflarla belgeledik. Balmumu petek ve mısır şurubu şerbetinin birlikte kaynatılması ve bal parfümü katılarak elde edilen balların bir kilosunun maliyeti kavanozu da dahil 5 lira. Bu ballar 40 liraya satılıyor. Piyasada kim tarafından üretildiği belli olmayan markasız şekerlemeler de halen rahatlıkla satılıyor" dedi.
Açıkta satılan bu gıda maddelerinin tamamı sağlığa aykırı olduğunu kaydeden Vakfı, "Yetkilileri semt pazarlarında bu tür malları daha sıkı bir şekilde denetlemeye çağırıyoruz. Bizler gördüğümüz aksaklıkları ilgili mercilere bildiriyoruz. Bu tür mallar, dürüst mal üreten firmalar için de haksız bir rekabet yaratıyor. Ancak en önemlisi, tüketici sağlığı için çok zararlı. Tüketicilerimize bu tür markasız, açıkta satılan, kimin tarafından üretildiği belli olmayan ürünleri satın almamayı öğütlüyoruz" dedi.