EkonomiTemiz enerjide yatırım hamlesi

Temiz enerjide yatırım hamlesi

21.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Borsa İstanbul’da nisan sonunda halka arz olan ve 13 milyar TL’yi aşkın talep toplayan Biotrend, öncelikle Türkiye, ardından da yurtdışı olmak üzere yatırım seferberliği başlattı.

Temiz enerjide yatırım hamlesi

Mobilya sektöründe Doğtaş ve Kelebek Mobilya ile öne çıkan; perakende, enerji ve inşaat işlerinde de iddialı olan Doğanlar Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Türkiye biyokütle pazarında lider olan Biotrend cephesinde yatırım hamlesi başlattıklarını duyurdu. Doğan, kısa süre önce tamamladıkları Biotrend’in halka arzı ile elde edilen geliri verimlilik odaklı kullanarak yatırımlara devam edeceklerini, biokütle enerjisinde Balkan ülkeleri başta olmak üzere yurtdışındaki fırsatları yakından takip ettiklerini ve netlik kazanan gelişmeler konusunda KAP’a açıklama yapacaklarını anlattı.

Haberin Devamı

1.5 milyarlık kayıp

Yeni dönem hedefleri noktasında basın ile online platformda biraraya gelen Davut Doğan, Biotrend markasıyla Türkiye’deki evsel atıkların yüzde 20'sini, yerüstü ve yeraltı sularına karışmadan önce temiz enerji ve ısıya dönüştürdüklerine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bu yıl 6 yeni tesisimizle 11 ilde 18 tesise ulaşacak; evsel, tarımsal ve ormansal atıkları elektriğe dönüştürerek yüzbinlerce hanenin enerji ihtiyacını karşılayacağız” dedi. Doğan ayrıca, “İstihdamımız 293’ten 450’ye çıkacak. ‘Çöpten elektriğe, elektrikten geleceğe’ sloganıyla tesislerimizde ortalama 4.4 milyon ton atık bertaraf ediyor, dünyadaki karbon salınımının azalmasına milyonda 2.3 katkı sağlıyoruz.”

“Türkiye’de günlük çöp miktarı 80 bin ton ancak bunun sadece 45 bin tonu işleniyor” diyen Doğan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Biyokütleden enerji üretiminde çok büyük potansiyele sahibiz. Enerji konusunda ülkemizin dışa bağımlılığını ve oluşan cari açığı düşünürsek, sahip olduğumuz potansiyel Türkiye için milli servet niteliği taşıyor.”

Davut Doğan, “Türkiye’de 20 yıllık geçmişe sahip atık sektöründe, çöp olarak attığımız birçok ürün aslında birer hammadde. Türkiye’de her yıl geri dönüştürülmesi mümkün 6 milyon ton atığın 5 milyonu, çöp depolama alanlarına götürülüp toprağa gömülüyor. Bu atıkların insan ve çevre sağlığı açısından zararının yanında, bir de 1.5 milyar TL ekonomik kaybı var” diye konuştu.

Şirket ülke genelinde, evsel katı atık ayrıştırma, atıktan türetilmiş yakıt üretimi, biyometanizasyon, atık sahası işletimi, biyokütle yakma tesisi ve atık ısı tesisleri ile ilgili 11 bölgede yatırım yapmış durumda.

18 tesise ulaşacak

Tesisler; İzmir, Balıkesir, Uşak, Sivas, İnegöl, İskenderun, Aydın, Aksaray, Çanakkale, Giresun ve Malatya’da yer alıyor. Davut Doğan şu bilgileri verdi:

“Yıl sonunda toplam 18’e ulaşacak tesislerimizde, temiz enerji üretiyor, bu enerji ile doğayı koruyarak yerel, temiz ve akıllı çözümler sunuyoruz. Evsel atığın çürümesi ile açığa çıkan zararlı metan gazının atmosfere salınımını engelliyor, modern tesislerimizde yakarak enerji üretiyoruz. Aynı şekilde, geri dönüşümlü malzemeleri modern ayrıştırma tesislerimizde ayrıştırarak ekonomiye geri kazandırıyoruz.”

Haberin Devamı

3 YILDA ATIKTAN 17 MİLYAR ÇIKTI

Türkiye’de atık miktarının yeteri kadar işlenemediğinin altını çizen Doğan, ‘milli servet’ sözlerinin altını çizerek, sektörle ilgili şu rakamları paylaştı:

- Türkiye’de kişi başı günlük üretilen çöp miktarı 1 kg düzeyinde.

- Toplam nüfusa göre günlük çöp miktarımız 80 bin ton.

- Bu miktarın sadece 45 bin tonu işleniyor.

- Bu oranın yüzde 20’si Biotrend tesislerinde işleniyor.

- Türkiye’de 2017’den 2020’ye kadar 17 milyon ton değerlendirilebilir atık toplandı.

- Bu atıklardan 17 milyar liralık ekonomik kazanç sağlandı.

- Geri kazanım oranı yüzde 19 oldu. 2023 hedefi ise yüzde 35.

Yazarlar