11.05.2018 - 11:48 | Son Güncellenme:
AA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yüzyılın projesi olarak nitelendirilen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) açılışının yaklaştığını belirterek, "İşte, yüzyılın projesi olarak nitelediğimiz, bugünlerde son aşamasına geldiğimiz ve bugün aslında tarih müjdesini de vereceğimiz TANAP'ı 12 Haziran'da Sayın Cumhurbaşkanımız, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev ile birlikte birçok önemli devlet başkanı ve üst düzey bakanların da katılımıyla hizmete alıyoruz." dedi.
Albayrak, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 11. Sektör Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarı olarak 15 yıldır "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" ilkesiyle vatandaşın huzur ve refahını yükseltmeye, Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmayı varlık gayesi edindiklerini ve elektrik dağıtım alanında da milletin hak ettiği en iyi hizmeti nasıl verebileceklerini düşünerek bir yol haritasını uygulamaya koyduklarını anımsattı.
Bu kapsamda vatandaş memnuniyetini her başarının üzerinde gördüklerini ifade eden Albayrak, vatandaşlardan alınacak her teşekkür ve bunu takip edecek her hayır duasının kendilerinin en büyük motivasyonu olduğunu söyledi.
Albayrak, bu motivasyonla 2018'de çok daha güçlü bir enerji politikası hedeflediklerini dile getirerek, "Mill Enerji ve Maden Politikası kapsamında çok büyük bir ivme yakaladık ve bu ivmenin düşmemesi için de büyük bir mesai ortaya koyuyoruz. İşte, yüzyılın projesi olarak nitelediğimiz, bugünlerde son aşamasına geldiğimiz ve bugün aslında tarih müjdesini de vereceğimiz TANAP'ı 12 Haziran'da Sayın Cumhurbaşkanımız, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev ile birlikte birçok önemli devlet başkanı ve üst düzey bakanların da katılımıyla hizmete alıyoruz." ifadelerini kullandı.
Avrupa'nın Nabucco projesini yıllarca konuştuğu halde bir adım yol alamadığını anımsatan Albayrak, şunları kaydetti:
"Türkiye-Azerbaycan iş birliğiyle bu güçlü yatırım artık hayata geçiyor. Peki nasıl? İşte istikrar, işte güçlü liderlik ve işte vizyon. Türkiye, bu üçünü sadece bölge coğrafyasında değil dünyada da sayılı rol modelliği olan ülkelerinden biri olmasıyla birlikte, onlarca yıllık bu hayal gerçek oldu. İnşallah 12 Haziran'da tüm paydaşlarımızın katılımıyla hayata geçecek. İnşallah, 25 Haziran sabahı Türkiye'nin hedeflerine ulaşmak için kurguladığı bütün projeleri hayata geçirmek için yeni bir başlangıç dönemi olacak çünkü bizim enerjide, sadece enerjide değil tüm sektörel alanlarda yeni bir hikaye yazacağımız, yeni bir dönem başlıyor. Daha çok gideceğimiz yol var. Yıl sonunda Türkiye'nin ilk yerli entegre güneş fabrikası yerli ve milli güneş panellerinin üretimine başlıyor. Rüzgar türbini fabrikamızın bu yıl temelini atıyoruz ve en kısa sürede o da türbinleri üretmeye başlıyor. Yaz bitmeden Akdeniz'de ilk derin ve sığ deniz olmak üzere tek tek sondajlarımız başlıyor. Off-shore (deniz üstü) Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalemizi inşallah bu yıl içerisinde hayata geçireceğiz. Güneşte depolamayla ilgili yeni bir sürecin uygulaması başlıyor. Sadece rüzgar türbini, güneş paneli değil depolama, batarya teknolojilerinde de Türkiye Ar-Ge anlamında da ilerliyor. Ülkemizi enerji teknolojilerinin bölgesel olduğu kadar bir noktada küresel bir üs haline getirmek, ülkemizin enerji bağımlılığını minimuma indirmek için, daha kaliteli enerji sağlamak için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz."
Memnuniyet artışı gerçekleşti
Vatandaş memnuniyetinin 2017'ye göre çok daha iyi bir noktaya geldiğine dikkati çeken Albayrak, "İnsanımızın daha fazla memnun olduğu, yapılan çalışmaların daha da farkında olduğu ve takdir ettiği bir tablo ile karşı karşıyayız. 21 dağıtım şirketinin performansına baktığımızda geçen yıla göre şirketlerimizin çok büyük bir kısmında memnuniyet artışı gerçekleşti. Vatandaş memnuniyeti ne kadar yüksek olursa şirketin değeri ve saygınlığı da o ölçüde artar. Aksi durumda şirketin değeri düşer ve Bakanlık olarak vatandaşa verdiğimiz sözü yerine getiremediğimiz için biz de bu noktada gerekeni yaparız." diye konuştu.
Albayrak, memnuniyet oranında her firmaya yüzde 70 hedefi konulduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Çok sayıda şirket yüzde 70 oranını yakalayıp geçti, çoğu firma da bu orana oldukça yaklaştı. Bugünkü toplantıdan sonra, onlar da eksik yanlarını tamamlayarak, aradaki farkı kapatacak ve bu hedefleri tutturacaklar. Bizim insanımız her şeyin en iyisini hak ediyor. İki yıl önce ortaya hayalperest hedefler koymadık. Adım adım, basamak basamak bir yol haritası hazırladık. Şimdi önümüzde yeni bir hedef, yeni bir basamak var. Bu yüzde 70’lik hedefi bir adım daha ileri taşımak için burada sizlerden söz alacağız. Merkez ve kırsalda sunulan hizmetlerin genel memnuniyet oranına baktığımızda merkezde yaşayan vatandaşlarımızın genel memnuniyet oranının kırsaldakilere göre daha yüksek olduğunu görüyoruz. İlçe, belde, kasaba, köy demeden Türkiye’nin en ücra yerlerine de aynı kalitede hizmeti götürmek zorundayız. Elektrik dağıtım şirketlerinin tanınırlık oranına geldiğimizde burada önemli bir artış görüyoruz. Geçen yıla göre yaşadığı bölgede elektrik dağıtımı yapan şirketi doğru bilenlerin oranı yaklaşık yüzde 25 artış gösterdi. Benzer şekilde 'faturayı kimin kestiğini' sorduğumuzda, orada da geçen yıla göre doğru bilenlerin oranında yaklaşık yüzde 20’lik bir artış söz konusu. 'Yaşadığı bölgedeki dağıtım şirketinin tanınırlığı' bazı bölgelerde yüzde 83’lere ulaşıyor. Demek ki istenildiğinde oluyormuş. Bu süreci başlattığımız dönem ile karşılaştırdığımızda çok daha iyi bir noktaya geldik."
'Kesintiler azaldı' diyen vatandaş oranı yükseldi
Elektrik kesintileriyle ilgili de yapılan yoğun yatırımların etkilerinin görüldüğünü ve uzun süreli kesintilerde, bir saat ve daha fazla süreli kesintilerde önemli düşüş sağlandığını belirten Albayrak, "Son 1 yılda 'nadiren' elektrik kesintisi oluyor diyenlerin oranı önceki yıla göre yaklaşık yüzde 15, son 1 ayda 'nadiren' kesinti oluyor diyenlerin oranı ise yüzde 25 artış gösterdi. Kesintilerin minimuma indirilmesi için dağıtım şirketlerimizin gösterdiği çabayı takdirle karşılıyorum." dedi.
Albayrak, tedarik kalitesinin iyileştirilmesi için 2017 başında 16 bin 919 olan dağıtım şirketleri arıza onarım personel sayısının, 2018 Şubat ayında 18 bin 572’ye çıktığını bildirdi. Böylece 2017 yılı kullanıcı başına düşen ortalama bildirimsiz kesinti süresinin 2016 yılına göre 15 dakika azaldığını vurgulayan Albayrak, burada kesinti sıklıklarında yaşanan iyileşmelerin genel memnuniyete de yansıdığını ifade etti.
Albayrak, bazı bölgelerde rehabilitasyon kaynaklı zorunlu kesintilere gitmek zorunda kalındığını ve vatandaşların da yatırımların farkında olduğunu söyledi.
Muhtarlardan karne
Dağıtım şirketleri tarafından 2016'da 3,9 milyar lira, 2017'de 5,87 milyar lira yatırım yapıldığını anımsatan Albayrak, şöyle devam etti:
"2016’ya göre geçen yıl yüzde 50’lik bir artış sağladık. 2018’de ise 6,1 milyar liralık bir yatırım bütçesi belirlendi. Araştırmadan çıkan en önemli sonuçlardan biri de kesintilerden kaynaklı şikayetlerde bir azalma olduğu. İyileşme sevindirici ancak alınacak daha fazla yol var. Vatandaşlarımıza 'elektrik kesintilerinin sebebi nedir' diye sorduğumuzda ilk sırada gelen cevap altyapı yetersizliği oldu. Burada hem kamu hem de sizler birlikte hareket etmek zorundayız. Son 3 yıldır önemli bir yatırım hamlesi gerçekleştirdik. Elektrik kesintisi yapılmadan önce vatandaşlarımıza bunun sebebini açıklamak zorundayız. Vatandaşlarımıza daha iyi ve daha kaliteli hizmet sunmak için Türkiye’nin mevcut 30-40 yıllık altyapısını yenilediğimizi anlatmak zorundayız. Zorundayız çünkü vatandaşlarımız yapılan yatırımı bildikçe kesintilerin onlara daha iyi bir hizmet vermek için olduğunu bilmeli."
Albayrak, ayrıca kesinti anında vatandaşların şirketlere daha kolay ulaştığını, araştırmada en parlak sonuçların çok önem verdikleri "çağrı merkezi performansında" alındığını açıkladı.
Elektrik dağıtımında en parlak sonuçlar çağrı merkezlerinde
Dağıtım şirketlerinin neredeyse tamamının buradaki hedefleri yakaladığını vurgulayan Albayrak, şu bilgileri verdi:
"En parlak sonuçlar çağrı merkezlerinden geldi. Çağrı merkezlerine 'ulaşılabilirlik seviyesi' yüzde 99,39 çıktı. Minimum yüzde 80 hedefi koyduğumuz '20 saniyede çağrı merkezine ulaşma' oranı yüzde 91,73 seviyesine yükseldi. 'Cevaplama oranı' ise belirlediğimiz yüzde 95’lik oranın üzerine çıkarak yüzde 96,23 seviyesine geldi. Burada, geliştirilmesi gereken yönler nedir bunların tespitini yapacağız ve önümüzdeki yıla ilişkin hedeflerimizi ve sizden beklentilerimizi paylaşacağız. Türkiye genelinde yaptığımız memnuniyet anketi ve çağrı merkezi performans değerlendirmelerinin yanında Türkiye genelinde muhtarlarımızdan da sizlerin karnesini aldık. Bu sene Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ 39 bin 382 muhtarımızla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirerek önemli bir veriyi ortaya koydu. Anketlerdeki memnuniyet artışını muhtarlarımızdan aldığımız yanıtlarda da gördük. Bu da bizim için memnuniyet verici bir gelişme oldu."
Özel sektör – kamu sinerjisinin en güzel şekilde ortaya konduğu alanların başında elektrik dağıtım sektörünün geldiğini belirten Albayrak, "Her yıl kendini sürekli yenileyen, geliştiren ve nihayetinde bunu daha kaliteli hizmet çıktısı olarak ortaya koyan bir dağıtım sektörü inşa etmek zorundayız." dedi.