EkonomiŞirketlerin domuz gribi önlemleri

Şirketlerin domuz gribi önlemleri

26.11.2009 - 10:24 | Son Güncellenme:

Artan ölüm oranlarıyla birlikte korkutucu hale gelen domuz gribi, kamu kurumlarının ardından şirketleri de önlem almaya itiyor. Bankalar, sinema salonları, alışveriş merkezleri ve okullar, termal kamera için sıraya girdi.

Şirketlerin domuz gribi önlemleri

Dünya Sağlık Örgütü, 74 ülkeye yayılan ve Türkiye'de 115 kişinin ölümüne neden olan domuz gribi için alarm seviyesini altıya çıkarırken Türkiye'de de salgın tehlikesine karşı önlemler artırıldı. H1N1 virüsünün mutasyona uğraması korkusu ve Kurban Bayramı'yla birlikte salgın riskinin artacağı uyarıları, Sağlık Bakanlığı'nın yurt çapında aldığı önlemleri artırırken firmaları da kırmızı alarma geçirdi. Başta bankalar ve okullar olmak üzere pek çok kurum, olası bir grip salgını için termal kamera almaya başladı. Kurban Bayramı'nda yüzde 100 dolulukla çalışacak olan şehirlerarası otobüs firmaları, tam güvenli çalışma için otogarlara mobil termal kamera talebinde bulunurken özel hastaneler de olası bir salgın riskine karşı Sağlık Bakanlığı'ndan tam yetki istedi. Domuz gribi korkusu, İstanbul'un eğlence mekânlarına da sindi.

Bankalar termal kamera almaya başladı

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı'nın havalimanlarına önlem amaçlı koydurduğu termal kameralara son zamanlarda talep arttı. Aralarında banka, okul ve alışveriş merkezlerinin de yer aldığı pek çok şirket, fiyatı 15 bin ile 60 bin TL arasında değişen termal kameralardan edinmek için termal kamera satan şirketlere başvurdu. Domuz gribi salgınının kamu yetkililerinin ardından şirketleri de harekete geçirdiğini söyleyen Sentez Termal Kamera Görüntüleme ve Ölçüm Sistemleri'nin Satış Sorumlusu Hasan Tahsin Yazıcı şunları söyledi: "Bizden kamera talebinde bulunan firma sayısı her geçen gün artıyor. Okullar, bankalar, sinema işletmecileri, alışveriş merkezleri, telekomünikasyon kurumları ve fabrikalar dahil pek çok şirket yetkilisi, bizi arayıp kamera talebinde bulundu. Domuz gribini tespit eden termal kameralardan bugüne kadar 40 tane sattık." Sağlık Bakanlığı'nın havaalanlarında uyguladığı yüksek güvenlik uygulamalarının otogarlarda uygulanması için harekete geçen Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED), Sağlık Bakanlığı'ndan Esenler Otogarı girişine termal kamera koyulması için talepte bulundu. Kurban Bayramı'yla birlikte taşınacak yolcu sayısında ciddi artış olacağını ve burada yolcuların güvenliği için termal kameraların gerekli olduğunu ifade eden TOFED Yönetim Kurulu Başkanı Rüştü Terzi, "Bayram öncesinde şehirlerarası otobüs işletmelerinin doluluk oranları yüzde 95-100 seviyesine çıkıyor. Bu nedenle Ulaştırma Bakanlığı'na ek sefer için talepte bulunduk. Sektörümüz domuz gribi salgını için önlemlerini aldı. Sağlık Bakanlığı, otogarı ilaçladı. Kurumsal firmalar otobüslerini domuz gribine karşı dezenfekte etti. Bazı firmalarımız maske bile dağıttı. Son olarak federasyon olarak Sağlık Bakanlığı'ndan otogar girişlerine termal kameralar yerleştirilmesi için talepte bulunduk. Yolculuğa çıkacak her yolcunun mobil termal kameralarla kontrolden geçirilmesi, salgına karşı alınacak önlemleri artıracaktır" diye konuştu.

Eğlence mekânlarında öpüşen yok

Haberin Devamı

Sigara yasağından sonra büyük darbe yiyen eğlence mekânlarının tadı, domuz gribiyle iyice kaçtı. Gece hayatının kalbinin attığı İstanbul'un lüks eğlence mekânlarında şu sıralar el ele tutuşup öpüşen yok. Eğlence mekânlarının henüz sigara yasağına bile alışamadığını belirten ünlü işletmeci Celal Çapa, "Türk insanı henüz sigarasızlığa bile alışamamışken şimdi bir de domuz gribi çıktı. Gribin doğrudan mekânlara etkisi olmasa da grip olanlar gelemediği için bir düşüş söz konusu. Ancak biz asıl düşüşü kriz nedeniyle yaşadık" dedi. Domuz gribi salgınına karşı dünyada alınan önlemlerin arttığına dikkat çeken Pürel'in üreticisi Çarmıklı Grubu İcra Kurulu Başkanı Osman Çarmıklı, Türkiye'de de hijyen konusunun ciddi şekilde uygulandığını söyledi. Son zamanlarda eğlence mekânları da dahil birçok işletmenin dezenfektan cihazları satın aldığına işaret eden Çarmıklı, buna bağlı olarak dezenfektan satışlarının maksimum düzeye çıktığını kaydetti.

Home ofis çalışma revaçta

Haberin Devamı

Çalışanlarını domuz gribinden korumak isteyen kurumsal firmaların bu dönemdeki bir diğer tercihi ise evden çalışma sistemi. Gribe yakalanan çalışanlarına uzun süreli izin verip evden çalışma olanağı sağlayan şirketler, bu dönemde izin politikalarında yumuşamaya gitti. "Domuz gribi nedeniyle home ofis çalışma sistemi bu dönemde hiç olmadığı kadar revaçta" diyen Human Resources Management Kurucu Ortağı Aylin Coşkunoğlu Nazlıaka şunları kaydetti: "Daha öncesinde devamsızlıkla ilgili çok hassas yaklaşan firmalar, domuz gribi döneminde kişilerin işe gelmemesini, evden çalışarak işe devam etmesini ister hale geldi. Ayrıca başta yabancı firmalar olmak üzere gribe karşı korunma yöntemleri eğitim çalışmalarıyla anlatılıyor, afişler asılıyor. İşletmelere dezenfektanlar yerleştiriliyor." Özel sağlık kuruluşları yetki bekliyor Domuz gribine karşı devletin yetki verdiği 3 hastanenin artan hasta sayısıyla birlikte yetersiz kalacağına dikkat çeken Özel Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, "Domuz gribi salgınında asıl tehlike, bayramdan sonra ortaya çıkacak. Çünkü herkes öpüşüyor. Hasta olan bir kişi, 20 kişiye bulaştıracak. Artık özel hastaneler de domuz gribi vakalarıyla ilgilenmeli" dedi. Özel sağlık kuruluşlarının 200 bine yakın çalışanı, 21 bin doktoru, 450 hastanesi ve 1860 özel sağlık ünitesiyle domuz gribi salgınıyla mücadeleye hazır olduğunu dile getiren Bahat, Sağlık Bakanımızla 1 ay önce yaptığım görüşmede, kendilerinin emrinde olduğumuzu ifade etmiştim. O dönem salgının ilerlemesi halinde bize başvuracaklarını belirtmişti. Bayramdan sonra artacak hasta sayısıyla birlikte bu yetkinin geleceğini düşünüyoruz " dedi.

HANGİ FİRMA, NE ÖNLEM ALDI ?

Haberin Devamı

Seyidoğlu:

Haberin Devamı

Domuz gribine karşı üretim tesisinde kırmızı alarm durumuna geçen Seyidoğlu firması, çalışanlarını en üst seviyede korumaya aldı. Gıda sektöründe hijyen ve sağlık kavramının önemine dikkat çeken Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, "Çalışanımızın sağlığı, ürünlerimiz ve bizim de sağlığımız demektir. Domuz gribine karşı Hadımköy'deki fabrikamızda çalışan 400 personelimizi Sağlık Bakanlığı'ndan gelen uzman bir kadro tarafından 1 haftalık zorunlu eğitime tabi tuttuk. Fabrikanın girişine steril koruyucu jeller ve dezenfektanlar yerleştirdik. Fabrikaya girişte koruma maskesi ve üniforma giyme zorunluluğu getirdik. Daha önce de yapıyorduk ama şimdi kırmızı alarm seviyesine geçtik" dedi.

Yıldız Holding:

Holdingdeki tüm iletişim panolarına griple ilgili afişler asan Yıldız Holding, işyeri doktoru tarafından da bilgilendirici paneller düzenliyor. Şirket binaları steril maddelerle sık sık dezenfekte ettirilirken, ortak kullanım alanları da steril maddeyle her gün dezenfekte ediliyor. Gerekli ilaç ve maske stoku yapan ve isteyen çalışanlarına dağıtan holding, ayrıca şirketteki tüm lavabolara steril cihazlar taktırdı. Holding ayrıca aylık yemek mönüsünü vitamin yönünden daha zengin yemeklerden oluşturmaya başladı.

İstanbul İhracatçılar Birliği:

Domuz gribi salgınına karşı önlem alan bir diğer kuruluş ise İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB). Salgına karşı merkezin ilaçlandığını ifade eden İİB Başkanı Zekeriya Mete, ayrıca birlik binasındaki çalışanlara tıbbi maske dağıttıklarını söyledi. Merkezin lavabolarına dezenfekte özelliği taşıyan sıvı sabun koyduklarını belirten Mete, binanın en çok kullanılan alanlarına ise el temizleme jelleri koydurduklarını söyledi.

Akmerkez:

Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği Akmerkez de çalışanlarını ve misafirlerini hastalıktan korumak için hijyen uygulamalarını artırdı.Yeme-içme katında masa dezenfeksiyonu için görevlilere püskürtmeli dezenfektanlar dağıtılırken, ofis masaları, asansör düğmeleri ve yürüyen merdiven el tutamakları gibi diğer el teması olan genel alan temizliklerinde dezenfektanlı ürünler kullanılmaya başlandı. Tuvaletlerde ise dezenfektan içerikli sıvı el sabunları, ziyaretçilerin kullanımına sunuldu.

Denizbank:

Domuz gribiyle ilgili gelişmeleri işyeri hekimleri aracılığıyla takip eden Denizbank, tüm çalışanlarını iç duyurularla düzenli olarak bilgilendiriyor. Mevsimsel grip aşısının olunması yönünde çalışanlarını bilgilendiren firma, ayrıca tüm çalışanlarını özel sağlık sigortası kapsamına aldı. Denizbank, bankaya ait tüm binaları ilaçlayarak dezenfekte de ediyor.

Kocaeli Çiftliği:

Kocaeli'ndeki 6 bin metrekarelik üretim tesisinde "Oyalı" ve "Karlı" markalarıyla yöresel peynir ve kaşar üretimi yapan Kocaeli Çiftliği de domuz gribine karşı üst düzey alarmda. Salgın riskine karşı sağım ve üretim alanlarında üst düzey koruma önlemleri aldıklarına dikkat çeken firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Gör, "Bütün toplumun sağlığını etkileyen domuz gribe karşı özellikle gıda firmalarının tedbir alması şart. Biz Kocaeli Çiftliği olarak gıda ve beslenme uzmanlarına danışarak özel önlemler aldık. Çiftliğimizin girişine yurtdışından getirttiğimiz özel dezenfektanlar koyduk. Personelimizden herhangi biri grip bile olsa özel doktor tahsis ettik. En ufak bir rahatsızlıkta 3 gün izin veriyoruz" diye konuştu.

Ata Mobilya:

Ankara merkezli mobilya üreticisi Ata Mobilya ise domuz gribine karşı ilginç bir uygulamaya gitti. Firmalarına ait mağazalarda sergilenen mobilyaları özel dezenfektan ilaçlarıyla steril hale getiren firma yetkilileri, böylece müşterilere grip bulaşma ihtimalini asgari düzeye indirmiş oldu. Mobilya mağazalarında sergilenen ürünlere müşteriler dokunduğu için özel spreylerle dezenfekte ettiklerini dile getiren Ata Mobilya Genel Müdürü Erdal Atalay, ayrıca şirket personeline grip konusunda eğitim verdiklerini söyledi.

Temesist Raf Sistemleri:

Depo ve raf sistemleri üreticisi Temesist şirketinde, domuz gribine karşı tokalaşma ve öpüşme yasağı getirildi. Temesist binasına dezenfektanlar yerleştirildiğini kaydeden firmanın Genel Müdürü Halil İbrahim Gür, bina çalışanlarının ayrıca tıbbi eldiven ve maskelerle korunduğuna dikkat çekti.