EkonomiSıfırdan marka yaratacak akaryakıt işine girecek

Sıfırdan marka yaratacak akaryakıt işine girecek

06.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de tüplü LPG alanında yüzde 25 pazar payına sahip olmasına rağmen, otogazda yüzde 8’lik paya ulaşabilen İpragaz, akaryakıt sektörüne de girmeye karar verdi. Bu çerçevede 50 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlayan İpragaz, yeni bir marka yaratıp bayilerini dönüştürecek.

Sıfırdan marka yaratacak akaryakıt işine girecek

Otogazda yoğun rekabet bulunduğunu ve üç markayla sadece yüzde 8 pazar payına ulaşabildiklerini anlatan İpragaz Genel Müdürü Selim Şiper, grup olarak akaryakıt sektörüne girmeyi düşündüklerini söyledi. Son dönemde otogaz bayilerini diğer markalara kaptırdıklarını, buna rağmen halen 990 noktaları olduğunu kaydeden Şiper, “Akaryakıt istasyonlarında kendime yer bulabilseydim, akaryakıt dağıtım işine girmezdim. Akaryakıtçılar otogaz işine giriyorlarsa, ben de akaryakıt işine girerim” ifadesini kullandı.
LPG ve gaz alanındaki deneyimlerini yeni bir alana aktarıp, grubu güçlendirme çalışmaları yaptıklarını hatırlatan Şiper, akaryakıta girişlerinin de bu çerçevede gerçekleşeceğini kaydetti. Şiper, süreci şöyle anlattı:

İlk adım gelecek yıl
“Bu yıl akaryakıt konusunda ön hazırlıkları bitirip, gelecek yıl da ilk adımları atmayı planlıyoruz. Piyasaya sıfırdan, yeni bir marka yaratıp girmeyi hedefliyoruz. Kendimize belli bayilerimizi belirledik. Öncelikle bu istasyonları hem akaryakıt hem de otogaz hizmeti veren bir duruma getireceğiz. Böyle bir operasyon için 50 milyon dolar gerekiyor.”
Akaryakıt organizasyonunu kurarken istasyonların sahibi olmayı düşünmediklerini de vurgulayan Selim Şiper, “Akaryakıt dağıtımı yaparken, istasyonların sahibi olup da gayrimenkul işine girmeyeceğiz. İşin sahibi bayilerimiz olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dönüşüme öncülük etti Otogazda denize de açıldı

Marinegas markasını yaratarak üç yıl önce LPG kullanımını denize de indiren İpragaz, Türkiye çapında 36 teknenin LPG dönüşümüne öncülük etti. Teknelerin LPG dönüşümü için Ulaştırma Bakanlığı’na başvurduklarını ve gerekli izinleri aldıktan sonra çalışmalara başladıklarını kaydeden Selim Şiper, 36 teknenin dönüşümüne yardımcı olduklarını anlattı.

Antalya’daki Oymapınar Barajı’nda 13 gezi teknecisiyle LPG’ye dönüşüm anlaşması yaptıklarını anlatan Şiper, üç yıl içinde sayıları 36’ya ulaşan LPG’li teknelerin 4’te 3’ünün masraflarını da kendilerinin karşıladığını söyledi. Şiper, son olarak İstanbul’da bir deniz taksiyi LPG’li hale getirdiklerini de söyledi. Marinegas’ın deniz kirliliğini engelleyen bir sosyal sorumluluk projesine dönüştüğünü ifade eden Şiper, ilk yıl 5, ikinci yıl 13 ton Marinegas satışı yaptıklarını, üç yılda da toplam satışlarının 50 tona ulaştığını belirtti.
Şiper, son dönemde TÜMOSAN’ın da LPG’li yerli motor için çalışmalara başladığını da hatırlattı.

Hedefte Hindistan var
Hollanda merkezli SHV Group’un Asya ve Doğu Avrupa Bölge Başkanlığı’nı da yürüten Selim Şiper, Marinegas’ı sorumluluğundaki ülkelere de yayacaklarını ifade etti. Şiper bu kapsamda uçak yakıtı kullanan Hindistan’daki balıkçı teknelerinin LPG motorlarına çevrilmesi konusunda kooperatiflerle temasa geçtiklerini söyledi.