EkonomiSıcak para Türkiye'yi terkediyor

Sıcak para Türkiye'yi terkediyor

25.10.2008 - 17:22 | Son Güncellenme:

23 Ekim'de 50 milyar YTL'nin altına indiği tahmin edilen sıcak para hacmi yılbaşındaki seviyesine göre yüzde 50'den fazla düştü. Global krizle birlikte kısa vadeli yatırımlarda en hızlı çıkış borsada

Sıcak para Türkiyeyi terkediyor


Küresel mali krizin kasırgaya dönüştüğü son haftalarda rekor hızla eriyen sıcak para hacmi, 10 Ekim itibariyle 59.5 milyar dolara kadar indi. Yılbaşından bu yana ülkedeki sıcak paranın yarıdan fazlasının ülkeyi terk ettiği tahin ediliyor.
'Sıcak para' olarak adlandırılan kısa vadeli yabancı finansal sermayenin Türkiye'deki portföyünün büyüklüğü, 2007 sonu

Sıcak para Türkiyeyi terkediyor
nda 107 milyar doları aşmıştı. Merkez Bankası, İMKB, Merkezi Kayıt Kuruluşu, BDDK verilerinden yapılan belirlemelere göre yabancı yatırımcıların Türkiye ’de Borsa, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) ve mevduatta tuttukları parada yılbaşına göre erime 47.6 milyar dolara ulaştı.
Sıcak para hacminde en büyük paya sahip olan İMKB’deki yabancı portföyünün 23 Ekim itibariyle 23 milyar dolara kadar indiği dikkate alındığında ise toplam hacmin bu tarihte 50 milyar doların da altına indiği tahmin ediliyor.
Merkez Bankası, İMKB, Merkezi Kayıt Kuruluşu, BDDK verilerinden yapılan belirlemelere göre yabancı yatırımcıların Türkiye’de Borsa, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) ve mevduatta tuttukları; “sıcak para" olarak adlandırılan portföylerinin büyüklüğü, 10 Ekim itibariyle 59 milyar 466 milyon dolar düzeyine geriledi.

Son haftalarda hızlandı
Yılbaşından bu yana dalgalı bir seyirle küçülen sıcak para hacmindeki erime, küresel mali krizin adeta kasırgaya dönüştüğü son haftalarda iyice hızlandı.
Olumsuz küresel konjonktür ve artan iç siyasal istikrarsızlığın ekonomide güveni azaltmasının etkisiyle söz konusu sıcak para hacmi yılbaşından Haziran sonuna kadar olan dönemde 30.9 milyar dolar küçülerek 76.9 milyar dolara inmişti. Türban ve AKP’ye kapatma davaları ile Ergenekon operasyonu kapsamında yaşanan şok gelişmelerin yarattığı gerilimle özellikle haziranda hızla azalan portföy yatırımları, temmuz ve ağustos aylarında ise yeniden büyüyerek 89.7 milyar dolara çıkmıştı. Eylül ayında yaklaşık 8 milyar küçülen sıcak para, 10 Ekim’e kadar olan süreçte ise 13.8 milyar dolar eridi.
Sıcak para hacmindeki küçülme hem yabancıların portföylerini çözerek paralarını götürmeleri, hem de Borsa’daki düşüş, faiz ve kurdaki yükselme sonucu kalan portföyün dolar cinsinden değerinin düşmesinden kaynaklandı.

En büyük çıkış borsada
Yabancıların 10 Ekim itibariyle Türkiye’deki sıcak para yatırımlarının 30 milyar 815 milyon dolarını İMKB’deki hisse senedi portföyü oluşturdu. Söz konusu portföyün değerinin 23 Ekim itibariyle ise 23 milyar dolara kadar indiği belirlendi. Buna göre yabancıların 2007 sonunda 70 milyar 309 milyon dolar olan hisse senedi portföyü, bu yıl 23 Ekim’e kadar olan dönemde 67.3 oranında küçüldü. Diğer bir deyişle yabancıların İMKB portföyünün değeri 2007 sonundakinin üçte biri düzeyine indi. Yerli yatırımcılarınkinden daha hızlı küçülen yabancı portföyünün İMKB’deki payı da yüzde 68.4’e geriledi.
Yabancıların Borsa’dan sonra en çok yatırım yaptıkları araç olan devlet iç borçlanma senetlerindeki (DİBS) portföyünün değeri de yılbaşından bu yana yüzde 29.9 oranında 9.5 milyar dolar eriyerek, 10 Ekim itibariyle 268 milyar dolara kadar indi. Yabancı yatırımcıların DİBS portföyü 2007 sonunda 31.8 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu.
Yabancıların Türk bankacılık sistemindeki mevduatlarının tutarı ise 2007 sonuna göre 1.4 milyar dolar artarak 6.4 milyar dolar düzeyinde oluştu. Söz konusu mevduat hacminde de son haftada 248 milyon dolarlık bir azalma olduğu gözlendi.