24.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ne ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumunun ardından Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yılmaz, komisyon aşamasında görüşmeleri ertelenen Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na ek kaynak yaratılmasına ilişkin teklifin yeni yılda Meclisin gündemine gelip gelmeyeceğine ilişkin soruya, şu yanıtı verdi:
“Eleştirilerin bir kısmına ben de katılıyorum. Toplumsal duyarlılıklar, eleştirilere saygı duyuyoruz. Meclis bunun için var, teklif gelir, tartışmalar olur, gerekirse teklifi geri çeker ya da dönüştürürsünüz. Bu, zaaf olarak görülmemeli. Toplumsal olarak ciddi eleştiriler konuldu ortaya. Etki değerlendirmeleri biraz hızlı yapılmıştı. Şöyle bir karar verildi; Cumhur İttifakı olarak, tekrar bütçe sonrasında bir araya geleceğiz, ayrıntılı şekilde, kalem kalem tekrar bakılacak. Haklı eleştiriler dikkate alınarak paket gözden geçirilecek. O günkü siyasi irade nasıl oluşursa, gerekirse Meclisimizin takdirine tekrar sunulacak. Ama şu anda ertelenmiş durumda.”
Savunma sanayi sektöründe proje sayısının 1000’i aştığını, sektörün 15 milyar doların üzerinde bir büyüklüğe ulaştığını belirten Yılmaz, bütçeden, Türkiye’nin hava sahasını dış saldırılara karşı çok daha güçlü şekilde koruyacak Çelik Kubbe Projesi’nin yanı sıra milli muharip uçak KAAN’ın da aralarında bulunduğu projelere kaynak ayrıldığını ifade etti.
Demografik Nüfus Kurulu
Yılmaz, Türkiye’nin demografik dönüşüm yaşadığını, doğurganlık hızının düştüğünü hatırlatarak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın kabinede konuyla ilgili sunum yaptığını açıkladı. Yılmaz, “Onun üzerine Cumhurbaşkanımızın bir talimatı oldu. Demografik Nüfus Yüksek Kurulu oluşturacağız” dedi. Konunun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Hazine ve Maliye, İçişleri ile Sağlık bakanlıkları başta olmak üzere birçok bakanlığı ilgilendirdiğini söyleyen Yılmaz, Kurul oluştuktan sonra tüm bakanlıkların fikirlerini alarak bir eylem planı oluşturacaklarını kaydetti. Yılmaz, “Bakım hizmetleri, sağlıktaki şartlar, diğer maddi alanlar, bütün boyutlarıyla bakacağız ve bütüncül bir eylem planı hazırlayacağız. Uzun vadeli geleceğimiz açısından, sosyal güvenlik sisteminden kültürel alanlara kadar her şeyi etkileyecek temel bir alan” diye konuştu.
‘Dönüşecek çok bina var’
2025 yılı bütçesinde depreme ayrılan paya ilişkin soru üzerine Yılmaz, “450 bin civarında konut inşa ediliyor. Sadece merkezi yönetim bütçesinden iki senede 2024 fiyatları üzerinden 2,6 trilyonluk bir harcama oldu. Bu muazzam bir rakam, aşağı yukarı 70 milyar dolara denk geliyor” dedi. Yılmaz deprem öncesi koruyucu müdahalelerin önemine dikkat çekerken, “Epeyce bir bina dönüştü ama hala dönüşmesi gereken çok sayıda binamız var. İl il riskli alanlar belirlenmiş durumda. Süreci hızlandırmak gerekiyor. Yapı dönüşümü için merkezi bütçeden 584 milyar bütçe ayrıldı” bilgisini verdi.