EkonomiSavunma güç gösterdi

Savunma güç gösterdi

20.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

53 ülkeden 1236 firmanın katıldığı 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, Türk savunma sanayiinin gövde gösterisine sahne oldu. Fuarda yerli ve yabancı çok sayıda işbirliği anlaşması imzalandı

Savunma güç gösterdi

Aydın Hasan - 15.Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2021), bu yıl salgın koşulları içinde düzenlendi. Alanında dünyada üçüncü sırada yer alan ve 53 ülkeden 1236 firmanın katıldığı fuarda, Türk savunma sanayii son yıllarda geliştirdiği ürünler ile 1974’ten bu yana Türkiye’nin karşılaştığı açık ve gizli ambargolara karşı sembolik bir gövde gösterisinde bulundu. Fuarda milli muharip uçağı, Atak 2 helikopteri, Hürjet, milli üretim firkateyn, denizaltı, tank ve silah sistemleriyle ilgili projeler dikkat çekti.

Haberin Devamı

IDEF, bu yıl salgın koşulları içinde kimi kısıtlamalara gidilerek düzenlenmesine rağmen oldukça hareketli bir ortama sahne oldu. Halka açık olmayan fuarda, resmi kurumlar ile sektör firmaları yetkili uzmanları ile basın mensuplarının ziyareti bir gün ile sınırlı tutuldu.

Çanakkale mesajı

Fuarda 53 ülkeden 536’sı yerli, 700’ü yabancı olmak üzere toplam 1236 firma, 38 bin metrekarelik alanda ürün ve hizmetlerini sergiliyor. 17 Ağustos’ta açılış töreni ile başlayan fuar, bugün sona erecek. Fuarda uçak ve savaş gemilerinin maketlerinin yanı sıra zırhlı muharebe araçları, radar araçları, insansız kara ve hava araçları, roketler, güdümlü füzeler, piyade silahları, askeri simülatörler, patlayıcı madde imha ekipmanları, uçaksavarlar, tabancalar, ağır makinalı silahla kamufle edilerek donatılmış lüks araçlar gibi bir dizi ürün yer aldı. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuar, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yönetim ve sorumluluğunda hayata geçirildi. Bu nedenle halk tarafından vakfa yapılan bağışların, milli savunma sanayiinin bağımsız bir karakter kazanma sürecindeki önemli rolünü fuardaki tablo tescil etti.

Haberin Devamı

Fuarda, TUSAŞ’ın üç önemli projesinin maketleri, 18 Mart Çanakkale Zaferi’ne atıf yapılarak 18 Mart 2023 yazılı görsel eşliğinde sergilendi. Planlamaya göre, eğitim ve hafif taarruz uçağı olarak tasarlanan Hürjet ile ATAK 2 helikopteri 18 Mart 2023’ten itibaren uçmaya başlayacak. 2030’lu yıllarda Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde önemli bir yer tutması beklenen Milli Muharip Uçak - TF ise 18 Mart 2023’te hangardan çıkarılacak.

ASELSAN’ın kuşu

Fuarda en büyük sergileme alanıyla ziyaretçilerini karşılayan ASELSAN 250’den fazla ürün ve sistemini tanıttı. ASELSAN, bu yıl ilk kez millileştirilmiş ürünler sergisi de düzenleyerek çalıştığı yan sanayi şirketlerini fuara taşıdı. ASELSAN’ın dev boyuttaki ürünlerinin yanında minik savunma sanayii ürünleri de dikkat çekti. Bunlardan biri henüz geliştirilme aşamasında olan bir serçe boyutlarındaki Mini Kanatlı Çırpan İHA idi.

Haberin Devamı

Zırhlı araçlar

Zırhlı araç üreticisi FNSS ise fuarda Yeni Nesil Zırhlı Muharebe Araçları, Otonom İnsansız Kara Aracı ve Kule Sistemleri’nin tanıtımını yaptı.

Kale Grubu ise Atmaca ve SOM füzelerinde kullanılacak ve seri üretemine başlayacağı KTJ-3200 Milli Turbojet Motoru’nun tanıttı. HAVELSAN, milli denizaltı projesi çerçevesinde geliştirdiği Denizaltı Savaş Harekat Merkezi Konsept Tasarımı’nın tanıtımını ilk kez fuar alanında yaptı.

Milli uçaksavarda teslimat başladı

Canik markasıyla bilinen, dünyanın önde gelen hafif silah üreticilerinden Samsun Yurt Savunma (SYS) 2012 yılından bu yana sürdürdüğü Ar- Ge çalışmaları sonucunda geliştirdiği Türkiye’nin yerli ve milli uçaksavarını ilk kez IDEF’te sergiledi. Uçaksavara ilişkin bilgi veren Genel Müdür C. Utku Aral, seri üretime geçtiklerini, hatta ilk teslimatı Kuveyt’e yaptıklarını söyledi. Aral, 1 dakikada 600 mermi atan uçaksavarın 2 kilometrelik menzili olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Yerlileşme hızlanacak

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan Savunma Sanayii Kalifiye Ürün Listesi Programı’nın tanıtımı, IDEF’te gerçekleştirildi. SSB tarafından başlatılan Savunma Sanayii Kalifiye Ürün Listesi Programı, milli savunma ürünlerinin milli standartlara göre yurt içi imkanlarla kalifiye edilmesini sağlayarak yerlileştirme süreçlerini daha da hızlandıracak. Tanıtıma SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, projeyi yürütecek TRTEST Test ve Değerlendirme yetkilileri ve sektör temsilcileri katıldı. İsmail Demir, “Savunma Sanayii Yetenek Envanteri (YETEN) Projesi ve Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) programlarımızın tamamlayıcı bir cüzü olan bu faaliyetimiz, sektörümüze ve projelerimize hız kazandıracak, aynı zamanda yerlileştirme faaliyetlerimizi de destekleyecek” dedi.

Savunma güç gösterdi

Kalecik’te İHA üssü

Kalecik İnsansız Hava Sistemleri Test ve Değerlendirme Merkezi Projesi İmza Töreni de fuar alanında yapıldı. Proje kapsamında İHA uçuşları için Kalecik’te Sürekli Tahsisli Hava Sahası merkezi niteliğinde olacak Kalecik İnsansız Hava Sistemleri Test ve Değerlendirme Merkezi kurulacak. Merkezde mini İHA, multikopter, sürü İHA projelerinin uçuş kabiliyet testleri, İHA tespit/algılama, sınıflandırma, yanıltma ve engelleme üzerine yürütülen Ar-Ge çalışmalarında kullanılan cihaz ve yazılımların testleri yapılacak.

Haberin Devamı

İlk Türk fırkateyni

Savaş gemileri ile denizle ilgili silah sistemlerinin tanıtımı ise ağırlıklı olarak modelleri üzerinden yapıldı. Savunma sanayiinin devleri içinde yer edinmeye başlayan STM’nin tanıttığı projeler arasında ilk Türk Fırkateyni olacak TCG İstanbul yer aldı. STM’nin diğer önemli bir projesi ise, tasarım aşamasında olan STM 500 mini denizaltı idi. STM ayrıca, taktik mini İHA Kargu ile Kargu ile sabit kanatlı İHA Alpagu’nun da tanıtımlarını yaptı.

 

 

 

 

Yazarlar