EkonomiRobotlar eve geliyor

Robotlar eve geliyor

07.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

IFA 2024’te boy gösteren robotlar ev hizmetinden bahçe bakımına birçok görevi üstlenmeye hazırlanıyor. Bazı robotlar evde devriye gezip evcil hayvanlara göz kulak olurken kimisi ütü yapıyor, kimisi de bahçeyle ilgileniyor.

Robotlar eve geliyor

SERKAN ARMAN- Bu yıl 100’üncü yaşını kutlayan tüketici elektroniği fuarı IFA’ya damgasını vuran ana ‘tema’ yapay zeka olsa da, yine tüm dikkatleri üzerine toplayan robotlar oldu. Fuarda özellikle gelecek seneden itibaren evlerde kullanımının artması beklenen robotların adeta bir fragmanı izlendi.

Robotlar eve geliyor

Haberin Devamı

Alman robot üreticisi Neura’nın fuarda sergilediği 4NE-1 adlı insansı robot, henüz hazır olmasa da ütü yapmak ve kutu taşımak gibi aktiviteleri yerine getirmek için gün sayıyor. 1.80 boyundaki insansı robot 15 kiloya kadar yükleri de kolaylıkla taşıyabiliyor. Şirketin bir diğer robotu MiPA ise evlerde asistan olarak hizmet vermenin yanı sıra hastanelerde ve mağazalarda da kullanım alanı bulabilecek.

Robotlar eve geliyor

IFA’nın açılışına katılan Almanya Başbakanı Olaf Scholz Samsung’un geliştirdiği yapay zeka destekli robot Ballie ile LG’nin 2025’te piyasaya sürmeyi planladığı robot, yapay zeka ve akıllı ev konseptlerini bir araya getiren ve adı şimdilik Q9 veya ‘LG AI Home Hub’ olarak anılan cihazı inceledi.

Robotlar eve geliyor

Kapıda karşılayacak

Haberin Devamı

Ballie, kullanıcıyla sözlü olarak etkileşime giriyor ve hatta duygularını ifade edebiliyor. Taşıma sapı ve büyük gözleri olan iki tekerlekli Q9 da evde devriye gezebiliyor, açık pencere ya da ışık bulursa akıllı telefona bildirim gönderebiliyor. Kullanıcı eve döndüğünde onu kapıda karşılayan Q9 ses ve yüz ifadelerine göre uygun müzik açıyor. Q9 evcil hayvan monitörü ve güvenlik görevlisi olarak da evde hizmet verebiliyor.

Robotlar eve geliyor

Ergün Güler

Güneşten güç alan kumanda

Vestel CEO’su Ergün Güler, “Vestel’in yenilikçi güneş enerjili uzaktan kumandası, sürdürülebilirliğe yönelik kararlılığımızın somut bir göstergesi. Şık tasarımı ve yüksek verimli güneş panelleriyle, pil değiştirme zahmetini ortadan kaldırarak her zaman kullanıcıların kontrolü elinde tutmasını sağlıyor. Enerji tasarrufu sağlayan çözümlerimizle hem kullanıcı deneyimini iyileştiriyor hem de çevremizi korumaya yönelik adımlar atıyoruz. Güneş enerjili uzaktan kumanda, daha iyi bir yarın için sürdürülebilir teknolojilere olan bağlılığımızın bir yansıması” dedi.

Robotlar eve geliyor

‘Transparan’ bir televizyon

En son görüntüleme teknolojisiyle donatılan Vestel Transparan TV, üst seviye netlik sağlayarak her ortama mükemmel uyum sağlıyor. Şeffaf panel yapısı sayesinde hem futuristik hem de sürükleyici bir görsel deneyim sunan Transparan TV, geleceğin televizyon teknolojisini bugünden kullanıcılarla buluşturmayı vaat ediyor. Yeni ürün aynı zamanda modern yaşam alanlarına estetik ve işlevsellik katan bir tasarım harikası olarak öne çıkıyor.