EkonomiRekabet Kurumu Başkanı Birol Küle anlattı: Deprem bölgesinde fırsatçılık yapmışlar!

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle anlattı: Deprem bölgesinde fırsatçılık yapmışlar!

10.02.2024 - 15:03 | Son Güncellenme:

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle deprem bölgesinde yaşanan fırsatçılıkları canlı yayında anlattı.

Deprem bölgesinde bir yandan yeniden inşa çalışmaları sürerken, gözler özellikle bölgedeki fiyatlarda Rekabet Kurumu deprem bölgesine yönelik ayrı bir birim oluşturdu ve fahiş fiyatlar yakın markaja aldı. Çimento sektöründen gıda ve temizliğe kadar pek çok alanda soruşturmalar sürüyor. Depremin yıldönümünde son durumu Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle ve CNN TÜRK Editörü Gülşen Coşkun'a anlattı. 

Haberin Devamı

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle şu ifadeleri kullandı; Depremin olmasını takiben uzman arkadaşlarımızla ilk gün oraya bir yardım ekibi göndermiştik. Ben kurul üyelerimi de yanıma alarak, kısa zaman içinde deprem bölgesini dolaştım. Ticaret Odaları, sanayi Odaları, sivil toplum örgütleriyle orada görüşmeler yaptık ve sahadaki sorunları tespit ettik. İlk gördüğümüz tespit, orada hazır beton ve çimento fiyatlarındaki fahiş artışlardı. Gıda ve temizlik ürünlerinde problemler gördük. Hızla bu konuda önlemler almaya başladık.

Örneğin, Hatay ve Malatya’da 18 çimento ve hazır beton işletmesine soruşturma açtık. Bu soruşturmalardan 4'ü uzlaşmayla, 102 milyon TL cezayla sonuçlandı. Adana-Osmaniye’de 5 firma, 2’si uzlaşmayla sonuçlandı. 66 milyon TL bir cezamız oldu.

Haberin Devamı

Ancak biz sadece deprem bölgesiyle değil, son bir-iki yıl içinde Türkiye genelinde hazır beton ve çimento soruşturmalarına ağırlık verdik. Orada şu ana kadar geldiğimiz noktada 59 teşebbüse soruşturma açtık. ‘Rekabet ihlalini kabul edip, uzlaşmak istiyorum’ diyen teşebbüslere şu ana kadar Türkiye genelinde 325 milyon TL idari para cezası verdik.

İki ihlal türü ön plana çıkıyor. Bir birlikte fiyat tespiti, iki pazar paylaşımı. Pazarda, fiyat tespiti ve pazar paylaşımı konusunda rakipler arasında bir iş birliği söz konusu olduğunda, hem fiyatların önlenemez bir yükselişi sonuç olarak ortaya çıkar.

Pazar paylaşımında fiyatlar asla normal seviyesinde kalmaz. Devletimiz şu anda orada dünyada eşi benzeri görülmemiş bir imar çalışması yapıyor. Onların özellikle bu inşaat sektöründe inşaat sektöründe ilk etapta hazır beton ve çimento konusunda ellerinin rahat olması lazım. Uygun fiyatla uygun ürünü elde edebilmeleri lazım.

Bizim soruşturmalarımızın, tespitlerimizin ve caydırıcı güç olarak vermiş olduğumuz idari para cezalarının bu konuda olumlu olarak yansıyacağını düşünüyoruz.