01.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Sektörde 10. yılını dolduran Avivasa’nın sigortacılıkta katettiği süreçler düzenlenen basın toplantısında ele alındı.
Sigortacılık sektörünün Sabancı Holding’in stratejik büyüme alanlarından biri olduğunu söyleyen Sabancı Holding Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, “Bireysel emeklilik (BES) sektöründe 2015 yılında elde ettiğimiz sektör liderliğimizi sürdürüyoruz” dedi.
Devletin bireysel emeklilik sistemine verdiği yüzde 25 desteğin çok büyük bir destek olduğunu ve bunun önümüzdeki dönemlerde devam etmesini beklediklerini söyleyen Dinçer, Sabancı Grubu’nun da çalışanlarının BES’teki katılımlarına belli oranda katkı yaptığını söyledi.
BES sisteminde şirketlerin de katkıda bulunmasının önemli olduğunu ifade eden Dinçer, ortak oldukları Aviva’nın Türkiye bakışı ve sektöre ilişkin şöyle kodnuştu:
“Türkiye, Aviva’nın “yıldız” olarak adlandırdığı, yüksek büyüme potansiyeline sahip, güçlü pazarlardan biri. 2023 yılında bireysel emeklilik pazarının 400 milyar TL’nin üzerinde bir büyüklüğe ulaşacağı ve Otomatik Katılımda ise, 10 yıllık dönemde 90 milyar TL’lik tasarruf oluşturulması öngörülüyor. Yeni düzenlemelerle, Otomatik Katılım uygulaması daha da gelişecektir. Ancak belirtmek isterim ki Türkiye’de bireysel emeklilik fonlarının penetrasyonu hala OECD ortalamasının oldukça altında. Toplam fon büyüklüğü, 2015 yılsonu itibariyle Türkiye’de, GSYİH’nin yüzde 2,4’ünü oluşturuyor. GSYİH’ye oranla fon büyüklüğüne göre, Türkiye, OECD ülkeleri içinde 32. sırada yer alıyor.”
Avivasa CEO’su Fırat Kuruca da “10 yıllık yolculuğumuzda müşteri sayımızı 3, fon büyüklüğümüzü 13 kat arttırdık. 2015’te yakaladığımız fon büyüklüğünde sektör liderliğimizi devam ettiriyoruz. Geleceği, “sadakat” ve “dijitalleşme” olguları belirleyecek. Bu yıl gerçekleştirdiğimiz iklim ve kültür değişimi ve dijital dönüşüm gerçekleştirdiğimiz en önemli yatırım alanları oldu” dedi.
Kuruca, “Ağustosta dijitalleşme, müzik, sinema ve spor gibi tüm insanlık için önemli ilgi alanlarında, ülkemizde ve dünyada son 10 yılda gerçekleşen başarıları hatırlatmayı amaçlayan bir dijital iletişim çalışması başlattık. İzleyenlerin, geçtiğimiz 10 yılda kendilerini iyi hissettiren olayları hatırlayarak, bugün iyi hissedeceklerine ve yarına umutla bakacaklarına inanıyoruz” diye konuştu.
‘Güveni artırmalıyız’
Tasarrufların milli gelire oranı kriterinin de çok önemli olduğunu belirten Haluk Dinçer, şunları söyledi:
“TÜİK’in son raporunda tasarruf oranımız yüzde 25 seviyesinde açıklandı. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerle kıyaslarsak bu düşük bir oran. Tasarruf oranı Çin’de yüzde 49, Hindistan’da yüzde 32, Güney Kore’de yüzde 36, Endonezya’da yüzde 32 seviyelerinde. Ülke olarak gidecek daha çok yolumuz var. Otomatik Katılım uygulamasının getireceği büyüme ve yenilikler sayesinde, çok daha canlı bir 2018 geçireceğimize inanıyorum. Tüm aktörler olarak enerjimizi, insanımızın BES’e duyduğu güveni yukarılara çıkarmaya harcamalıyız. Düşük ve orta gelire sahip vatandaşlarımız için, BES’in en etkili tasarruf aracı olduğunu, çok daha iyi anlatmalıyız. Burada gururla vurgulamak istiyorum; Sabancı Holding’in güvencesi ve İngiliz ortağımız Aviva’nın yıllardır İngiltere’de edindiği Otomatik Katılım tecrübesi, AvivaSA olarak bizi çok daha güçlü kılıyor.”